aranyélet

Bő 3 milliárd forint haszna lett tavaly a védettségi igazolványokat gyártó cégnek

Tavaly ősszel sikerült megtudnunk, hogy a magyar állam bruttó 10 milliárd forintért vett védettségi igazolványokat az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től. A kártyánkénti bruttó 1244 forintos árat sokan túl drágának találták, amin lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a cég részben ennek a megrendelésnek köszönhetően rendkívül sikeres évet zárt tavaly. Nettó árbevételük majdnem 30 milliárd forint lett, ebből a haszon pedig 3,3 milliárd, ami szinte tízszerese a 2020-as eredményüknek.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (ANY) 2021. március 10-én közleményben jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, hogy 2023. 03. 01-ig szóló szerződést írt alá az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ) a védettségi igazolványok szállítására vonatkozóan.

Azt akkor sem az ANY, sem a NISZ nem közölte, hogy mennyi közpénzt kap a nyomdacég a kártyák előállításáért. Végül a NISZ három hónapos időhúzása után közadatigényléssel és perindítással sikerült kiderítenünk tavaly ősszel, hogy az állami cég bruttó 1244 forintos darabáron összesen 8 millió darab védettségi igazolványt rendelt az ANY-től bruttó 9,95 milliárd forintért. Cikkünk után Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt, mert sokallta a kártyánkénti árat, a rendőrség azonban elutasította a feljelentést.

Idén április végén az ANY közzétette a tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolóját, amelyből kiderül, hogy rendkívül sikeres évük volt 2021-ben. Nettó árbevételük ugyanis a 2020-as 17 milliárd forintról 29 milliárdra nőtt, vagyis forgalmuk a gazdaság egyéb területeit megviselő koronavírus-járvány ellenére is jelentősen bővült.

Ennél is látványosabb azonban az adózott eredmény emelkedése:

2020-ban 367 millió forint, 2021-ben viszont már 3,3 milliárd forintnyi hasznot termelt az ANY. Ez majdnem tízszeres növekedés.

A cég közgyűlése 2022. április közepén úgy határozott, hogy „a 2021.évi adózott eredményből összesen részvényenként 163 Ft, 2.411.528 ezer Ft összegű osztalék kerüljön a részvényesek részére kifizetésre”.

Az ANY összes részvényese, vagyis tulajdonosa nem ismert, de az biztos, hogy a legtöbb részvény különböző cégeken keresztül Erdős Ákos birtokában van. A gyakran csak „A nyomda” néven emlegetett vállalat útlevelet, személyi igazolványt, adókártyát, jogosítványt, választási nyomtatványokat, vízumot, zárjegyet és számos egyéb biztonsági okmányt gyárt – Magyarországra és külföldre is. A cég minden kormány alatt jelentős állami megrendeléseket kapott hazánkban, tehát egyik politikai párthoz sem köthető kizárólagosan.

Az Elefántcsontparti Köztársaság számára gyártott okmányok az ANY 2021-es jelentésében (forrás: any.hu)

A megnövekedett 2021-es forgalomban az ANY saját bevallása szerint is szerepe volt a magyar védettségi igazolványokra vonatkozó állami megrendelésnek. A honlapján közzétett konszolidált (a leányvállalatok adatait is tartalmazó) éves jelentésben ez olvasható: „A Társaság kártyagyártásból és -megszemélyesítésből származó árbevétele tárgyidőszakban 16227 millió Ft, amely 8327 millió Ft-tal (105%-kal) magasabb, mint a 2020. év azonos időszakában. A növekedéshez hozzájárult a 2020-ban lejárt kártyaokmányok tömeges megújítása, valamint a védettségi igazolványok árbevétele is.”

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az ANY Biztonsági Nyomda cégtáblája (forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Megosztás