médiaszereplés

A Szijjártó embereivel kitömött alapítványról beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tavaly 5,4 milliárd forint támogatást kapott, nagy valószínűséggel a kormánytól. A Kárpát-medencében ingatlanokat vásárolgató alapítvány elnöke Szijjártó Péter helyettese, és a többi vezető is szorosan köthető a külügyminiszterhez. A részletekről Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt.

A kormány 2021-ben hozta létre a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt (KEOMA) közérdekű vagyonkezelőként. Ez azt jelenti, hogy bár indulásakor rengeteg közpénzt és két állami céget kapott ajándékba, az állam nem szólhat bele, hogy mit kezd a kapott közvagyonnal, nem is kérheti tőle azt vissza, és nem szüntetheti meg a szervezetet, ha elégedetlen a működésével.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Magyar Levente, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Szijjártó Péter külügyminiszter jobbkeze és helyettese. A többi vezető sem nevezhető a kormánytól függetlennek: az alapítvány főigazgatója dr. Pacsay-Tomassich Orsolya volt külügyi államtitkár, jelenleg a külügy alá tartozó Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke. Kuratóriumi tag még Jákli Gergely, az Eximbank korábbi, és a Paks II. Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, Kiss-Parciu Péter külügyi helyettes államtitkár és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője.

A KEOMA 2023-as pénzügyi beszámolója alapján nemrégiben megírtuk, hogy az alapítványnak tavaly 5,9 milliárd forint bevétele lett. Ez a pénz pedig mindössze két tételből tevődött össze: 5,4 milliárd forint támogatást kaptak és 507 millió forint kamatbevételük lett. A költségek levonása után az eredmény 5,8 milliárd forint profit lett. Sajnos azt nem tették közzé, hogy kitől kapták a támogatást, de az összeg nagysága miatt nagy valószínűséggel az államkasszából.

 

Az alapítványnak ajándékozott (korábban állami tulajdonú) cégeket tavaly 30 milliárd forintos értéken tartotta nyilván az alapítvány. A Manevi Zrt. értéke 22 milliárd forint, a Comitatus-Energia Zrt.-é pedig 7,9 milliárd a KEOMA tavalyi beszámolójában. Vagyis a két cég értéke kétszer annyi most, mint amennyi az alapítvány megalakulásakor volt (15 milliárd forint) a bírósági bejegyző határozat szerint. A két cég azonban durván veszteséges lett tavaly: a Manevi Zrt. majdnem 2 milliárd, a Comitatus-Energia Zrt. pedig 620 milliós mínuszt hozott össze.

A részletekről Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorának június 28-i adásában beszélt. Az Átlátszó főszerkesztő-helyettese az adásban elmondta, hogy a KEOMA iskolapéldája annak a rejtett privatizációnak, amit a Fidesz-kormány a kekvákkal művelt, hiszen ingyen adott át nekik rengeteg állami vagyont, de nem kell beszámolniuk arról, hogy azt miként és mire költik el.

Megosztás