nemzeti futballmánia

Eltűnt TAO-pénzek, fantomizálódott sportegyesület: a Nagykőrösi Kinizsi sorsa

Több mint százmillió forintos TAO- és önkormányzati támogatás lehívása után cégtemetőben végezte a nagy múltú Nagykőrösi Sportegyesület. A TAO-pénzekből magas díjazást kapott az egyesület képviselője, aki egyben fideszes közgyűlési képviselő is. A TAO-pénzeket később visszakövetelte az MLSZ és a Röplabda szövetség, de a tartozásokat aligha lehet behajtani, miután a csapat jogutódja egy másik településre, egy faluszéli tanyaépületbe tette át a székhelyét, új vezetője pedig köddé vált.

Társadalmi célú hirdetés

A Nagykőrösi Kinizsi ezen a néven 1951 óta játszott a megyei futball bajnokságokon. A Pest megyei város számára a brand körülbelül olyan volt, mint Kispestnek a Honvéd vagy Székesfehérvárnak az azóta szintén tulajdonost és nevet változtató Videoton. A patinás múltú csapat a tavalyi Megye-III bajnokságon még részt vett, idén azonban láthatólag végleg eltűnt a város életéből: a bírósági nyilvántartások szerint a futball és röplabda szakosztályt fenntartó sportegyesület váratlanul nevet változtatott, és a székhelyét is más településre tette át, a klubháza pedig az önkormányzathoz került. Csakhogy az a székhely, ahová a Kinizsit – új nevén Roma-Gól SE-t – hivatalosan bejegyezték, aligha képes befogadni egy sportcsapatot, ráadásul az egyesület még mindig nem számolt el a százmilliós adósságaival, és azt sem tudni biztosan, hol vannak az elődjétől átvett buszok és sportszerek.

Költséges klubház

A Kinizsi SE kálváriája 2020 elején kezdődött. Az azt megelőző évben az egyesület még bizakodva tekinthetett a jövőbe, hiszen mintegy 380 millió forintból, fele részben önkormányzati, fele részben az ide irányított társasági adóból (TAO) származó forrásból új székház építésébe kezdett büfével, konferenciateremmel, nézőtérként is funkcionáló tetőterasszal, masszázshelyiséggel és orvosi szobával. 2020 januárjában azonban Sohajda Márk, a sportegyesület képviselője, aki emellett fideszes önkormányzati képviselő és Nagykőrös jogi, gazdasági és közbeszerzési bizottságának vezetője, egy szurkolói ankéton azt jelentette be: a Kinizsi adóssága oly mértékűvé vált, hogy a megye I-ben induló, hivatásos focistákból álló labdarúgó csapat nem tudja tovább folytatni a bajnokságot, sőt, az új klubház befejezése is veszélybe került.

A híradások szerint a gyűlésen Sohajda Márk és helyettese, Veszprémi Zsolt elmondták: a klub folyamatosan veszteséget termelt, és a környékbeli vállalkozók közül nem volt olyan, aki szponzorként hajlandó lett volna beszállni a csapat fenntartásába. Hozzátették, az előző klubvezetés nem számolt el megfelelően a kapott TAO-pénzekkel a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felé: korábban a klub pályavilágítás kiépítésére kapott 9 millió forint támogatást, ez azonban nem készült el, ezért a szövetség 30 millió forintot követelt vissza (az eredeti, 9 millió forintos támogatáshoz folyamatosan növekvő büntetőkamatok is hozzáadódtak). Ráadásul az MLSZ a székházra szánt TAO-pénzt is visszatartotta, amíg a korábbi adósságot nem sikerült rendezni.

Szíjj Lászlóék támogatása

A beszámolók szerint a fórumon felszólalt Czira Szabolcs polgármester, aki azt mondta, nem is tudott a 30 milliós tartozásról (bár polgármester már akkor is ő volt), és ha tudott volna, nem ítél meg önkormányzati támogatást a klubház építésére. Azt is ígérte, személyesen jár el az MLSZ-nél abban a reményben, hogy a Kinizsi tartozását és a klubház ügyét szétválasztják, majd a klub a Nagykőrösi Önkormányzati Hírek című lapban bejelentette, hogy költségcsökkentésként visszalépnek a megye I-es bajnokságtól, és csak a megye III-as, csupa nagykőrösi játékosból álló csapatukat („Kinizsi kettő”) és az utánpótlás csapatokat versenyeztetik tovább.

