PODCAST

A magát rockzenésznek tartó Demeter Szilárd az Átlátszó podcastban: „Orbán Viktor katonájaként azt csinálom, amire ő felkér”

„Szeretnék zenélni, csak nem hagynak” – árulta el a néhány év alatt a Századvég munkatársából kormánybiztossá, múzeumigazgatóvá, majd a magyar kultúrpolitika csúcsszerveinek egyszemélyi vezetőjévé lett Demeter Szilárd. A hozzá került szervezetekkel az Átlátszó több cikkben is foglalkozott. Demeter Szilárd nemrég elfogadta a meghívásunkat, és az Átlátszó Podcastban nyilatkozott arról, miért vállalta el a PIM és a Magyar Kultúráért Alapítvány vezetését, miért volt szüksége a Hajógyári Sziget jó részére, és hogyan képzeli el a magyar kultúra alakítását. Demeter Szilárddal, valamint Szabó Tibor Benjámin íróval beszélgettek az Átlátszó újságírói, Hont András és Zubor Zalán.

2018-ig még csak főigazgató sem szeretett volna lenni, nem ő választotta a pozíciókat, de megtalálták a feladatok, mondta az Átlátszónak Demeter Szilárd, aki rövid idő alatt a magyar kultúrpolitika talán legbefolyásosabb szereplőjévé vált a kormánytól kapott kinevezések és átszervezések következtében. 2018-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum és a hozzá tartozó hálózat főigazgatója lett, nem sokkal később újabb, az irodalmi támogatásokat szétosztó ügynökségek kerültek az irányítása alá. 2021-ben ő lett a vezetője a számos kulturális szervezetet felügyelő vagyonkezelőnek, a Magyar Kultúráért Alapítványnak. Az újonnan alapított vagyonkezelő intézmények mellett milliárdos ingatlanportfóliót is kapott, például budai palotákat és a Hajógyári-sziget jelentős részét.

„Azért vállaltam el a feladatot, mert erre kért a miniszterelnök úr, 2014-ben hozzá igazoltam le, amikor átmentem a Századvéghez” – mondta Demeter Szilárd. Hozzátette, mind a PIM, mind a kulturális vagyonkezelő vezetését azzal a feltétellel vállalta el, hogy csak a miniszterelnöknek tartozzon elszámolással. „Nem akarok államtitkárokkal hátrafelé hadakozni. Ha úgy tetszik, teljhatalmat kértem.”

Hangsúlyozta, hogy a pozíciókat és a hozzá tartozó ingatlanokért nem ő jelentkezett be, azok beestek hozzá. A PIM élére például eredetileg nem magát, hanem egy kívülről érkező embert képzelt inkább el, aki maga nem alkotó és nem elkötelezettje egyik politikai oldalnak sem. Hogy miért vállalta el mégis? „Ha felkérnek egy feladatra, azt megpróbálom a lehető legjobban megoldani. Ezért mindig megtalálnak többletfeladatok: például az OSZK, a könnyűzene-politika, ami azon kívül nem volt a szakterületem, hogy rockzenésznek tartom magam, szeretnék zenélni, csak nem hagyják” – válaszolta.

Bemutatjuk Demeter Szilárd birodalmának sokmilliárdos ingatlanvagyonát | atlatszo.hu

Az átcsoportosított intézmények mellett a Demeter Szilárd vezetése alatt álló szervezetek (az idén bejelentett Magyar Kultúra Alapítvány és az alá szervezett nonprofit cégek) milliárdos értékű nemzeti vagyont is kapnak, köztük különösen értékes ingatlanokat. Az alábbi ábrán láthatók a legértékesebb, korábban állami tulajdonú ingatlanok, amelyekhez Demeter cégei hozzájutottak:

Elmondása szerint azt tekinti fő céljának, hogy a „magyar kultúra ügyét próbáljuk meg konjunktúra-függetlenné tenni”, azaz ne az aktuális kormány politikai érdekeit képviseljék a kulturális intézmények, hanem azt a célt, hogy „a nemzeti kulturális identitásunk versenyképes maradjon”.

Visszautasítja azt a vádat, hogy az ügynöksége által támogatott művészek között politikai, pártos alapon szelektálnának. Példaként említette a Térey-ösztöndíjak kiosztását, mint mondta, a díjazottak között többségben vannak az ellenzékinek tartott írok. Elmondása szerint nem a kormánnyal, hanem a szakmai szervezetekkel történő egyeztetések okoznak inkább nehézséget. „Mindig, arról szól a kultúrpolitika, hogy a különböző elitek paktumokat kötnek. De ezen próbálok változtatni” – mondta.

Demeter Szilárd beszélt arról is, milyen tervei vannak az irányítása alá kerülő ingatlanokkal. A Hajógyári szigettel kapcsolatban például elmondta: a terület fejlesztését ő javasolta, miután hozzá került a „könnyűzenei portfólió”, mivel látta, hogy sorra dőlnek be a koncerthelyszínek, és azt követően, hogy kudarcot vallott a mobilgát-projekt, „a fejlesztők számára érdektelenné vált a terület”. Az ingatlanokon találhatók az egykori Vizoviczki-birodalom szórakozóhelyei, ezek helyére egy „kreatív központot” képzel el.

Hozzátette, az ingatlanokba nem „felújított állapotban ültünk be”, hanem nagyrészt lepukkant épületekről van szó, amelyek felújításán még sokat kell dolgozni, kivéve a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-hez tartozó alkotóházakat. Az ingatlanokat egyelőre még nem vették át Demeter ügynökségei, a vagyonátadásról szóló döntés már megszületett, de magáról az átadásól még zajlanak az egyeztetések.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES

Bemutatjuk Demeter Szilárd birodalmának sokmilliárdos ingatlanvagyonát: https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/11/23/bemutatjuk-demeter-szilard-birodalmanak-sokmilliardos-ingatlanvagyonat/

Andrássy Emlékmúzeum helyett Demeter Szilárd ügynöksége költözhet a Bem rakparti palotába: https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/04/13/andrassy-emlekmuzeum-helyett-demeter-szilard-ugynoksege-koltozhet-a-bem-rakparti-palotaba/

Demeter Szilárdékhoz került a kisoroszi Ujváry műterem-alkotóház is: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2021/11/10/demeter-szilardekhoz-kerult-a-kisoroszi-ujvary-muterem-alkotohaz-is/

Gombamódra szaporodnak az ingatlanok, cégek és folyóiratok Demeter Szilárd körül: https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/11/02/gombamodra-szaporodnak-az-ingatlanok-cegek-es-folyoiratok-demeter-szilard-korul/

1,8 milliárd forintot oszthat folyóiratoknak Demeter Szilárd kulturális ügynöksége: https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/08/12/18-milliard-forintot-oszthat-folyoiratoknak-demeter-szilard-kulturalis-ugynoksege/

Hont András Facebook-oldala: www.facebook.com/hontandras75

Zubor Zalán Facebook-oldala: https://www.facebook.com/ZuborZalanHivatalos

Szabó Krisztián Facebook-oldala: www.facebook.com/szabokrisztianadat

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás