nagykőrös

Nem gyanúsítják a fideszes képviselőket a TAO-pénzek elsikkasztása miatt

Sikkasztás miatt nyomoznak az Átlátszón korábban bemutatott nagykőrösi Kinizsi focicsapat ügyében, azonban a rendőrség épp az átadás körülményeit nem vizsgálja, amellyel egy ismert cégtemetőbe került a TAO-tartozásokkal terhelt csapat. Az egyesület elnöke, egyben a nagykőrösi önkormányzat fideszes képviselője elismerte, hogy „anyagi nehézségek vezettek ahhoz, hogy a Kinizsi Sportegyesület átadásra kerüljön”, ő azonban nem gyanúsított a sikkasztási ügyben.

A Nagykőrösi Kinizsi sportklub egyesületével több cikkben is foglalkozott az Átlátszó. Ez volt az az egyesület, amely miután milliós adótartozásokat halmozott fel, felvette Roma-Gól SE nevet, a székhelyét egy romos tanyaépületbe „tette át”, vezetője pedig egy olyan vállalkozó lett, akinek a nevén számos, tartozás miatt felfüggesztett vagy kényszertörölt vállalkozás szerepel a cégjegyzékekben.

Az egyesület ma papíron a 4500 fős Pest megyei községben, Kókán működik, és hivatalos célja az ottani sportélet fejlesztése, azonban az átadás óta semmilyen hasonló tevékenysége nem ismert. Ezeket a tartozásokat – az Magyar Labdarúgó Szövetség felé legalább 30, a Röplabda Szövetség felé 24 millió forint – a csapat még Nagykőrösön halmozta fel.

Eltűnt TAO-pénzek, fantomizálódott sportegyesület: a Nagykőrösi Kinizsi sorsa

Több mint százmillió forintos TAO- és önkormányzati támogatás lehívása után cégtemetőben végezte a nagy múltú Nagykőrösi Sportegyesület. A TAO-pénzekből magas díjazást kapott az egyesület képviselője, aki egyben fideszes közgyűlési képviselő is. A TAO-pénzeket később visszakövetelte az MLSZ és a Röplabda szövetség, de a tartozásokat aligha lehet behajtani, miután a csapat jogutódja egy másik településre, egy faluszéli tanyaépületbe tette át a székhelyét, új vezetője pedig köddé vált.

2017 és 2021 között az egyesület képviseletére Körtvélyesi Attila, a város alpolgármestere és Sohajda Márk, a közgyűlés Jogi, Gazdasági és Közbeszerzési Bizottságának elnöke volt jogosult. Az átadott egyesületen egyelőre hiába keres fogást az adóhivatal.

Klasszikus cégtemető manővernek tűnik tehát az átadás, és emiatt is furcsa, hogy a rendőrség szerint az egyesület átadása kapcsán nem merül fel csalás gyanúja, és az átadás nem kapcsolódik a sikkasztás miatt folyó eljáráshoz, amelyet az MLSZ kezdeményezett.

Százmilliós TAO-támogatást kapott, mégis eladósodott

Az Átlátszóhoz eljutott rendőrségi határozatból kiderül, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Zágráb Nándor jobbikos önkormányzati képviselő feljelentése alapján indított nyomozást csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt ismeretlen tettes ellen. Májusban viszont – arra hivatkozva, hogy bűncselekmény és károkozás nem állapítható meg – a nyomozást megszüntette.

Százmilliókat öntöttek bele közpénzből, mégis haldoklik a nagykőrösi foci | atlatszo.hu

Sikkasztás miatt nyomoznak az Átlátszón korábban bemutatott nagykőrösi Kinizsi focicsapat ügyében, azonban a rendőrség épp az átadás körülményeit nem vizsgálja, amellyel egy ismert cégtemetőbe került a TAO-tartozásokkal terhelt csapat. Az egyesület elnöke, egyben a nagykőrösi önkormányzat fideszes képviselője elismerte, hogy „anyagi nehézségek vezettek ahhoz, hogy a Kinizsi Sportegyesület átadásra kerüljön”, ő azonban nem gyanúsított a sikkasztási ügyben.

A dokumentum szerint a rendőrség tanúként hallgatta ki az egyesület nagykőrösi tagjait, köztük volt Körtvélyesi Attila és Sohajda Márk is, akik a sportklub vezetése mellett a nagykőrösi önkormányzat fideszes képviselői is voltak. Az általuk vezetett egyesület 2017 és 2019 között futball- és röplabda-szakosztály fejlesztésére vett fel TAO-támogatásokat,

2019-ben pedig új klubház építésébe is belefogott, erre a célra 380 millió forintot kapott az egyesület, fele részben társasági adóból (TAO), fele részben önkormányzati sporttámogatásból.

A százmilliós támogatások ellenére a sportegyesület adóssága 2020-ra már olyan mértékűvé vált, hogy a megye I-ben induló, hivatásos focicsapat már nem tudott elindulni a megye I-es bajnokságon. A klubvezetés elmondása szerint nem sikerült rendezniük az előző vezetés alatt felgyűlt tartozásokat, ezért az MLSZ 30 millió forintot követelt tőlük, és visszatartotta a további TAO-pénzeket. A Sohajda-Körtvélyesi-féle vezetés alatt azonban még emelkedett is a klub tartozása, miután röplabda-szakosztályt is próbáltak indítani, és 2021-ben a Magyar Röplabda Szövetség már 30 millió forint TAO-pénzt követelt a Kinizsitől.

Eltűnt a csapat és az új vezető

A bajba került sportegyesületet végül 2021 februárjában passzolták le a mostani vezetőségnek. Az átalakított, Roma-Gól SE néven továbbadott egyesület célja hivatalosan „a Kóka és a környező települések lakóinak, elsősorban roma fiataljainak labdarúgásra történő ösztönzése, tehetséggondozása”, azonban a faluban azóta sem szervezett sporteseményt, és az elnöknek kinevezett Matyi József sem került elő. Róla továbbra is csak annyit lehet tudni, ami az Opten céginformációs rendszeréből kiderül, vagyis hogy

a nevén több, felszámolás alatt álló vagy már törölt cég szerepel.

Ezeket nagyrészt több éves működés után írták át az ő nevére, miután, hasonlóan a Kinizsihez, adótartozást halmoztak fel.

A cégtemetésről egy 2021 februári közgyűlésen született döntés. Zágráb Nándor az itt történtek miatt tett feljelentést, az elszámolási problémák mellett azért is, mert felmerült a gyanú, hogy az egyik egyesületi tag, Suba Lajos aláírása az ő tudása nélkül került rá a jegyzőkönyvekre – erre a rendőrség szerint nincs bizonyíték.

Ebbe az épületbe jegyezték be a korábban Nagykőrösi Kinizsi néven ismert Roma-Gól SE-t (forrás: Átlátszó)

Rendőrség: nem „anyagi vonzatú kérdés” a cégtemetés

A rendőrség emellett azért is elutasította a csalásgyanú vizsgálatát, mert indoklásuk szerint a közgyűlésen nem esett szó „anyagi vonzatú kérdésekről”. Az érvelés azonban problémás, hiszen azzal, hogy új vezetés nevére íratták át az egyesületet, a szervezet megmaradt vagyonát is átvették. Márpedig éppen azért kapták meg a kókai „vállalkozók” a csapatot, mert annak nagykőrösi működése anyagilag ellehetetlenült.

Ez még a rendőrségi iratban is szerepel: mint írták, a tanúkihallgatáson Sohajda Márk elmondta, hogy

„az Egyesületben a szponzori és egyéb támogatások hiányában beálló anyagi nehézségek vezettek ahhoz, hogy a Kinizsi Sportegyesület átadásra kerüljön”.

„A rendőrség úgy állítja be, hogy vagyoni jellegű döntés nem történt. De önmagában azzal, hogy lecserélik a vezetőséget, a vagyontárgyak is más kézbe kerülnek, sőt, új, nem törvényes funkciót látnak el” – mondta a feljelentő Zágráb Nándor az Átlátszónak. Szerinte az egyesület átalakítása kókai Roma-Góllá eleve bűncselekmény gyanúját veti fel, hiszen a Kinizsi a TAO- és egyéb támogatásokat konkrét célokra, a nagykőrösi sportélet támogatására kapta.

„Ezek a források nem szabadon felhasználhatók, az egyesület vagyontárgyai a központi, valamint a nagykőrösiönkormányzat költségvetéséből származnak, valamint konkrét településhez és konkrét célhoz kötöttek, ezért felhasználásuk, hasznosításuk is csak az adott közfeladathoz kapcsolódhat.

A károkozás tényét egyértelműen bizonyítja, hogy a nyomozóhatóság a határozatában közli, hogy a Nagykőrösi Kinizsi Sportegyesülettel kapcsolatosan büntető eljárás van folyamatban sikkasztás bűntett gyanúja miatt. Ha ebben a büntető eljárásban megállapították a károkozás tényét, akkor ezt jelen eljárásban sem lehet vitatni.”

