médiaszereplés

Az aktuális környezetvédelmi témákról beszélt kollégánk a Greenfo podcastjában

Az Őrségi Nemzeti Park egyik tavának apartman-házakkal való beépítése, a Tiszába érkező szeméthegyek és a hulladékgazdálkodási koncessziós rendszer anomáliái voltak többek között a Greenfo legutóbbi podcast-adásának témái, melynek kollégánk, Bodnár Zsuzsa volt az egyik vendége.

Az Átlátszó munkatársai rendszeres résztvevői a Greenfo hírportál Zöld hét című podcast-sorozatának. A legutóbbi adásban kollégánk, Bodnár Zsuzsa Keller-Alánt Ákossal, a Szabad Európa újságírójával és a házigazda Sarkadi Péterrel vitatta meg a sajtóban megjelent aktuális, környezeti témájú ügyeket.  

A műsorban szó esett például arról, hogy kétszáz apartmanházzal építené be egy budapesti vállalkozó egy kis tó partját az Őrségi Nemzeti Park határán, Zalalövőn. Az ügyet az Átlátszó járta körül, feltárva, hogy a projektet, amely valójában tönkretenné a nyugodt erdei miliőt, kétes hátterű cégek és egy engedély nélkül felhúzott „mintaház” fémjelzik.

Az adásban a beszélgetők hangsúlyozták, hogy a zalai eset nem egyedi – számos példa bizonyítja, hogy túlzott volumenű tóparti turisztikai beruházásoknak esik áldozatul a meglévő természeti környezet, például a Balatonon vagy a Fertő-tó partján.  

 

Folyamatosan szennyezi a hulladék a Tiszát, civil önkéntesek és néhány vállalkozó pedig sziszifuszi küzdelmet folytat a folyó megtisztításáért – minderről a Szabad Európa egyik videója kapcsán beszélgettek a résztvevők. 

Téma volt a műsorban az is, hogy a tavaly júliusban indult, erővel bevezetett hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerről lesújtó véleménnyel vannak a szakértők. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) környezetvédelmi tagozata áprilisi kérdőívének eredményeit elemezte a hvg.hu cikke, melyből kiderül: az eddig jól működő intézményi szemétszállítási rendszer rosszabb állapotban van, amióta a Mol leányvállalata, a Mohu Zrt. koncesszorként átvette az államtól a hulladékgazdálkodás irányítását.

A gondokkal a Szabad Európa is több cikkben foglalkozott, az Átlátszó pedig néhány hete készített videót egy használt sütőolajat gyűjtő egyéni vállalkozó kálváriájáról. 

 

A beszélgetés során szóba került az is, hogy „Zöld nyilatkozat” aláírására kéri az európai parlamenti választás hazai jelöltjeit a Greenpeace Magyarország. A szervezet szerint szavak helyett tettekre van szükség a hazai klímapolitikában és az Európai Parlamentben is. A Greenpeace ezért arra kéri a pártok jelöltjeit, hogy megválasztásuk esetén vállalják:  az alapvető környezet- és természetvédelmi szempontok alapján fognak szavazni az Európai Parlamentben.

Címlapkép: Bodnár Zsuzsa és Keller-Alánt Ákos

Megosztás