adatvizualizáció

Így még biztos nem láttad az argentin-francia döntőt – egyedi diagramon mutatjuk az idei focivébé utolsó meccsét

A Nemzeti Sport által az 1920-as években kitalált mérkőzésgrafikon újabb, modernizált változatával mutatjuk be a december 18-i argentin-francia vébédöntő eseményeit. 

Bátorfy Attila, volt kollégánk, jelenleg az ELTE Média tanszék mesteroktatója és az ATLO projektfelelőse évek óta kutatja a magyar információábrázolás történetét. Kutatása kiterjedt a magyar sportábrázolások eredetére is. A Nemzeti Sport 1920-as lapjaiban számos, úttörőnek számító sportdiagramot talált, egyikük ezek közül az úgynevezett mérkőzésgrafikon volt.

A mérkőzésgrafikon, vagy meccsdiagram bizonyos időközönként felosztva ábrázolja, hogy a labda az adott időpontban a pálya mely pontján jár. Emellett a vonalat különböző jelekkel látják el, jelezve az egyes eseményeket (gól, szöglet, szabadrúgás). Mint írja, a Nemzeti Sport 1922. november 29. és 1940 között több mint harminc ilyen diagramot közölt, volt hogy a címlapon.

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságról (és a FIFA focivébé történetéről) mi a vasárnapi döntőre egy nagyobb anyaggal készültünk. Ezt most kibővítettük a döntő eredményével is, és magát a végső meccset ezzel magyar találmányú sportdiagrammal ábrázoltuk.

A futballpályát széltében 40, hosszában 165 egyenlő részre osztottuk. Ez lehetőséget adott arra, hogy a labda pozícióját széltében 2,5 méteres, illetve időben 20 másodperces pontossággal meg tudjuk határozni. Az adatrögzítés a meccs alatt élőben, manuálisan történt. A Nemzeti Sport 1920-as ábrái inspirálta diagramokon félidőkre külön-külön lehet követni a labda útját. A pályán történt eseményeket (szabadrúgások, bedobások/kirúgások, sárga lapok, cserék, szögletek, gólok) a grafikonokon különböző szimbólumokkal jelöltük. A góloknál (csillagok) a vonal megszakad, a meccs a félpályától indul újra. Az egyes félidők hosszabításait halványszürkével jelöltük az ábrákon. Emellett betűjel (A vagy F) jelzi a csapatok térfelét az adott félidőben. Alul a büntetőpárbaj eredménye látható.

A képre kattintva nagyobb méretben megtekinthető a döntő meccsdiagramja.

A focivébé történetéről szóló munkában emellett helyet kap a szintén a Nemzeti Sportban először használt „lőtábla” is, amin a tizenegyesek és a büntetőpárbaj lövéseinek helyét mutattuk be.

A teljes interaktív anyag és a bemutatott meccsdiagram interaktív változata az alábbi oldalon nézhető meg:

A FIFA labdarúgó-világbajnokság története

A FIFA labdarúgó-világbajnokság történeteSzabó Krisztián – Szász Gergő 2022. december 18-án vasárnap tartották a 22. FIFA labdarúgó-világbajnokság döntőjét, az utolsó meccsen Argentína mérkőzött meg a címvédő Franciaországgal. A meccs több mint 120 perc után 3-3-ra végződött. Argentína végül büntetőpárbajban győzte le Franciaországot 4-2-re, így az argentin válogatott harmadjára nyerte meg a világbajnokságot.

Szabó Krisztián. Diagramot készítette: Szász Gergő

Megosztás