ismeretterjesztés

Tudod, mit eszel? A táplálék-kiegészítők rejtett veszélyei

Óriási üzletet jelent a forgalmazóknak a különféle vitaminkészítmények piaca, a fogyasztók azonban pont az ellenkező hatást érhetik el vele, mint amit szeretnének. Rejtett anyagok a kapszulákban, túl nagy dózisok – dokumentumfilm egy több milliárd dolláros piacról.

 

banner2_mozgo_2
A Frontline, a New York Times és a Canadian Broadcasting Corporation egy órás filmet készített arról, hogy mi a helyzet a táplálék-kiegészítőkkel az Egyesült Államokban. Ebből kiderül, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA piacra kerülés előtt nem ellenőrzi ezeket a vitaminkészítményeket, néhány minimális feltétel teljesítésétől eltekintve bárki piacra dobhat ilyen tablettákat.

Így fordulhat elő az, hogy a dobozon feltüntetett alapanyagok köszönőviszonyban sincsenek a dobozban található kapszulák tartalmával. Az is előfordulhat, hogy a gyártás helyén nem tisztítják ki a keverőgépeket, így különféle hormonok jutnak a vitamintablettákba, ez akár elváltozást is okozhat a tablettákat szedők nemi szerveiben. Az ellenőrzést nehezíti az is, hogy most már olyan nagy a piac, hogy az FDA-nak nem elég nagy a kapacitása.

 

 

Bár a film elsősorban az amerikai piacra koncentrál, az elővigyázatosság a világ más országaiban sem árt. Egy kísérőcikkben 5 fontos kérdést sorol fel a Frontline, amelyekre érdemes választ kapni, mielőtt táplálék-kiegészítőt vásárolunk:

  1. Volt-e már valamilyen panasz az adott termékre? (érdemes interneten rákeresni)
  2. Tesztelték a terméket független laboratóriumban?
  3. Túl jó a termék ahhoz, hogy igaz legyen? Nem túloz vele kapcsolatban a gyártó?
  4. Van arra bizonyíték, hogy tényleg hatásos?
  5. Biztos szükségünk van táplálék-kiegészítőkre? És ha igen, a megfelelő dózisban szedjük?

A Frontline filmje angolul, angol felirattal megtekinthető itt, a szöveges átirata pedig itt.

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás