Videóriport

„Ha minden tanár feláll, akkor felborul a rendszer” – Tüntetés a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanáraiért

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elé „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szervezett tüntetést hétfő reggelre a Tanítanék és a noÁr mozgalom, hogy az intézmény tanárainak elbocsátása ellen tiltakozzanak, és egyúttal kifejezzék szolidaritásukat a pedagógusokkal. A felszólalók elmondták: a tanárok kirúgása mindenkit érint, és azért jöttek el a tüntetésre, mert mélyen elítélik a tankerület döntését, aminek intézkedései pont az oktatás érdekeivel ellentétesek. Videóriport.

A tüntetés előzménye, hogy szeptember 30-án a tankerület rendkívüli felmondással több tanárnak is megszüntette a munkaviszonyát a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Köztük van az iskola egyetlen kémia szakos tanára is.

A pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást májusban írta alá Novák Katalin államfő. A rendelet azután született, hogy január végén 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok. A Fővárosi Ítélőtábla februárban kimondta, hogy jogellenes volt a sztrájk. Azóta polgári engedetlenségi akciók szerveződtek az ország számos pontján, a pedagógusok bérének emelését és az oktatás színvonalának javítását követelve. Szeptember elején a tankerületek levélben fenyegették meg a részt vevő tanárokat, amelyben azt írták, a tanárok jogosulatlanul maradtak távol a munkától, és ez „alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre.”

A felmondás oka a tankerület indoklása szerint az volt, hogy az érintett tanárok „a közalkalmazotti jogviszonyból eredő alapvető kötelezettségeket szegték meg”, amikor polgári engedetlenségi akciókba kezdtek.

A kirúgás hírét követően szeptember 30-án, pénteken este is tüntetés szerveződött az iskolához. A  következő tüntetésre október harmadikán, hétfő reggel fél 8-kor került sor. A helyszínen több százan gyűltek össze: diákok, szülők, és tanárok egyaránt.

Tüntetők a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt. Fotó: Átlátszó/Balogh Dénes

Minden valószínűség szerint a kirúgott oktatók között van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is, aki azonban a pénteki napon nem volt bent az iskolában. Törley kijelentette a hétfő reggeli tüntetésen, hogy még nem kapta meg a felmondólevelet, ezért bemegy tanítani.

„Állíthatom, hogy mi tanárok vagyunk, és tanárok is maradunk, mert ezt nem lehet tőlünk elvenni. Az állásunkat talán igen.”

Tüntető a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt. Fotó: Átlátszó/Balogh Dénes

A tüntetés során diákokkal és tanárokkal beszélgettünk arról, hogyan látják az oktatás helyzetét, és miért jöttek el kiállni a kirúgott pedagógusokért.

Hétfő délután a tüntetők a Belügyminisztériumhoz mentek, ahol felolvasták a Kölcsey Ferenc Gimnázium 43 tanárának a nyilatkozatát, és átadták a tanárok kirúgása ellen tiltakozó petíciót. Ezzel egy időben online petíció is indult a kirúgott tanárok visszahelyezésére, ami jelenleg tízezer aláírásnál tart.

Nem ez az első eset egyébként, hogy retorzió vár a tiltakozó pedagógusokra: a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét még szeptember elején mentették fel pozíciójából, mert részt vett a polgári engedetlenségben.

A pedagógusok megbecsüléséért, az oktatási rendszer javításáért folytatott tiltakozási hullám pedig nem áll meg: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos munkabeszüntetést hirdetett október 5-re, az oktatás világnapjára. Délután pedig gimnáziumi diákok a Margit hídra szerveznek hídfoglaló tüntetést.

Fotók és videó: Balogh Dénes – Szöveg: Szopkó Zita

Címlapkép: Tüntetők a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt október 3-án (Fotó és montázs: Balogh Dénes)

Megosztás