ismeretterjesztés

Így fonódik össze az ügyészség az alvilággal Oroszországban – megjelent Navalnij dokumentumfilmje

Most már angolul is megnézhető Alekszej Navalnij orosz antikorrupciós aktivista dokumentumfilmje, amelyből kiderül, mi köti össze orosz főügyész, Jurij Csajka fiait az alvilággal.

Alekszej Navalnij orosz ügyvéd, aktivista (tevékenységéről hosszabban itt írtunk) és csapata legújabb oknyomozásában azt meséli el, hogy egy égei-tengeri luxushoteltől hogyan juthatunk el a kortárs Oroszország legvéreskezűbb bűnözői csoportján és orosz ügyészek egész hálózatán keresztül egészen a főügyészig, Jurij Csajkáig.

 

 

A dokumentumfilmben kitérnek arra is, hogy Csajka egyik fiának üzletei érdekeltségei a Csapok névre hallgató maffiacsoportig érnek. A Csapok a dél-oroszországi Kuscsevszkaja városában tevékenykedett, egészen addig, amíg egy vérengzést követően a rendőrség el nem kezdte a bandatagok letartóztatását.

Ahogy azt a Guardian szerint a kuscsevszkajai eset komolyságát mutatja, hogy bár Oroszországban egyáltalán nem számít különlegesnek egy hasonló leszámolás, ez az ügy megrázta az országot.

A filmet a teljes egészében adományokból működő orosz Antikorrupciós Alapítvány finanszírozta.

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás