ismeretterjesztés

Ezek a leggyakoribb bűncselekmények Kelet-Európában

Tizenkét kelet-európai ország börtönlakosságát mérték fel az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) újságíró-szervezet tagjai. A közérdekű adat igénylések, illetve oknyomozó munka segítségével készített felmérés célja az volt, hogy összehasonlíthatóak legyenek egyes bűncselekmény-típusok a vizsgált országokban, illetve megtudjuk a lakosság hány százaléka van rács mögött, milyen a nemek megoszlása és melyek a leggyakoribb bűncselekmények egy országban. A börtönállapotokat bemutató adatsorokat egy látványos, infógrafikákkal és videó interjúkkal kiegészített honlapon összesítették.

A felmérésben szereplő országok listája így néz ki: Magyarország, Csehország, Lettország, Koszovó, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Litvánia, Szerbia, Törökország, Moldova és Románia.

A vizsgált bűncselekmények pedig ezek voltak: gyilkosság, nemi erőszak, lopás, embercsempészet, drogcsempészet és gazdasági bűncselekmények.

A hazai adatokat az Átlátszó munkatársai dolgozták fel. Videóinterjúkat is készítettünk egy csempésszel, egy csalóval és egy drogkereskedés miatt börtönben ülő férfival. Alább Lakatos Józseffel készített interjúnkat láthatja a Kedves Néző, akivel Állampusztán beszélgettünk arról, hogyan csempésztek dohányárut Ukrajnából.

 

Hol ülnek a legtöbben?

Lakosság arányára vetítve Litvánia, Lettország és Moldova börtöneiben ültek a legtöbben a vizsgált időszakban, de ez az arány sehol nem érte el a 0.5%-ot, a dobogó a következő százalékokkal volt megszerezhető: 0.32%, 0.25%, 0.22%. Magyarországon a lakosság 0.18%-a volt rács mögött 2013-ban.

A mérések kitértek egyes országok leggyakoribb bűncselekményeire is az éppen fogvatartottakra vetítve. Hazánkban ez a lopás volt 5828 esettel, amit 1240 gyilkosság és 1101 gazdasági bűncselekmény követett. Kutatásunk során azt is megtudtuk, hogy a 14 hazai fegyházban és börtönben 2013 decemberében 12584 férőhely volt, ezzel szemben 18197 fő létszámmal működtek az intézmények. Ez 144%-os telítettséget jelentett.

 

Ezer polgárra jutó fogvatartottak száma

A Jailcrunch projekt vizsgálta, hogy 1000 lakosra hány fogvatartott jut az egyes országokban. Magyarországon ez a szám 1.8 fő volt 2013 végén, amivel nagyjából a kelet-európai középmezőnyben helyezkedünk el.

Ezer lakosra vetítve a legkevesebb fogvatartott Boszniában van, itt 0.8-as szám jött ki, de a magyar aránynál kevesebben ülnek Szerbiában, Csehországban és Koszovóban is. Románia 1.7-es számával éppen hogy megelőz minket, utánunk pedig Albánia és Törökország áll 1.9-el. A listát Litvánia vezeti, ahol a lakosság arányához képest a legtöbben vannak börtönben: itt 3.2 fogvatartott jut 1000 lakosra, őket Ukrajna követte 2.8-as, Lettország 2.5-ös és Moldova 2.2-es számmal.

inmates

 

Albániában van a legtöbb gyilkos

A hat bűncselekmény-típus közül nézzük elsőként a gyilkosság miatt elítéltek arányait.

Gyilkosság miatt Albániában ülnek a legtöbben, az összes fogvatartott között 22.2% volt az arányuk. Őket Litvánia követte 20.5-el, majd Románia jött 18.7%-kal. Holtverseny van Moldova, Koszovó és Törökország között, a három állam börtöneiben 17.7% volt a gyilkosok aránya 2013 végén. Őket Bosznia követte 15.1%-kal, majd Lettország 14.1-el.

A legkevesebb gyilkos Szerbiában ült, 5.5% volt az arányuk. Magyarország nagyjából Ukrajna és Csehország szintjén van, de ez a két állam valamivel kevesebb gyilkost tudhatott rács mögött. Nálunk 6.8% volt az arányuk, a cseheknél hat és fél százalék, míg az ukránoknál 6.3-as szám jött ki.

murder

 

Tehetsz róla, tehetsz ellene?

