tüntetés

Térképen követhető, hol álltak ki a tanárok az oktatási rendszer javítása mellett

48 település 94 oktatási intézménye, összesen 2137 fő. Legalább ennyi tanár állt már ki országszerte az oktatási rendszer javítása mellett. Legújabb térképünkön ezt a folyamatot lehet nyomon követni, és a megadott űrlap kitöltésével bárki hozzájárulhat a lista bővüléséhez.

Az oktatási rendszer javításának ügye mellett több oktatási intézmény pedagógusai álltak és állnak ki ezekben a napokban országszerte. Az oktatási rendszer fokozatos romlása és a pedagógusok alacsony bérezése évek óta megoldatlan probléma hazánkban.

A szeptemberi tanévkezdéssel újra felerősödtek az indulatok, október 5-én, a pedagógusok világnapján pedig régóta nem látott méretű tüntetést szerveztek Budapesten és országszerte.

„A magyar közoktatás halott, élt 155 évet” – Hídfoglalás és tüntetés a pedagógusok világnapján | atlatszo.hu

Régóta ismert probléma, hogy hazánkban a tanári fizetések nem túl magasak, ez a felsőoktatásban is ugyanígy van. De nemcsak a hazai bérekhez képest, nemzetközi összevetésben is kifejezetten alacsonynak számít az az összeg, amit az egyetemi oktatók Magyarországon havonta hazavihetnek: mind a pályakezdő oktatók, mind pedig a több éves tapasztalattal rendelkező egyetemi tanárok fizetését tekintve a sereghajtók közé tartozunk, Romániával, Szlovákiával és Bulgáriával együtt.

Az október 5-i élőlánc szervezőjének megkeresésére térképen ábrázoljuk azokat a tanári kiállásokat, amelyek a színvonalas, szabad és jól működő oktatás érdekében kezdődtek el. Szeptember 12. és október 7. között már legalább 48 település 94 oktatási intézményének több mint 2000 főjéről tudjuk, hogy részt vesz a tanári szolidaritásban.

A listában és a térképen azok az intézmények szerepelnek, amelyek nyilatkozatot tettek közzé a Facebookon, honlapjukon vagy a sajtóban. A szolidarítók számát a nyilatkozattételben közzétett névsorból, vagy a szövegben szereplő számadatból vesszük, ennek hiányában a fotón szereplő személyek száma a mérvadó.

A lista viszont nem teljeskörű, hiszen manuális keresés az alapja.

Ha tudsz olyan intézményről, ahol részt vesznek a tanári kiállásban, akkor az alábbi Google Űrlap kitöltésével segítheted a munkánkat, hogy a hiányzó iskola felkerüljön a térképre.

Az interaktív térkép az alábbi oldalon érhető el:

Tanári kiállások az oktatási rendszer javításáért

Az oktatási rendszer javításának ügye mellett több oktatási intézmény pedagógusai álltak és állnak ki ezekben a napokban országszerte. Ezen a térképen lelkes támogató szülők gyűjtésének segítségével bemutatjuk azokat a szolidarító intézményeket, amelyek nyilatkozatot tettek közzé a Facebookon, honlapjukon vagy a sajtóban. Az egeret a pötty fölé húzva megjelenik az intézmény neve, a szolidarító pedagógusok száma és a kiállás dátuma.

Szabó Krisztián – Bátorfy Attila 

Megosztás