médiaszereplés

Mészáros Lőrinc szállodáinak WC-keféiről beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

2020-ban a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott a kormánytól a szállodái felújítására. A Transparency International Magyarország nagy nehezen kiperelte a kapcsolódó iratokat, amikből kiderült, hogy Mészáros luxusszállodái még bilikre és WC-kefékre is állami támogatást kértek. A részletekről Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt.

Az Átlátszó főszerkesztő-helyettese többek között azt is elmesélte a műsorban, hogy a Hunguest-hotelek csupán azért nem kaptak állami támogatást még a bilik és WC-kefék megvásárlásához is, mert „túl olcsó”, 20 ezer forintnál kevesebbe kerülő termékeket választottak.

A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. A pénz nagy része kormányközeli szereplőknél landolt, Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. például közel 18 milliárd forintot kapott belőle, vagyis a teljes keret majdnem 10 százalékát.

A Transparency International Magyarország (TI) hosszas pereskedés után megkapta a Hunguestnek adott támogatások iratanyagát, a több ezer oldalnyi szkennelt pdf-et pedig megosztották az Átlátszóval. A dokumentumok alapján nemrég megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc luxusszállodái még bilikre és WC-kefékre is állami támogatást kértek.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorának május 9-i adásában beszélt a részletekről. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta a műsorban, hogy az már önmagában nonszensz, hogy a TI-nak majdnem 3 évig kellett pereskednie a papírokért, tehát azért, hogy megtudjuk, pontosan hogyan és mire kaptak közel 18 milliárd forint közpénzt Mészáros Lőrinc szállodái.

 

Az pedig, hogy a leggazdagabb magyar hotelei még olyan apróságokra is állami támogatásokat kértek, mint bilik, WC-kefék, pelenkaszemetesek és kislámpák, teljesen abszurd Erdélyi szerint. Ráadásul nem azért nem kaptak még ezekre is közpénzt a Hunguest-szállodák, mert ez már a támogatásokat osztó állami cégnek is sok volt, hanem azért, mert túl olcsó termékeket választottak: 20 ezer forintnál kevesebbe kerülő eszközöket ugyanis nem lehetett elszámolni a pályázatban.

Megosztás