Bár a tartozás miatt a Kinizsi akkori vezetői az előző klubvezetést hibáztatták, áprilisban a Magyar Röplabda Szövetség is arról tájékoztatta a Heti Hírek című helyi lapot (a Heti Hírek a városban ellenzékinek számító Jobb Nagykőrösért Egyesülethez áll közel), hogy ők is közel 24 millió forint TAO-pénzt követelnek vissza a Kinizsitől a röplabda-szakosztály fejlesztésére a sportegyesület már Sohajda Márkék irányítása alatt, 2017-ben és 2019-ben igényelt TAO-támogatást.

A helyzet végül odáig fajult, hogy az MLSZ feljelentést tett az egyesület ellen, és felfüggesztette a még hátralevő TAO-pénzek folyósítását is.

Így viszont elvileg az önkormányzati sporttámogatás sem járt volna a klubnak, mivel annak a TAO volt a feltétele. A klubházat végül nagy nehezen sikerült megépíteni, az MLSZ a HVG-nek adott tájékoztatása szerint azért, mert a klub időközben részletfizetési engedményt kért és kapott az adóhivataltól, ezzel a köztartozás papíron megszűnt, így a Labdarúgó Szövetség is folyósította a TAO-pénz befagyasztását.

Itt érdemes megemlíteni, hogy – ahogy a nagykőrösi fideszes polgármester, Czira Szabolcs a képviselő-testület egy 2018 februári ülésén elmondta – a TAO-támogatást Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa ajánlotta fel. Szíjj László 2020-ban az ország 4. leggazdagabb embere volt, az Orbán-kormányok ideje alatt Mészáros Lőrinc visszatérő üzlettársaként szerzett közpénz-vagyonokat: 2010 szeptembere és 2019 között a Duna Aszfalt Mészáros cégeivel közösen több mint 2000 milliárd forint értékben nyert meg közbeszerzéseket. A nagykőrösi polgármesterhez Szíjj Lászlót családi kapcsolatok is fűzik, egyik lányát Czira Szabolcs fia vette feleségül.

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere | atlatszo.hu

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Kinizsiből Roma-Gól

A sportegyesületről a koronavírus-járvány alatt sokáig nem érkeztek hírek. Papíron a csapat az önkormányzattól független civil egyesületként működött 2011 óta, bár az önkormányzat fideszes tagjai vezető pozíciókat kaptak a szervezetben. Idén februárban, ahogy a Heti Hírek  felfedezte, a Nagykőrösi Kinizsi Sportegyesület hirtelen kikerült a birosag.hu civilszervezet-nyilvántartásából. A sportklub egykori adószámára rákeresve már egy új szervezet, a Roma-Gól Sportegyesület szerepelt, ám az adatokból kiderült, hogy a Kinizsi változtatott nevet. Az itt található adatok alapján az aktuális alapszabályt, vagyis a Kinizsi költözését és a névváltoztatását február 26-án szavazta meg az egyesület közgyűlése.

A birosag.hu nyilvántartásából kiderül az is, hogy a sportklub székhelyét egy 4500 fős pest megyei község, Kóka egy külterületén található ingatlanba tették át.

A civil szervezetekről szóló jogszabály alapján a közgyűlés összehívására az elnöknek, Sohajda Márknak volt jogköre.

Az újonnan bejegyzett sportegyesület célja a nyilvántartás szerint „a Kóka és a környező települések lakóinak, elsősorban roma fiataljainak labdarúgásra történő ösztönzése, tehetséggondozása, versenyek szervezése, az ehhez szükséges tárgyi feltételek megteremtése és folyamatos biztosítása, és a sporton keresztül a fiatalok és rajtuk keresztül a családok egészséges életre való nevelése”. Arra azonban, hogy félévnyi működés után valóban végez-e ilyen tevékenységet az egyesület, semmi sem utal.

