Videóriport

Felgyújtott tankerületi levelek, papírgalacsinnal megdobált Pintér Sándor – Ismét ezrek tüntettek a pedagógusokért

Október 14-én újabb megmozdulásokra került sor országszerte az oktatás helyzetének javítását sürgetve és a kormány által megfélemlített pedagógusok iránti szolidaritás kifejezéseként. A budapesti tüntetés résztvevői az Átlátszónak elmondták: most az oktatás jövője a tét, ami mindenkit érint, ezért az emberek úgy érzik, hogy itt az ideje felállni és felemelni a hangjukat. Mihalics Lili, a tüntetést szervező Diákok a Tanárokért csoport tagja a színpadon bejelentette: az eddigi tiltakozó akciókat szervező diákok összefogtak és megalakították az Egyesült Diákfrontot. Videóriport!

Tovább folytatódik a pedagógusokért szervezett tiltakozási hullám. Október 14-ére, péntekre újabb pedagógussztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A tanárok sztrájkot vagy polgári engedetlenséget választhatták tiltakozási formaként.

Emellett számos vidéki és budapesti iskola élőláncos demonstrációkat, illetve különféle megmozdulásokat szervezett, a Széll Kálmán téren például flashmobra is sor került reggel. Délután 1-kor a Deák téren aláírásgyűjtési akciót hirdetett a Magyar Anyák csoport, aminek tagjai minőségi oktatást követelnek a gyerekeiknek. A témában született online petíciójuk már több mint 10 ezer aláírásnál jár.

Délután fél ötkor a Hősök teréről indult a diákokból álló Diákok a Tanárokért csoport tüntetése, amelynek során a diákokból, szülőkből, tanárokból és az ügy mellett kiálló szimpatizánsokból álló tömeg a Belügyminisztériumhoz vonult.

Az esemény Facebook-oldalán a szervezők azt írták:  „A hatalom nem csak a Pedagógusokat, de több csoportot sértett már meg az elmúlt években: azokat az embereket, akik nem féltek kimutatni nemtetszésüket. Mutassuk meg, mit gondolunk a fenyegető levelekről és a mögéjük bújó nagyokról! Kiállunk magunkért, egymásért, a jövőért, mert nem félünk!”

A tüntetők közül sokan kockás ingben voltak, sokan transzparenseket is vittek magukkal. A többezres tömeg minden irányból beterítette az Andrássy utat a vonulás során.

Tüntetők október 14-én az Andrássy úton. Fotó: Balogh Dénes

Egy, az Átlátszónak nyilatkozó tanárszakos hallgató elárulta:

„az egyetlen dolog, ami megállíthat abban, hogy tanár legyek, az az, hogy nem fogom tudni kifizetni vagy az albérletet, vagy a kaját.”

A hangulat a Belügyminisztérium elé érve hágott a tetőfokára. A tüntetők először a budapesti köztereken ingyenesen osztogatott, állami hirdetésekkel kitömött és kormányprogagandát közvetítő Metropol újságokból gyúrt papírgalacsinokkal dobálták meg a „díszvendéget”, a színpadra felállított Pintér Sándor bábut.

Pintér Sándor papírfigurája a színpadon. Fotó: Balogh Dénes

Ezután egy hordóban elégették a tanároknak küldött, kirúgással fenyegetőző tankerületi leveleket.

Elégetik a tiltakozó tanárokat kirúgással fenyegető tankerületi leveleket. Fotó: Balogh Dénes

A tüntetésen résztvevő tanárokkal, diákokkal és a szervezőkkel beszélgettünk arról, hogy ők milyennek látják az oktatási helyzetet, és miért jöttek ki tüntetni.

Alig egy héttel korábban, október 5-én a pedagógusok világnapján szintén megmozdult az egész ország. A budapesti tüntetők először elfoglalták a Margit hidat, majd a Parlament elé vonultak, az eseményeket akkor is követtük. Videóriportunk a múlt hét szerdai megmozdulásról itt található:

„A magyar közoktatás halott, élt 155 évet” – Hídfoglalás és tüntetés a pedagógusok világnapján | atlatszo.hu

Régóta ismert probléma, hogy hazánkban a tanári fizetések nem túl magasak, ez a felsőoktatásban is ugyanígy van. De nemcsak a hazai bérekhez képest, nemzetközi összevetésben is kifejezetten alacsonynak számít az az összeg, amit az egyetemi oktatók Magyarországon havonta hazavihetnek: mind a pályakezdő oktatók, mind pedig a több éves tapasztalattal rendelkező egyetemi tanárok fizetését tekintve a sereghajtók közé tartozunk, Romániával, Szlovákiával és Bulgáriával együtt.

A tiltakozásnak pedig ezzel nincs vége: pénteken az is bejelentették, hogy a következő tüntetést október 23-án tartják, október 27-re pedig ismét országos sztrájknapot szerveznek.

Fotók és videó: Balogh Dénes – Szöveg: Szopkó Zita

Megosztás