Cikkek

További magyar tulajdonosok az offshore gázüzlet mögött Cipruson

A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, és az exwallisos Nagy György is szerepelnek a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedőcéget tulajdonló offshore céghálóban. De kik a többiek? Garancsihoz és Nagyhoz képest elenyésző mértékben, de tulajdonos egy ciprusi cégben összekovácsolt, nagyjából ötven fős, Nagy-közeli érdekszövetség is. Offshore hátterű cégháló a magyar energiaszektorban, cikksorozat, ötödik rész.

Amint azt korábban bemutattuk, ciprusi offshore cégeken keresztül az exwallisos Nagy György és a fehérvári labdarúgócsapatot tulajdonló Garancsi István is tulajdonosai a 2012-ben 50 milliárd forintos profitot termelő, offshore hátterű MET Magyar Energiakereskedő Zrt.-nek. De különös társaságokat találtunk a rászoruló távhőszolgáltatóknak szánt olcsóbb földgázt megcsapoló MET mögött álló többi offshore cégben is.

Korábbi cikkeink az offshore hátterű energiakereskedőkről

Ingatlanokban parkolnak az Ina-ügy szereplőinek százmilliói

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

Orosz oligarcha lehetett a Mol tulajdonostársa

2012. november 12-én reggel az RP Explorer Liquid Fund Ltd. (RP Explorer) képviselői először vehettek részt a másik résztulajdonos Mol Nyrt. (MOL) delegáltjai mellett a MET közgyűlésén, miután a korábbi résztulajdonos belizei Normeston ötven százalékos részvénycsomagját a Kajmán-szigeteki cég megvásárolta. A Mol-nak nem volt különösebb kifogása az RP Explorer ellen, nem élt ugyanis abban az alapszabályban biztosított jogával, hogy a részvények átruházását kifogásolja, ha az új partner pénzügyi, jogi, működési, üzleti hírnév vagy bármilyen más szempontból nem tetszik neki.

RP what?

Az RP Explorer az RP Capital Group egyik leágazása. A cégcsoportot kiugrott, jobbára volt Merryl Lynches befektetési bankárok alapították és jellemzően befektetési alapok kezelésével foglalkozik. Ez az intézményi befektetőknek szánt prezentáció például egy olyan hedge fundot, azaz kötetlen területen működő befektetési alapot reklámoz, amelyben a befektetők részesedést vásárolhatnak, a pénzükből összeálló alapot pedig valamilyen ellentételezés fejében az RP Capital Group menedzseli.

Nem tudunk azonban arról, hogy az RP Explorer is ilyen bárki számára nyílt alap volna. A MET-ben lévő befektetés annyira egyedi, hogy a honlapjukon egy időben a többi befektetéstől külön, a cégről szóló leírásban is nevesítették. Feltételezhető, hogy az anyacég menedzsmentjét az RP Explorer későbbi tulajdonosai eleve kész befektetői körrel és működési területtel keresték fel, hogy a MET-befektetést kezelje számukra.

Az RP Capital múltja nem mentes a foltoktól. Danny Danknert, a legnagyobb izraeli bank, a Hapoalim elnökét tavaly év végén ítélték egy év börtönre csalás miatt. Az eljárás indulásakor az egyik vádpont egy olyan tranzakcióval volt kapcsolatos, amelyben Dankner úgy jutatthatta több millió dollárhoz a RP-csoport egyik befektetési cégét, hogy közben őt is szálak fűzték a csoporthoz. Zambiában pedig korrupciógyanú övezte politikai botrány, és a problémákat 112 oldalas jelentésben soroló tényfeltáró bizottság lett a vége annak a mobilfrekvencia-tendernek, amelyben az RP Capital volt a tanácsadó.

A céget azóta átszervezték; a Met Zrt. most a svájci Met Holding AG kezében van. A holdingcég tulajdonviszonyai azonban a mai napig tükrözik a 2012-ben kialakult állapotot: a cég fele az RP Exploreré, negyven százalék a MOL tulajdona, míg a fennmaradó tíz százalék a MET igazgatótanácsi tagja, Lakatos Benjámin irányítása alatt álló Met Manco AG kezében van.

Wallis helyett Westbay

Ciprusi cégiratok szerint a ciprusi Westbay Ltd.-t, az RP Explorer egyik nagyobb résztulajdonosát 2002-ben alapította egy ciprusi cégregisztrációs szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás, és még aznap eladta az RP Explorer igazgatói közt is megtalálható Nagy Györgynek. A többek között Bajnai Gordon korábbi munkáltatójaként ismert Wallis Befektetési, Gazdasági és Vagyonkezelő Zrt. egyik alapítójának ilyen irányú érintettsége már korábban is ismert volt, miután 2005-ben a HVG arról írt, hogy Nagy a Wallisban meglévő utolsó részvénypakettjéért cserébe a Westbay kapott Rába-részvényeket. Ma a Westbay-részvények túlnyomó többsége a Nagy György tulajdonában lévő Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft.-nél van, egy-egy részvényt tart a ciprusi Burnack Holdings Ltd., és a Brit Virgin szigeteken bejegyzett Small Valley Investments Ltd., egy másik RP Explorer-résztulajdonos.

Nagy érdekeltségei gyakran állnak átszervezés alatt vagy változtatnak tulajdonost, ezért elég nehéz biztosan megmondani, hogy egy adott pillanatban papíron az övé-e egy adott cég, az azonban kétségtelen, hogy a nevéhez kötődő cégbirodalom igencsak kiterjedt: a férfi visszatérő vendég a „leggazdagabb magyarok” jellegű listákon.

Az RP Explorer egy másik résztulajdonosa, a szintén ciprusi Inather Trading Limited a Videoton labdarúgócsapatot is birtokló Garancsi István közvetett irányítása alatt áll, ugyanis az Inather egyedüli tulajdonosa a magyar Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt. Az Orbán miniszterelnökkel és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel is jó kapcsolatokat ápoló üzletember tulajdonában álló magyar cégen keresztül birtokolja a Videoton csapatát működtető vállalatot is.

A Futball Invest Zrt. tavaly áprilisban vásárolta az Inather Limitedet a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Hermes Guardian Limitedtől. A Hermes neve tavaly év elején vált ismertté, amikor a román lóhúsbotrányként elhíresült ügy hátterét vizsgáló újságírók ezt a vállalatot azonosították a lóhúst marhaként forgalmazó holland cég tulajdonosaként.

Különös társaságot találtunk a ciprusi Westbay korábi tulajdonosa, a cégben most csak egy darab részvényt birtokló ciprusi Burnack Holdings Ltd. mögött is. A Burnacket az Inatherhez hasonlóan a Hermes Guardian alapította, még 2009-ben. Az év végére azonban előbb a volt wallisos Kóbor Miklós, majd a Kóbor-közeli Lake Invest Kft. kezébe került a vállalat. 2010-ben aztán hirtelen tucatnyi magyar magánszemély és cég lépett be a Lake Invest mellé, köztük a magyar Westbay Kft. és az egy időben a ciprusi Westbayben is tulajdonos magánszemélyek, később pedig Nagy György is bekerült. Noha azóta több változás is történt, a tulajdonosi kör tarkabarkasága a mai napig megmaradt.

A Burnack Ltd. tulajdonosi körében megjelenő közel ötven nevet (ciprusi cégadatok, PDF) közelebbről vizsgálva azt találtuk, hogy a legtöbbüknek valamilyen módon köze van a Wallishoz, vagy Nagy György, illetve Kóbor Miklós érdekeltségeihez – utóbbi egyébként igazgató is a Burnack Limitedben. Közülük pontosan csak azokat sikerült azonosítanunk, akik cégvezetőként vagy tulajdonosként szerepelnek a magyar cégadatbázisban. Az derült ki, hogy többen a Nagy-érdekeltség Café-csoport dolgozói. A legtöbb tulajdonos egyébként egyetlenegy darab részvényt birtokol, ami a lista heterogén jellegét tekintve arra utal, hogy valaki jutalomból osztogathatja ezeket a részesedéseket. Tanulságos, hogy a Jet-Sol közbeszerzési botránya közelében feltűnt Unisys több volt alkalmazottja is a részvényesek közt szerepel.

Kézbesítési megbízottak

A másik két RP Explorer-tulajdonos offshore cég mögötti valós tulajdonosokat nem sikerült azonosítanunk. A svájci Deneb Algedi Invest AG-ről annyit lehet tudni, hogy a Met igazgatósági tagja, Lakatos Benjámin vezeti. A brit virgin-szigeteki Small Valley Investments Ltd. tulajdonosait sem ismerjük. Ez a cég annyira rejtőzködik, hogy a magyar energiahivatalhoz sem jelentette be az RP Exploreren keresztül a MET-ben szerzett részesedését, viszont társtulajdonos egy tavaly év végén startolt kis magyar ingatlankezelő kft-ben. A Vigadó-Center Kft. ügyvezetője jó eséllyel a hetedik kerületi ingatlanpanama-ügyben is érintett Yom-Tov család egy ifjú tagja, Tom Yom-Tov. A Small Valley társtulajdonosa a Vigadó-Centerben a ciprusi Kazlea Limited, ennek Yom-Tov Ágnes a magyarországi kézbesítési megbízottja.

Még érdekesebb a Small Valley Ltd. magyarországi kézbesítési megbízottja. Konsztantyinov Roman hasonló szerepben egy szegedi ingatlanos cégben és a budapesti Tanker-Port Kft.-ben tűnik fel a ciprusi Ceroma Holdings Ltd. postásaként. Az INA-ügy koronatanúja szerint ez a ciprusi vállalat szolgált volna a Moltól származó kenőpénzek csatornázására. Mint azt korábban megírtuk, a Tanker-Port 2012 őszén, a Ceroma tulajdonszerzése után költözött a MET irodaházába, amely még mindig a MET korábbi résztulajdonosa, a belizei Normeston kezében van. A Small Valley és kézbesítési megbízottja tehát kapcsot jelent a belizei cég ismeretlen orosz tulajdonosa, a Mol jelenlegi offshore hátterű üzlettársai, és az INA-ügy között is.

Sarkadi Nagy Márton

A ciprusi cégadatokat az Investigative Dashboard, a magyar cégadatokat az Opten szolgáltatta.

 

Megosztás