Zágráb Nándor, a Jobb Nagykőrösért nagykőrösi képviselője a Jobbik Pest megyei elnöke, aki sokat foglalkozott a Kinizsi SE sorsával, az Átlátszónak azt mondta: úgy tűnik, az adótartozásokkal és TAO-visszafizetési kötelezettséggel terhelt egyesületet Sohajda Márkék cégtemetőbe küldték.

Tanyaházba költözött, valós tevékenységet nem folytat

Kókán megtaláltuk a Roma-Gól SE székhelyét. Az úgynevezett egyesületi iroda az Isaszegi utca végén található. Mint kiderült, a félig vakolatlan épületet valójában tanyának használják, a tulajdonosa az udvarban nevel több jószágot.

Ottjártunkkor a telken dolgozó, Bélaként bemutatkozó férfi megerősítette, hogy valóban ebbe a házba jegyezték be a Roma-Gól SE-t, ám az épületben nem működik iroda vagy bármiféle, az egyesülettel kapcsolatos tevékenység. Ő maga elmondása szerint nem is tagja az egyesületnek, neki igazából semmi köze a Roma-Gólhoz, és leginkább az állattartásból él. Mint mondta, az egyesület elnöke, Matyi József sem szokott a székhelyen tartózkodni, csak egyfajta postafióknak használja az ingatlant.

„A posta szokta hozni a levelet a Roma-Gólnak, azokért néha el szoktak jönni” – mondta Béla.

Kóka: a Roma-Gól SE, korábban Nagykőrösi Kinizsi székhelye (forrás: Átlátszó)

A férfi egyébként arról nem tud, hogy végezne bármilyen, sporttal kapcsolatos tevékenységet az egyesület. Elmondása szerint azon túl, hogy a vezetők felvették a leveleket, nem látta, hogy szerveztek volna meccseket, edzéseket a kókai fiataloknak, vagy hogy történt volna bármilyen előkészület egy kókai sportklub elindítására.

Kókán nem sikerült olyan embert találnunk, aki hallott volna arról, hogy a Roma-Gól bármilyen sporteseményt szervezett volna a helyi fiataloknak. A legtöbben magáról a sportegyesületről is akkor hallottak először.

Az Isaszegi utca lakói jobban informáltak voltak, de ők is csak a bejegyzés körüli botrány miatt, ami másokat is idevonzott. Például Zágráb Nándor nagykőrösi önkormányzati képviselőt, aki szintén felkereste az állítólagos székhelyet. Arról, hogy a roma fiataloknak szerveznének-e valakik sportolási lehetőségeket, szintén nem hallottak, egy idősebb férfit kivéve, aki azt mondta: „szóban volt csak ilyen ígéret, de nem lett belőle semmi”. Elmondása szerint a roma önkormányzat sem kapott semmilyen megkeresést az ügyben. Egy járókelő úgy tudja, az SE vezetőit „adócsalás miatt keresték”, de van, aki szerint lefoglalták az ingatlant és minden ott lévő ingóságot.

Cégtemető, lecserélt mobilszám

A Roma-Góllal kapcsolatban megtalálható nevek egyébként a kókaiaknak nem csengtek ismerősen. A helyi könyvelőiroda munkatársa kérdésünkre azt mondta, Matyi József, Máté András Béla, Kovács Norbert nem itteni vállalkozók, hozzájuk még nem jöttek ügyeket intézni.

Az Isaszegi utca (forrás: Átlátszó)

Matyi József nevén az Opten céginformációs rendszerében több Pest megyei céget találunk, többek között Kókán, Sülysápon és Üllőn. Ezek a cégek mostanra megszűntek, felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak. A cégtörténetek alapján a vállalkozások nagy részében Matyi József több éves működés után tűnt fel, majd nem sokkal később a bíróság a vállalkozásokat kényszertöröltette, vagy adószámát felfüggesztette.

Az Optenen több cég történetében is azt láthatjuk, hogy a bíróság a képviselőket a megadott címükön nem tudta elérni, a cég telephelyein pedig semmilyen gazdasági tevékenységet nem végeztek.

Matyi Józsefet a bíróság 2014-ben öt évre el is tiltotta attól, hogy gazdasági társaság kizárólagos vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tagja, illetve közkereseti társaság tagja és betéti társaság beltagja, valamint gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.

Forrás: Opten

A Kinizsi/Roma-Gól SE jelenlegi elnökét interjú céljából telefonon kerestük, amire ő kezdetben nyitottnak mutatkozott. Később azonban elérhetetlenné vált, majd a telefonszámát is lecserélte: amikor legközelebb hívtuk a számát, a telefont már egy másik férfi vette fel, aki azt mondta, pár napja vette az előfizetését a Vodafone-tól, és már mások is keresték a számon Matyi Józsefet.

Az önkormányzaté lett a klubház

Továbbra is nyitott kérdés, hogy a mostanra feltehetően behajthatatlanná vált tartozás hogyan, milyen költségek miatt halmozódott fel, és hogy mi lett a Kinizsi vagyontárgyainak (csapatbuszok, sportszerek) sorsa. Az egyesület teljes eszközkészletének értéke az Opten adatai szerint 146 625 000 forint volt 2019-ben, ennél frissebb beszámolót a céginformációs rendszer alapján nem nyújtottak be.

A közel 400 milliós, 2021-re felépült klubház sorsa ismert. Az azt felépítő cég az EU-Építő Kft. az elszámolási vita alatt még le is lakatolta az épületet, de ahogy a cég ügyvezetője, Simon János az Átlátszó kérdésére elmondta, később sikerült megegyezni, és mostanra az egyesületnek nincs tartozása a kft. felé. A klubház azóta már nem a sportegyesület, hanem az önkormányzat tulajdonában van – nem sokkal az építés után a csapat egyszerűen átruházta azt a városra, és most az önkormányzattól bérli az újonnan létrehozott csapat, a MozGo Nagykőrös.

2021 májusában átadták a Nagykőrösi Labdarúgó Klubházat a városi sporttelepen (forrás: 2750/Facebook)

Mivel a Kinizsit akkor már adótartozás terhelte, a manőver vélhetően arra szolgált, hogy megakadályozza a klubház lefoglalását és elárverezését egy végrehajtási eljárásban. Azonban ahogy arra Zágráb Nándor önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet, a székház átjátszásakor a sportegyesületet ugyanazok vezették, akik az önkormányzat pénzügyeiért is felelősek voltak.

A vagyonátadáskor a sportegyesület képviseletére Körtvélyesi Attila, a város alpolgármestere és Sohajda Márk, a közgyűlés jogi, gazdasági és Közbeszerzési Bizottság elnöke volt jogosult. A személyi összefonódások miatt Zágráb szerint a NAV megvizsgálhatja akár a klubház épületének lefoglalását is. A 2021. június 24-i közgyűlésen szóba is került, előfordulhat-e, hogy az ingatlant lefoglalja a NAV, amire a klubház ügyeiben aktívan részt vevő polgármester, Czira Szabolcs kitérő választ adott.

Havi 700 ezerbe került egy ifi-röplabdás edzése

Kérdéses még, hogy a Kinizsi/Roma-Gól fantomizálódása előtt mire mentek el a milliós állami és önkormányzati támogatások. Lapunk megszerezte a csapat az MLSZ-nek és a Magyar Röplabda Szövetségnek bemutatott, TAO-támogatásokról szóló előzetes elszámolásait, ezekből részben képet kaphatunk a csapat kiadásairól.

Részlet a Kinizsi SE MLSZ felé benyújtott TAO-elszámolásából, 2017-ből

A dokumentumok alapján a Kinizsi költségvetése 2017-ben még csak 17 millió volt, 2018-ban már 83, 2019-ben pedig 65 millió. Az emelkedés főként a TAO-támogatásnak köszönhető, és még nem tartalmazza a klubház építési költségeit.

