orosz-ukrán háború

Az ukránok nem tartják Magyarországot szövetséges országnak

Az Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation által végzett májusi kutatás szerint az ukrán lakosok véleménye jelentősen megváltozott arról, hogy mely országok tartoznak Ukrajna szövetségesei közé. A három legfontosabb szövetségesnek Lengyelországot, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot nevezték meg. A Magyarország szövetségesi mivoltáról alkotott véleményük a tavalyi 7 százalékhoz képest 0 százalékra csökkent.

Az ukrán Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation (DIF) 2022 májusában végzett reprezentatív közvéleménykutatást, amely során többek között azt vizsgálták, hogy milyen mértékben változtatta meg a háború a lakosság vélekedését Ukrajna legerősebb szövetségeseiről. Az adatokat egy korábbi, 2021 februárjában végzett kutatás eredményeivel vetették össze.

A 2021. februári felmérés szerint Ukajna három fő szövetségese az Egyesült Államok (38%), Lengyelország (35%) és Németország (28%) volt. Idén májusban az ukrán válaszadók fő szövetségesüknek Lengyelországot nevezték meg 65 százalékkal, ezt követte 63 százalékkal az Egyesült Államok, illetve a legnagyobb mértékű növekedéssel – 5 százalékról 66 százalékra nőtt a megbecsültsége – az Egyesült Királyság csatlakozott a listához.

Jelentősen csökkent az ukránok Németországról (-14%), Grúziáról (-13%) és Fehéroroszországról mint szövetségesről alkotott korábbi kedvező véleményük. Azonban Franciaország 6 százalékkal, Törökország pedig 4 százalékkal javított a megítélésén.

Bizonyos szövetséges országoknak, amik jelenleg is aktív katonai és pénzügyi támogatást nyújtanak Ukrajnának – mint Litvánia vagy Lettország – csökkent tavaly februárhoz képest az értékelésük.

A DIF ezt a csökkenést a kérdőívben szereplő kérdések kialakításával magyarázza: a válaszadók legfeljebb három országot választhattak ki, ezért szorulhattak bizonyos kisebb országok háttérbe. Azonban a balti országok ennek ellenére is hasonló rangsorolást kaptak, mint egyes nagyobb államok, például Franciaország és Németország.

Magyarország szövetségesi megítélése az ukrán lakosok oldaláról erősen negatív.

Az eddig sem túl magas 2021-es 7 százalék helyett májusban az ukrán válaszadók 0 (nulla) százaléka gondolta Magyarországról azt, hogy fontos szövetséges állam. Így India, Fehéroroszország és Oroszország mellett állunk a lista alján, megegyező értékkel.

Szémann Tamás – Pete Luca

Megosztás