Videóriport

„Ma épp ránk szakadt egy polc” – a diáktüntetés részvevői az oktatási rendszerről

Tanévnyitó tüntetést rendezett a 17-18 éves középiskolás fiatalokból összeállt Diákok a Tanárokért mozgalom pénteken, a résztvevők magas száma még a szervezőket is meglepte. A 18 éves Gajzágó József, a tüntetést szervező csoport elnökségi tagja elmondta, hogy addig nem adják fel, amíg a tanárok és a diákok őket megillető állapotok között nem oktathatnak és tanulhatnak. A kezdő tanároknak pedig már nagyon elegük van abból, hogy éhbérért dolgoznak, és hogy másodállással is csak nullára jönnek ki. Videó. 

A Diákok a Tanárokért csoport idén március közepén tűnt fel a semmiből. A 17-18 éves középiskolás fiatalokból álló csoport célja, hogy jobb oktatási feltételeket érjenek el, például hogy a kormány végre oldja meg a tanárhiányt. A tüntetők a Bazilikától vonultak a Belügyminisztérium elé, onnan pedig a Fővám térre mentek, ahol többezres tömeg gyűlt össze.

A videóban szervezőkkel, diákokkal, és tanárokkal beszélgettünk arról, hogyan látják az oktatás helyzetét. Az eseményen megjelent a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet is. Czédly Mariann pedagógus, a PDSZ tagja sztrájkra biztatta a tanárokat.

Készítette: Bodoky Bence, Zsilák Szilvia. Címlapkép: Tüntetők a Fővám téren  (fotó: Palotás Ágnes)

Megosztás