PODCAST

Podcast Radó Péterrel és Törley Katalinnal az ezer sebből vérző közoktatásról, és a pedagógusok melletti kiállásokról

Az Átlátszó legújabb podcast adásában a közoktatás jelenlegi állapotát jártuk körbe, a pedagógusbérekről, és a közelmúlt ezreket megmozgató tüntetéseinek céljairól is kérdeztük Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját, és Radó Péter oktatáskutatót. Az Átlátszó részéről Hont András és Szopkó Zita vett részt a beszélgetésben. Az adás felvétele 2022. október 25-én volt.

Az Átlátszó legújabb podcast adásának vendége Radó Péter oktatáshutató, és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik elbocsátott tanára volt.

Az adásban szó esett az egyre kritikusabbá váló tanárhiányról, ami várhatóan a következő években, évtizedekben fog még komolyabb problémát jelenteni, de már most érezteti a hatását. Radó Péter oktatáskutató az adásban elmondta: „mindenhol van pedagógushiány, de ami Magyarországon történik e tekintetben, az már nagyon durva.”

Az Átlátszó videóriportjában megszólaltatott diákok, szülők és tanárok beszámolóiból kiderül, hogy van, ahol történelemtanár tanít fizikát, 80 év feletti nyugdíjast hívtak vissza testnevelésórákat tartani, máshol a szülők magántanárral, vagy otthoni közös készüléssel próbálják megoldani az egyre kritikusabbá váló helyzetet, hogy az iskolákban egyszerűen nincs elég pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket. Mindezt tovább súlyosbítja, hogy a jelenleg még dolgozó oktatók is egyre reménytelenebbnek látják a helyzetet, sokan gondolkoznak a pályaelhagyáson is.

A fő témát azonban a tanévkezdés óta folyamatosan zajló tüntetések, a résztvevők követelései jelentették. Szeptember elején tanévnyitó tüntetést szerveztek a diákok, és azóta is egymást érik a megmozdulások: október 4-én a kirúgott Kölcseys tanárokért tüntettek az iskola előtt, a pedagógusok világnapján szintén több tízezer ember foglalta el a Margit hidat, majd a Kossuth teret. Október 14-én a Belügyminisztérium elé vonult a tömeg, ahol elégették a pedagógusoknak küldött fenyegető tankerületi leveleket, és megdobálták Pintér Sándor papírfiguráját. Legutóbb pedig október 23-án volt tüntetés.

Törley Katalin kiemelte: a nulladik követelései a tiltakozási hullámnak a sztrájkjog helyreállítása, illetve a bérrendezés. A közoktatásban dolgozó tanárok fizetésével már tavaly ősszel részletesen foglalkoztunk az Átlátszón. Cikkünkben megnéztük, hogy európai viszonylatban milyen a tanárok bére Magyarországon. A fizetések nemzetközi összevetésben is aggasztóan alacsonyak, különösen, ha a diplomás átlagbérhez hasonlítjuk őket.

Nem sok helyen alacsonyabbak a fizetések a közoktatásban, mint nálunk, nem csoda, hogy egyre kevesebb a tanár | atlatszo.hu

Régóta ismert probléma, hogy hazánkban a tanári fizetések nem túl magasak, ez a felsőoktatásban is ugyanígy van. De nemcsak a hazai bérekhez képest, nemzetközi összevetésben is kifejezetten alacsonynak számít az az összeg, amit az egyetemi oktatók Magyarországon havonta hazavihetnek: mind a pályakezdő oktatók, mind pedig a több éves tapasztalattal rendelkező egyetemi tanárok fizetését tekintve a sereghajtók közé tartozunk, Romániával, Szlovákiával és Bulgáriával együtt.

Szó esett az online oktatásról, a vidéki iskolákban tanító pedagógusok helyzetéről, valamint arról, hogy mennyire lehet politikamentes egy megmozdulás, kell-e egyáltalán annak lennie.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES

“Ha minden tanár feláll, akkor felborul a rendszer” – Tüntetés a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanáraiért: https://video.atlatszo.hu/2022/10/04/ha-minden-tanar-felall-akkor-felborul-a-rendszer-tuntetes-a-kolcsey-ferenc-gimnazium-kirugott-tanaraiert/

Nem sok helyen alacsonyabbak a fizetések a közoktatásban, mint nálunk, nem csoda, hogy egyre kevesebb a tanár: https://atlatszo.hu/adat/2021/12/03/nem-sok-helyen-alacsonyabbak-a-fizetesek-a-kozoktatasban-mint-nalunk-nem-csoda-hogy-egyre-kevesebb-a-tanar/

Sok iskolában még a tanévkezdés előtti napokban is kerestek tanárokat: https://atlatszo.hu/kozugy/2022/09/01/sok-iskolaban-meg-a-tanevkezdes-elotti-napokban-is-kerestek-tanarokat/

Térképen követhető, hol álltak ki a tanárok az oktatási rendszer javítása mellett: https://atlatszo.hu/adat/2022/10/11/terkepen-kovetheto-hol-alltak-ki-a-tanarok-az-oktatasi-rendszer-javitasa-mellett/

A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldala: https://www.facebook.com/tanitanek

Radó Péter Facebook-oldala: https://www.facebook.com/peter.rado

Szopkó Zita Facebook-oldala: https://www.facebook.com/szopkozita

Hont András Facebook-oldala: https://www.facebook.com/hontandras75

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás