Oktatás

Sok iskolában még a tanévkezdés előtti napokban is kerestek tanárokat

Augusztus végén a Közszolgálati Állásportálon összesen 780 pedagógust kerestek országosan. A hirdetések kétharmada tanári állásra vonatkozott, és a legtöbb helyre matektanárt szerettek volna felvenni. Tantárgyak és települések szerint is ábrákra tettük az álláshirdetéseket, amik arról árulkodnak, hogy több állami iskolában még a tanévkezdés előtti napokban is kerestek pedagógusokat – vagy elfelejtették levenni a hirdetést.

A Közszolgálati Állásportálon a közszférán belüli kormány­tiszt­vi­selői, köztisztviselői és közalkalmazotti pályázatok érhetőek el. Mivel az állami fenntartású általános és középiskolákban oktató pedagógusok közalkalmazottak, a kormányzati portálon rájuk vonatkozó, őket kereső álláshirdetések is vannak.

A közoktatásban nagy pedagógushiány van, ami hamarosan komoly gondokat fog okozni, mert a jelenlegi pedagógusok egyre idősödnek, utánpótlás pedig kevés van – a rossz körülmények, alacsony megbecsültség és kevés fizetés miatt alig néhány fiatal akar tanító vagy tanár lenni.

Több általános iskola és gimnázium a nyári szünetben a Facebookon is keresett különböző pedagógusokat, akikből akkora hiány van, hogy több álláshirdetés szólt úgy, hogy matek/magyar/angol/stb. és BÁRMILYEN szakos tanárt vagy tanítót keresnek.

A tanárhiány első áldozatai: kik fognak tanítani tíz év múlva?

Aggasztóan elöregedő pedagógusok, kevés utánpótlás, teljesen eldeformálódott korfa: ez olvasható minden közelmúltban elkészült felmérésből, ami a pedagógusok jelenlegi és jövőbeli korösszetételét monitorozta.

A közszférán belüli álláshirdetéseket közlő Közszolgálati Állásportálon (KÖZIGÁLLÁS) is látszik, mennyire keresettek a pedagógusok. Néhány nappal a tanév kezdete előtt, 2022. augusztus 26-án a portálon összesen 780 pedagógust (tanító, tanár, gyógypedagógus) kerestek országosan.

A közel 800 hirdetés kétharmada, bő 500 valamilyen tanári pozícióra vonatkozott.

A tanári álláshirdetéseken belül a matektanári poszt vezetett (96 hirdetés), majd az angoltanár (69 hirdetés), és a magyartanár (51 állás) következett.

 

Területi elhelyezkedés szerint az látszik, hogy értelemszerűen a legtöbb lakosú Budapesten van a legtöbb nyitott pozíció, de más településeken elég nagy a szórás. Szegeden és Miskolcon  7-7,  Kecskeméten 6 pedagógust kerestek augusztus 26-án, Sopronban viszont csak kettőt, sok településen pedig egyet sem – persze nem is mindenhol van iskola.

 

Az adatok természetesen nem tekinthetők szentírásnak, hiszen könnyen előfordulhat, hogy sok hirdetést elmulasztottak feltölteni a KÖZIGÁLLÁS-ra, vagy épp elfelejtettek onnan leszedni az állás betöltése után. Cikkünk írásának pillanatában, 2022. szeptember elsején, a tanév első napján a kormányzati portálon 394 tanárt, 160 tanítót és 95 gyógypedagógust keresnek.

Szöveg: Erdélyi Katalin – Adatvizualizáció: Szász Gergő

Címlapkép: pixabay.com

Megosztás