adatvizualizáció

Készülj velünk a döntőre a focivébé történetét bemutató anyagunkkal!

A FIFA labdarúgó-világbajnokság döntőjére időzítve az Átló csapata diagramokon mutatja be a focivébé történetét, győzteseit, góljait, csapatait, rendezőit és még sok mást.

2022. december 18-án vasárnap tartják a 22. FIFA labdarúgó-világbajnokság döntőjét, az utolsó meccsen Argentína fog megmérkőzni a címvédő Franciaországgal. A rendhagyóan télen rendezett vébé november 20-án kezdődött, 32 csapat vett részt. Az 1904-ben megalapított Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1930 óta rendezi meg négyévente a világbajnokságot, az első versenyt Uruguay-ban rendezték. Legújabb Átlós anyagunkban bemutatjuk, hogy a vébéket hol rendezték és a meccseknek mennyi nézője volt; mely csapatok nyertek meccset és világbajnokságot a legtöbbször; a játékosok a meccs hanyadik percében, honnan és hova lőtték a legtöbb gólt; és a 2022-es katari világbajnokság körüli vádakat és kritikákat.

Az anyag négy fejezetben mutatja be a foci-világbajnokság legérdekesebb adatait. Az első fejezetben a rendező országok és a személyes szurkolói részvétel érdekességei kerülnek bemutatásra. A világbajnokságok évről-évre egyre több néző érdeklődését keltik fel. A legelső, 1930-as versenyen közel 600 ezer néző volt, míg a stadionok teljes kapacitása közel egymillió volt, ami 61 százalékos látogatottságot jelent. Ez az arány az elmúlt években egyre magasabb volt, a 2018-as orosz vébé minden mérkőzését szinte telt ház figyelte (98 százalékos részvétel), de az abszolút legtöbb embert bevonzó bajnokság az 1994-es Egyesült Államokban tartott volt: a 3,58 millió néző 96,7 százalékos részvételi arányt eredményezett.

A második fejezet a csapatok főbb statisztikáit járja körbe. Az első bajnokságot a rendező Uruguay meg is nyerte, majd 1950-ben újból győztesként kerültek ki a megmérettetésből. Uruguay emellett magának tudhat további két, a FIFA által elismert világbajnoki címet, amelyeket még 1930 előtt, az ugyancsak négyévente megrendezésre kerülő Olimpiai játékokon szerzett, 1924-ben és 1928-ban. A FIFA labdarúgó-világbajnokság keretein belül Brazília nyert a legtöbbször, 5 alkalommal, 4-4 alkalommal Németország és Olaszország a soron következő. A 85-ből mindössze 8 csapat nyerte meg valaha is a világbajnoki címet.

A harmadik rész a játékosokat és a gólokat vizsgálja. Eddig majdnem 8500 játékos vett részt világbajnokságon megrendezett mérkőzésen. Egyesült Királyságból származik vagy származott a legtöbb játékos, összesen 583, de sok a brazil (374) és a mexikói (256) játékos is. Nem minden csapattag származik abból az országból, amelyikben játszik. A 2022-es világbajnokságon 831 focista vett részt (mindegyik csapatnak 26 tagja van, ez alól Irán kivétel, ott 25 játékos volt). A 32 csapatban 54 nemzetiségből játszanak focisták. A legnagyobb arányban franciákat lehetett a saját nemzetiségük csapatán kívül is látni: a francia csapaton kívül 10 francia játékos volta tunéziai, 9 játékos a szenegáli, 8 játékos a kameruni, 4 játékos a ghánai, 2 a marokkói és 1-1 a német, spanyol, portugál és katari csapatban. A pályára lépő francia játékosok több mint fele tehát (61 százalékuk) nem a francia válogatott mezét viselte. Az afrikai országok csapataiban a történelmi francia kolonialista törekvések árnyékában nem meglepő a francia származású játékosok nagy száma.

Összesen 136 játékos nem a saját nemzetének csapatában játszik, a marokkói csapatban a legnagyobb a külföldi játékosok aránya: a 26 játékosból csak 12 marokkói. A nemzeti integritás másik oldala Argentína, Brazília, Dél-Korea és Szaúd-Arábia, ahol mind a 26 csapattag a képviselt országból származik.

A 2706 gól közül 54 öngól volt és 210 gól tizenegyesből született. A játék a 75. percben volt a legaktívabb, 47 gól született a meccsek ezen percében.

Az utolsó fejezet a 2022-es vébét és a katari rendezést belengő kritikákat foglalja össze.

Becslések szerint összesen közel 220 milliárd dollárt költöttek a világbajnoksághoz szükséges stadionok felépítésére (egy meglévő stadion mellé hét másikat építettek), és számos infrastrukturális fejlesztést és felújítást is végeztek. Összehasonlításként, a korábban legdrágábbnak számító brazil vébére 15 milliárd dollárt költöttek. Építkezések persze 2010 előtt is voltak Katarban, és a 2010 utáni beruházásoknál nehezen eldönthető, hogy azok részben vagy egészben a világbajnokság érdekében készültek-e el. Ugyan hivatalos számokat nem tudni, a katari világbajnokság igazgatója a szerint az elköltött összeg 8 milliárd körüli volt.

 

Az összegnél nagyobb botrányt váltottak ki az építési munkákat végző dolgozók körülményei és az életüket veszített vendégmunkások magas száma. Az ország 2,9 millió lakosának 85 százaléka bevándorló, a munkaerő 94 százaléka pedig külföldi. Az Indiából érkező munkavállaló férfiakat a kafala nevű munkaszerződési rendszerben alkalmazzák. A munkaadó szabadon rendelkezhet az alkalmazottakkal, ez gyakorlatilag modern kori rabszolgaság.

Amíg egy 2015-ös becslés szerint a Katarban elhunyt vendégmunkások száma három év alatt 1800 fő volt, ezt a számot 2021-ig 6500-ra és 15 ezerre is becsülték az azt megelőző 10 évre, míg a hivatalos álláspont szerint ez a szám csak 400-500 körül alakult.

A teljes, interaktív anyag az alábbi oldalon nézhető meg:

A FIFA labdarúgó-világbajnokság története

A FIFA labdarúgó-világbajnokság történeteSzabó Krisztián – Szász Gergő 2022. december 18-án vasárnap tartják a 22. FIFA labdarúgó-világbajnokság döntőjét, az utolsó meccsen Argentína fog megmérkőzni a címvédő Franciaországgal. A rendhagyóan télen rendezett vébé november 20-án kezdődött, 32 csapat vett részt rajta. Az 1904-ben megalapított Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1930 óta rendezi meg négy évente a világbajnokságot, az első versenyt Uruguayban rendezték.

Érdemes a döntő után is visszalátogatni az oldalra, ugyanis az utolsó mérkőzést egyedi diagrammal fogjuk ábrázolni!

Megosztás