ismeretterjesztés

Özönvíz előtt: a klímakatasztrófa előszele hollywoodi szemmel Leonardo DiCaprióval

 

A sztárszínész Leonardo DiCaprio az ENSZ jószolgálati nagyköveteként a klímaváltozás mindent felforgató jelenségéről készített egy egyedülálló filmet. Bejárta a világ sok szegletét, a legfontosabb döntéshozókkal készített interjút Obamától kezdve, Ferenc pápán át, számos szakértőig. A National Geographic által kiadott film pár nap alatt többmilliós nézettségre tett szert a Youtube-on, ahol teljes egészében megnézhető.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Leonardo saját szemüvegén keresztül mutatja be a klímakatasztrófa minden fontos oldalát. Sok újat nem tudunk meg tőle azon kívül, hogy egy Hieronymus Bosch kép lógott a gyerekszobájának a falán. Ám minden lényeges részletet kiemel, és azokat a hollywoodi hatásossággal festi le. A klímaváltozás következtében megvalósuló kataklizma árnyában minden jelenetnél ott van Leo saját egója. Ő már húsz éve megmondta, már tizennyolc éve is erről kérdezte az elnököt, nem találnak havas helyszínt a filmjéhez, és a többi. Hiába kap egy dokumentumfilmhez mérten nagyobb teret a producer személye, a klímakatasztrófa nyomasztó képe mellett eltörpül DiCaprio egotripje.

A világ minden olyan pontjára elrepült Leonardo, ahol leginkább kézzel foghatóan nyomon lehet érni a klímaváltozás okait vagy hatásait. A kanadai olajpala mezőktől kiindulva mutatja be a szénhidrogén függő gazdaságunkat, és annak a légkörre gyakorolt hatását a grönlandi olvadó jégtakarón keresztül, a Miamiban is emelkedő tengervízszinten át, az indiai árvizekig. A lassan, de biztosan eltűnő óceániai szigetországok témáját is beemelte a filmbe az immáron Oscar díjas producer.

A film legnagyobb erénye a drámai hatású képek mellett a közérthetősége, ami leginkább a kínai és az indiai helyzettel foglalkozó jeleneteknél érhető nyomon.  Egyértelművé teszi, hogy a folyamatosan fejlődő régi harmadik világ hiába termel egyre több és több káros anyagot, az egész oka a fejlett államokban lévő túlfogyasztás.

 

 

A középpontból egy jelenet kedvéért sem kilépő DiCaprio tényleg mindenkivel vált pár mondatot, akinek van ráhatása a globális felmelegedés témájára. Nem csupán politikai vezetőket interjúvol meg az ENSZ főtitkártól kezdve, az amerikai elnökön át, a pápáig, hanem minden fontosabb szekértőt is a kameralencséjének a végére kap. A sokféle tudós sokféle szempontból, de ugyanazt mondja: A baj elkerülhetetlen, de mindent meg kell tennünk, hogy tompítsuk a hatásokat.

A klímaváltozás politikai vonatkozási kapcsán eléggé egyértelmű Leonardo. Leszedi a keresztvizet a republikánus szenátorok mögött álló olajipari mágnásokról, a Koch fivérekről, akiknek a lobbi munkája következtében bukik meg a legtöbb klímavédelmi törvény az amerikai szenátusban. A producer által kissé túl is sulykolt üzenet, miszerint olyan politikusokat válasszunk, akik komolyan veszik a klímaváltozás fenyegetését, külön hangsúlyt kap a film amerikai elnökválasztási kampány finisére való időzítésével.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás