támogatási kampány

„Az oknyomozás nem olyan titokzatos dolog, mint sokan hiszik” – Zubor Zalán támogatási felhívása

Bemutatjuk, hogy kik írják az Átlátszót. Zubor Zalán újságíró elmondja, miben tudósít máshogy az Átlátszó az orosz-ukrán háborúról, mint a magyar média nagy része; milyen volt Demeter Szilárddal interjúzni; és mik azok az ügyek, amik ugyan felháborítók, de már át sem viszik az emberek ingerküszöbét.

Zubor Zalán a HVG-nél kezdte el az újságírást, dolgozott az akkor még független Origónál és a HírTV-nél, 2021 óta pedig az Átlátszó csapatának állandó tagja. Az Átlátszónál többször foglalkozott a közpénzek problémás felhasználásával, 2022 óta pedig rendszeresen beszámol az orosz-ukrán háború eseményeiről és az ezzel kapcsolatos dezinformációról, a magyar közéletben megfigyelhető orosz befolyásról.

Az oknyomozást sokan tartják valami misztikus dolognak, de valójában sokszor olyan forrásokra épül, amiket bárki nyilvánosan elérhet, ha tudja, hol kell keresni – Zubor Zalán is jelentős részben ilyen forrásokból dolgozik, legyen szó kétes közpénzes ügyekről vagy háborús hírekről.

2021-es cikksorozatában a sokmilliárdos állami pénzeket kapott Fidesz-közeli alapítványok (KEKVA-k) vagyonát mutatta be, köztük Demeter Szilárd alapítványi birodalmát. A kulturális kormánybiztost végül sikerült az Átlátszó podcastjában is megszólaltatni.

Szerzőnk erről a beszélgetésről is mesélt ebben a videóban:

A KEKVA-k mellett többször foglalkozott helyi civil szervezetek állami támogatásaival is: 2021-ben megírta a TAO-pénzeket eltüntető, majd cégtemetőbe juttatott nagykőrösi sportklub történetét – az ügyben a rendőrség nyomozást indított, bár az Átlátszón is bemutatott politikai felelősök ellen nem indul nyomozás.

Zubor Zalán 2021-ben és 2022-ben is utánajárt a Városi Civil Alap elköltésének is, bemutatva, hogy a támogatások lényegében az informális kormánypárti kampányfinanszírozás egy formáját jelentették. Különösen így volt ez Pécsett, ahol, mint kiderült, kisebb médiahálózatot hoztak létre a közpénz-támogatásokból a helyi Fidesz-alapszervezethez köthető „civil” szervezetek.

Az orosz-ukrán háború kitörése után Zubor Zalán a magyar sajtó ellentmondásos álláspontjairól tudósított a háborúval kapcsolatban. A kormányközeli médiában már a háború első heteiben megjelentek az orosz inváziót támogató hangok, míg mások ugyanazokat a hamis narratívákat propagálták, amelyeket Oroszország használt ürügyként a támadáshoz.

Részben az ilyen dezinformáció ellensúlyozására indította el az Átlátszó Világtérkép rovatában a heti összefoglalót, ami a hét ukrajnai eseményeiről számol be. Míg a magyar médiában jellemző, hogy nagyrészt politikusi nyilatkozatok alapján próbálnak tudósítani a háborúról – teret adva a politikai propagandának – addig a heti összefoglalók elsősorban nyílt katonai források (OSINT) és harmadik országok megfigyelőinek beszámolói alapján készülnek.

Ha fontosnak tartod Zubor Zalán újságírói munkáját, támogasd az Átlátszó szerkesztőségét egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és/vagy az adód egy százalékának felajánlásával! A támogatási lehetőségek közül ide kattintva választhatsz. 

 

Megosztás