Kinizsi-ügy: nemcsak a focicsapat került cégtemetőbe | atlatszo.hu

Az Átlátszó megszerezte az MLSZ-től a TAO-tartozások miatt cégtemetőbe küldött nagykőrösi focicsapat, a Kinizsi SE – illetve új nevén Roma-Gól SE – elszámolásait. Az iratok alapján a csapat a 2014 és 2018 között kapott TAO-pénzekkel nem tudott elszámolni, és a nekik számlázó cégek nagy része ellen hamarosan kényszertörlési vagy felszámolási eljárás indult.

Hozzátette: ennél is fontosabb, hogy a gyűlésen átadták az egyesület dokumentumait is a kókaiaknak, amelyekhez azóta nem fér hozzá a rendőrség. Ezek a dokumentumok bizonyítékként szolgálhatnak a sikkasztás miatt folyó nyomozás során, ezért – mondta Zágráb –

a klubvezetés döntése felveti a bizonyítékok eltüntetésének gyanúját is.

Ennek ellenére, az egyszeri tanúkihallgatás mellett semmi jele annak, hogy a klubvezetés képviselő tagjainak, Sohajda Márknak és Körtvélyesi Attilának a felelősségét vizsgálnák-e a hatóságok. Sohajda Márk egy májusi közgyűlésen cáfolta, hogy gyanúsított lenne a sikkasztási ügyben.

Nagykőrösi forrásokból az Átlátszó is úgy értesült, a városban a NAV vagy a rendőrség nem tartott nyomozást vagy házkutatást. A hatóságok nem hallgatták még ki a helyi Heti Hírek nevű lap szerkesztőit sem, akik több, a klubvezetés felelősségét felvető dokumentumot is közzétettek. Kókai, a Roma-Gól állítólagos székhelye mellett élő lakosok viszont arról számoltak be, hogy ott jártak a rendőrök, akik Matyi Józsefet keresték, de nem találták.

Fociszékházból kávézó és templom

A tartozások mellett a csapatnál maradtak korábban Nagykőrösön használt eszközök, például két csapatbusz, informatikai eszközök valamint sportszerek – nem tudni, hogy ezeknek mi lett a sorsa. A kisbuszokat (az egyesület átadása előtt vagy után) valószínűleg kimentették valamilyen módon. A járművek 2017 és 2019 között, a TAO-támogatások felvételekor vásárolták, Sohajda elmondása szerint akkor „vadonatújak” voltak. A magyarorszag.hu nyilvántartása szerint az egyik, PPT-625 rendszámú kisbusz azóta már a negyedik tulajdonosánál van, és a sikkasztás miatti nyomozás ellenére a rendőrség nem körözi.

A konferenciateremben tartják a Nagykőrösi Gyülekezet istentiszteleteit is (forrás: Nagykőrösi Gyülekezet Facebook-oldala)

Az biztosan tudható, hogy a 400 millió forintból épített klubházat az átadás előtt kimentették, és a nagykőrösi önkormányzat kapta meg. A Kinizsi összeomlása után a székházat egy újonnan alakított csapat, a MozGo Nagykőrös kezdte el bérelni, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudják kihasználni a konferenciateremmel, büfével és tetőterasszal is felszerelt ingatlant. Tavaly októberben ezért a futball-klubház címén már Tó Club Cafe & Rendezvény néven kávézót, esküvő- és egyéb rendezvényhelyszínt kezdtek el hirdetni,

továbbá idén március óta a konferenciateremben tartják a Nagykőrösi Gyülekezet istentiszteleteit.

(Érdekesség, hogy a bejegyzett egyházhoz nem tartozó, a vallási egyesületek listáján ezen a néven nem szerepel gyülekezet.)

Tavaly az MLSZ az RTL Híradó kérdésére azt közölte a székház ügyében, hogy „15 évig minden TAO-pénzből épült létesítményt sportcélokra kell használni” – emiatt újra felvetődik a TAO-pénzek szabálytalan felhasználásának gyanúja, hiszen ma a székházat a sporttal nem összefüggő kereskedelmi tevékenységekre is felhasználják.

Ugyanez a cél szerepel a MozGo és az önkormányzat közötti hasznosítási szerződésben is, amely egyértelművé tette, hogy a megállapodás célja „sport, ifjúsági ügyek, a labdarúgósport lehetőségének bővítése”, és hogy a létesítményt a bérlő „kizárólag sportcélú (és sport céllal összefüggő) tevékenység céljából használhatja és hasznosíthatja”.

Zubor Zalán

Címlapkép: mlsz.hu

Megosztás