Videóriport

„Azért vagyok itt, mert rohadtul elegem van” – Tízezrek tüntettek vasárnap a szabad oktatásért

Október 23-án, vasárnap délután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az ADOM Diákmozgalom közösen szervezett egy megmozdulást a Kálvin térre, Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel. A téren több tízezer ember gyülekezett, majd együtt átvonultak a Szabadság hídon a Műegyetem rakpartra, ahol beszédek és koncertek is voltak. A felszólalók elmondták, hogy a magyar közoktatás régóta zuhanórepülésben van, éppen ezért szükség van összefogásra a változás érdekében. Fontos momentum volt az is, hogy a színpadra lépő szakszervezetek bejelentették: szolidárisak a tanárokkal, és akciószövetséget kötnek, hiszen a problémáik azonosak. Videóriport!

Október 23-án délután négy órakor több tízezer ember gyűlt össze a Kálvin téren (a szervezők 80 ezres tömegről beszéltek), hogy a közoktatásban uralkodó áldatlan állapotok ellen tüntessenek, de vidéken is több városban került sor szolidaritási megmozdulásokra.

Helyszíni tudósítónk szerint a budapesti tüntetésen ismét többségben voltak a diákok, de ezúttal idősebbeket is nagy számban lehetett látni. Sokan táblákkal, plakátokkal is készültek, hogy így mondják el véleményüket a jelenlegi kormány oktatáspolitikájáról.

Tüntetők október 23-án. Fotó: Balogh Dénes

A tüntetés kezdete előtt a nemrég megalakult, a diáktüntetések szervezőit tömörítő Egységes Diákfront (EDF) öt pontból álló követeléslistát tett közzé, amelyben többek között a tanárhiány megoldását és a sztrájkjog visszaállítását kérik. A tüntetésen pedig kilenc pontba szedve fogalmazták meg követeléseiket a pedagógusok, diákok és szülők közösen.

Tüntetők október 23-án. Fotó: Balogh Dénes

A tömeg a Kálvin térről a Műegyetem elé vonult, ahol elsőként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt fel – ő volt az egyetlen politikus, aki beszédet tartott. Utána az oktatás szereplőinek beszédei következtek: a két pedagógus szakszervezet, a PSZ és a PDSZ mellett a korábbi tüntetésen is részt vevő Törley Katalin és Pilz Olivér, valamint diákok, és a Magyar Anyák képviselője is felszólalt. Ezután koncertekre, majd újabb beszédekre került sor, és több szakszervezet eddig nem látott módon együtt állt ki a színpadra, hogy az oktatás fontosságára hívják fel a figyelmet.

„A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona”

– mondta az egyik diák felszólaló, Bozai Ákos .

Tüntetők október 23-án.. Fotó: Balogh Dénes

A tüntetésről videót is készítettünk, amelyben arra szerettünk volna választ kapni, hogy miért érezték úgy a résztvevők, hogy fontos eljönniük, és mit várnak az ehhez hasonló, egyre gyakoribbá váló megmozdulásoktól.

Úgy tűnik ugyanis, hogy ez még csak a kezdet: hónapok óta nem csitul a tüntetők lelkesedése, egymás után szerveződnek a tüntetések, élőláncok, egyéb demonstrációk, és sok pedagógus vesz részt a polgári engedetlenségi akciókban is szerte az országban.

Szeptember elején tanévnyitó tüntetést szerveztek a diákok, október 4-én a kirúgott Kölcseys tanárokért tüntettek az iskola előtt, a pedagógusok világnapján szintén több tízezer ember foglalta el a Margit hidat, majd a Kossuth teret. Legutóbb egy hete, október 14-én a Belügyminisztérium elé vonult a tömeg, ahol elégették a pedagógusoknak küldött fenyegető tankerületi leveleket, és megdobálták Pintér Sándor papírfiguráját.

Felgyújtott tankerületi levelek, papírgalacsinnal megdobált Pintér Sándor – Ismét ezrek tüntettek a pedagógusokért | atlatszo.hu

A hangulat a Belügyminisztérium elé érve hágott a tetőfokára. A tüntetők először a budapesti köztereken ingyenesen osztogatott, állami hirdetésekkel kitömött és kormányprogagandát közvetítő Metropol újságokból gyúrt papírgalacsinokkal dobálták meg a „díszvendéget”, a színpadra felállított Pintér Sándor bábut.

Most pedig a szervezők bejelentették, hogy október 27-ére országos sztrájkot szerveznek, november 26-án pedig újabb tüntetés várható a Kossuth téren.

Szöveg: Szopkó Zita – Fotók és videó: Balogh Dénes

Megosztás