Van két bűncselekmény típus, amiben Magyarország állt a legjobban. Legalábbis is számok azt mutatják, a 12 országból nálunk van a legkevesebb nemi erőszak és drogcsempészet miatt elítélt személy. Nemi erőszak miatt viszont egy országban sincs 10%-nál több elítélt, ami arra enged következtetni, hogy sehol nem áll jól az ilyet elkövetők rendőrségi felderítése és börtönbüntetésre ítélése.

Nemi erőszak miatt nálunk az elítéltek 1.3%-a ült 2013 végén, ez a szám megegyezett az albán aránnyal. Minket Koszovó követ 1.5%-kal, utánuk Ukrajna és Szerbia jött 1.8%-kal. Majd egy ugrással Csehország következett 2.9%-kal, majd egy még nagyobb váltással Litvánia következett a maga 5.1%-os nemi erőszak miatt elítéltek arányával. Őket Lettország követte 5.3%-kal, majd Románia jött a sorban 5.7-el, aztán Moldova következett 6.6%-kal. Arányaiban a legtöbb nemi erőszak Törökországban történhetett – legalábbis a számok ezt mutatják -, itt az elítéltek 7.9%-a volt börtönben ilyen cselekedetért.

rape

 

Ki a tolvajok fejedelme?

A felmérés szerint Csehország. Legalábbis a számok azt mutatják, hogy a cseh elítéltek 67.3%-a ült lopás miatt. Az ezüstérmes Lettország, ahol majdnem 20%-kal kevesebb (48.4%) volt a lopás miatt rács mögött lévők aránya. Magyarországon ez a szám 32%-ra jött ki. Lettország és hazánk között van még Románia (47.5%) és Bosznia (35.1%). Minket Törökország követ 29.2%-kal, majd sorban Szerbia (22.4%), Moldova (21.5%), Ukrajna (20.2%), Koszovó (17.3%) és Litvánia (17%) jön.

A legkevesebb tolvaj Albániában ült, itt 13.6%-os arány jött ki.

theft

 

Vigyél át a határon

Arányaiban az bűnözők között az embercsempészet volt a legkevésbé népszerű bűncselekmény, legalábbis a 2013 végi adatok ezt mutatják.

A legmagasabb százalékpont csupán 3.2-ig mászott fel, ez a szám Romániában jött ki az újságíróknak. A második helyen lévő Moldova 1.6%-ot hozott, majd a bronzérmes albánok 1.3%-kal kerültek a dobogóra, ahonnan épp lecsúszott Törökország a maga 1.2%-ával.

A szerb arány sem éri el az 1%-ot, 0.9% ült déli szomszédunk börtöneiben embercsempészetért, Magyarország a csehekkel együtt 0.6%-kal büszkélkedhet, utánunk Bosznia következik 0.3%-kal, a sort pedig Lettország és Ukrajna zárta 0.2%-kal.

humantraf

 

Drogszállítók

Az előbbinél nagyobb számok jöttek ki viszont az illegális kábítószerek csempészete miatt ülők vizsgálata során. A legtöbb drogcsempész Lettországban volt, 22%-os aránnyal. Őket a török kollégáik követték 18.5%-kal, a bronzérmet pedig Csehország szerezte meg 14.9%-kal.

A csehek mögött Ukrajna sorakozik 14.7%-kal, majd Szerbia jön 14.4%-kal. Őket Albánia követi 11.2-vel, akik után Bosznia-Hercegovina drogcsempészei vannak jelen 10.5%-kal. Litvániában 9.8% volt emiatt börtönben, Koszovó fogvatartottjainak 8.7%-a ült ilyen cselekményért, majd Románia jött 4.4%-kal és Moldova 3.9%-kal.

Dobpergés: 2013 végén Magyarországon volt a legkevesebb drogcsempész börtönben, mindössze 2%-ot szereztünk.

drogger

 

Gazdasági bűncselekmények

Hihetetlen, de Csehország a lopás mellett még egy bűncselekményben vezet, ez pedig a gazdasági bűncselekmények típusa.

A cseh börtönök lakóinak 23.8%-a ül ilyen cselekedetért. A második helyet Lettország szerezte a maga 8.1%-ával a bronzérmesek pedig a magyarok voltak 6.1%-kal. Utánunk Románia jön (5.1%), majd Litvánia következik (4.5%), őket Törökország és Szerbia követi (2.5-2.4%).

Legkevésbé kifinomult bűnözőkkel Bosznia (1.7%), Albánia (0.7%) és Moldova (0.2%) rendelkezik.

financial

 

Az egyes országokra vetített adatok PDF-ben letölthetőek az OCCRP Jailcrunch honlapjáról.

Kovács Ildikó – Halász Áron

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás