szolgálati közlemény

Ezüstöt nyert a földrengéseket bemutató anyagunk az Information is Beautiful Awards-on

A humanitárius kategória tíz, shortlist-re került munkája közül az Átlóra készült „És megremeg a föld” című munkánk kapta az ezüstöt a 2023. november 4-én megtartott Information is Beautiful Awards díjátadóján. Kilenc fő kategóriában és számos speciális kategóriában díjazták az összesen közel hétszáz, zsűrizési fázisba továbbjutott pályamunkák legjobbjait. A díjátadót az amerikai Maryland Institute College of Art-ban tartották.

Második helyezést kapott az Átlóra készített „És megremeg a föld” című, az elmúlt 120 év legerősebb földrengéseit bemutató interaktív anyagunk a világ legfontosabb információdizájn-versenye, az amerikai Information is Beautiful Awards humanitárius kategóriájában. A végső zsűri a kategórián belül shortlistre került tíz munka közül adott díjat a három legjobbnak. A shortlisten ebben a kategóriában döntős volt még többek között a Reuters, az USA Today, a Világbank, a Texty.org, a Voilá és a Graphicacy dizájnstúdió is.

Az „És megremeg a föld” című anyagot a februári török-szír földrengés hírét követően készítettük, melyben az aktuális eseményekre reflektálás mellett egy 3D földgömbön mutattuk be a világ eddigi legnagyobb földrengéseit, és grafikusan ábrázoltuk a földrengések kialakulását és típusait is.

A kategórián belüli harmadik helyezést a Reuters kapta az amerikai fentanil kábítószer-probléma bemutatásáért. Az első helyezett Világbank volt, az Atlas of Sustainable Development Goals (fenntartható fejlődési célok atlasza) 2023-as kiadásával. Ezt a munkát a kategórián belüli győzelem mellett az idei év legszebb ábrázolásáért járó díjával is jutalmazták.

A díjátadón Szűcs Krisztina, magyar információdizájner az Impressive Individual (lenyűgöző egyéniség) különdíjban első helyezett lett.

Az Information is Beautiful Awards-ot (melynek „az információ gyönyörű díj” fordítás felelne meg) 2012-ben hozta létre David McCandless újságíró és információ dizájner. A célja a díjjal az adatábrázolás, az infografika és az információdizájn kiemelkedő alkotásainak díjazása, ünneplése. A versenyt tavaly óta a New York-i székhelyű, világszerte kb. harmincezer tagot számláló Data Visualization Society szervezi.

Minden évben több száz ábrázolást és vizualizációs munkát neveznek a díjra, szakmai megkötés nélkül: lehet az alkotó diák, feltörekvő tehetség, szabadúszó, szakmai háttérrel rendelkező adatvizualizációs stúdió, hírportál, civil szervezet, stb. A számos tagból álló zsűri a munkákat a forma és a kategóriák függvényében bírálja, majd a kiválogatott munkák először egy longlistre (hosszú lista) kerülnek. Ezt egy újabb zsűri tovább szelektálja egy shortlistre (rövid lista), mely munkák közül végül kategóriánként három helyezettet neveznek meg.

A kilenc díjazási kategória: művészet, szórakozás és kultúra; üzleti analitika; aktuális események és politika; terek és környezet; emberek, nyelv és identitás; tudomány, technológia és egészség; humanitárius; kikapcsolódás, játékok és sport; szokatlan. További különdíj jár további hat kategóriában: közösségi vezető, idő által bizonyított, feltörekvő tehetség, kiemelkedő stúdió, lenyűgöző egyéniség és közönségkedvenc. Az év legjobb munkáját ezen felül a legszebb ábrázolás díjával jutalmazzák.

A díjazottak listája az Information is Beautiful Awards X profilján, és (várhatóan a héten) a hivatalos weboldalon is böngészhető.

Szabó Krisztián – Bátorfy Attila

Megosztás