A Röplabda Szövetségtől az SE a 2017-ben és 2019-ben kért és kapott TAO-támogatást, hogy kineveljék a város női utánpótlás-csapatait, több korcsoportban is. 2017-ben több mint 21 millió, 2019-ben 67 millió forintot. 2017-ben az összeg több mint felét „sportszakemberek személyi jellegű ráfordításaira” költötték, így az SE ilyen jellegű kiadásai 2017-ről 2018-ra rendkívüli mértékben növekedtek: 2 millióról 17 millióra. A röplapdás projektben való részvételért az SE technikai vezetője (Veszprémi Zsolt) és a sportszervező-sportmunkatársként feltüntetett tag (az MLSZ-es iratok Sohajda Márkot tüntetik fel ugyanezzel a titulussal) kapta a legmagasabb díjazást, havi 300 ezer forintot, míg az ezdők 150 ezret kerestek.

Ahogy az iratokból kiderül, a 2017 és 2020 közötti időszakában 39 versenyengedéllyel rendelkező játékos röplabdázott Nagykőrösön, vagyis egy fiatal sportoló felkészítése havonta mintegy 700 ezer forintba került az adófizetőknek.

Vitamincsomagok milliókért

Az MLSZ-től a 2017-2018-as évadra, utánpótlás-fejlesztésre és tárgyi eszközök beszerzésére 33+33 millió forintot vettek fel. Ebből összesen 42 játékost készítettek fel, a röplabda-szakosztályhoz hasonlóan nagyrészt középiskolás lányokat.

A kisebb kiadási tételek között szerepel még vitamincsomagok vásárlása a sportolóknak, a két évben összesen 1,5+2,35 millió forint értékben.

Nagykőrösi, nevüket nem vállaló források szerint ezek a készítmények a Forever Living Products étrendkiegészítői voltak: ez a vállalat MLM-rendszerben kínál termékeket, a Forever Living saját magazinjában megjelent cikk alapján az SE technikai vezetőjének, Veszprémi Zsoltnak az édesanyja az MLM-cég egyik menedzseri szintű értékesítője. Veszprémi Zsolt és Sohajda Márk nem erősítette meg vagy cáfolta ezt az értesülést.

Az anyagbeszerzés nagyrészt két csapatbusz beszerzését jelentette, emellett informatikai eszközöket is vásároltak. Az egyesület vezetői a focis projekten is jól kerestek: a technikai vezető az évben 450 ezret, Sohajda Márk 281 ezres havi juttatást kapott, az edzők pedig 120 ezer forintot. További 15 millió forintot költöttek sportszerek vásárlására.

A 2019-es évadban az MLSZ további 27 milliós TAO-támogatást engedélyezett. Az évben a sportszakemberek fizetése volt a legnagyobb kiadás, ezen belül ismét a vezetők juttatása volt a legmagasabb (200 ezer havonta).

További 7 milliót költöttek újabb sportszerek beszerzésére.

Ugyanebben az évben Sohajda Márk és Veszprémi Zsolt a beszédes Sport Transfer Kft. néven jegyeztek be saját vállalatot. A cég azonban nem volt hosszú életű: az Opten adatai szerint egy évvel az alapítás után már törölték az adószámát, miután az előző üzleti évet 3 milliós veszteséggel zárta.

Az SE korábbi vezetőit e-mailben és telefonon is kértük, hogy küldjék el, honnan vásároltak a TAO-támogatásokból sportszereket és vitaminokat az adott időszakban, mi volt az elszámolási vita oka az MLSZ-szel és a Röplabda Szövetséggel, illetve hogy Matyi Józsefékkel hogyan kerültek kapcsolatba. A kérdésekre a cikk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz.

Augusztusban a Fidesz megerősítette, hogy az egykori Kinizsi Sportegyesület két képviselőjét kinevezték a helyi pártszervezet vezetőinek: Körtvélyesi Attila a nagykőrösi Fidesz elnöke, Sohajda Márk az alelnöke lett.

Zubor Zalán

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Címlapkép: Öltözői csendélet 2020. február 22-én a Nagykőrös-Abony mérkőzés előtt (forrás: a MozGo Nagykőrös Labdarúgó Klub Facebook-oldala)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás