hazaárulás

Az ukrán elnökkel keménykedő Rákay Philip gyakori vendég a Roszatom irodájában

Tucatszor is megfordult a Rosatom Central Europe s.r.o. magyarországi fióktelepének budapesti irodájában Rákay Philip – hívták fel az Átlátszó figyelmét olvasóink, akik a környéken laknak. Az orosz állami tulajdonú atomenergetikai cég magyarországi fióktelepe 2016–2021 között bérelt irodát egy Budapest 12. kerület, Beethoven utcai társasházban. Olvasóink itt látták többször megfordulni a kormánypárti celebet, aki többféle luxusautóval, köztük az Átlátszó által már bemutatott luxusterepjáróval érkezett, és a Roszatom irodájában volt rendszeresen dolga.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteki beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is megszólította. A Putyin hadserege által megtámadott ország elnöke az EU-s tagországokat sorolta: megköszönte a támogatást Lengyelországnak, Csehországnak, Észtországnak, és kiemelt néhány országot: Németországot, Portugáliát, Írországot, amelyek késlekedtek az Ukrajnát támogató intézkedések meghozatalával.

A megtámadott felet legkevésbé segítő Magyarországot pedig kritizálta, Oroszország elleni szankciókat és a fegyverszállítmányok átengedését kérte Orbán Viktortól: „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok” – jelentette ki Zelenszkij.

Orbán Viktor miniszterelnök helyett azonban Rákay Philip kormánypárti megmondóember válaszolt az ukrán elnök segítségkérésére: „Nem szégyelled magad Zelenszkij?” – írta ki a megmondóemberi Facebook-oldalára, és arról értekezett, hogy az ukrán elnök „amerikai kottából beszél és hergel, mint a magyar baloldal politikusai”, és „bele akarja rángatni hazánkat a háborújába”.

Rákay Facebook-posztja kapcsán az Átlátszó olvasói arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt években gyakran látták a celebet a Roszatom egyik budapesti irodájában ügyet intézni. Az orosz atomenergetikai óriás fióktelepe 2016–2021 között bérelt irodát egy 12. kerület, Beethoven utcai társasházban. Olvasóink itt látták többször megfordulni a kormánypárti celebet, aki többféle luxusautóval, köztük az Átlátszó által már bemutatott luxusterepjáróval érkezett, és a Roszatom irodában volt dolga.

Rákay Philip egy 47 milliós luxusterepjáróban ült, amikor „rátámadt” az Átlátszó stábja | atlatszo.hu

Az Átlátszó az egykori műsorvezető lópalotájának helyszínén forgatott, ami nem nyerte el a kormányközeli médiaszemélyiség tetszését. Közösségi oldalán baloldali összeesküvést és lejáratókampányt vizionált, megpróbáltatásait – luxusterepjárójával lassítania kellett – a helyszínen interjúalanyként tartózkodó országgyűlési képviselőnek tudta be.

Az állami tulajdonban lévő Roszatom piacvezető az atomreaktorok exportjában, terjeszkedése orosz geopolitikai érdekeket szolgál. A Roszatom szakemberei az ukrán háború során megjelentek az orosz hadsereg által elfoglalt csernobili és zaporizzsjai atomerőműveknél, és megpróbálták azokat átvenni – ezt a lépést még a Paks II. beruházás reklámarca, Aszódi Attila is precedens nélkülinek nevezte a világtörténelemben. De olyasmi sem gyakran fordul elő, hogy egy hadsereg nehézfegyverzettel támad egy atomerőmű telephelyére.

Magyarországon is sugárszennyezést okozhatna egy ukrán atomerőmű sérülése | atlatszo.hu

Ha például egy olyan napon következne be katasztrófa a Zaporizzsjai Atomerőműben, mint amilyen 1995. március 7-e vagy március 11-e volt, akkor a baleset utáni két hétben egész Európában szétterülne a radioaktív szennyeződés. 1995. március 16-ai vagy 20-ai időjárási viszonyok esetén viszont a baleset során kiszabaduló radioaktív szennyeződés elkerülné Európát.

Rákay Philip a kormányzati propaganda fontos szócsöve, akinek az ellenzéket gyalázó videóesszéit már több mint százmillió forintért hirdette a rejtélyes forrásokból gazdálkodó Megafon. Rákay Philip tanácsadó cége, a Norton Consulting Zrt. a Telex összesítése szerint 2018-ban 818 millió forintos forgalom mellett 602 milliós profitot hozott, 2019-ben 616 millió forintos forgalom mellett 416 millió forintos adózott eredménye lett, 2020-ban pedig 540 millió forintnyi forgalom után 392 millió forint lett az adózott profit. Mindezt úgy, hogy a vállalkozásnak honlapja, és ismert ügyfelei sincsenek.

Ebben a házban működött a Roszatom-iroda, ahová Rákay Philip bejáratos volt

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy Rákay Philipnek van-e gazdasági kapcsolata az orosz állami tulajdonú Roszatommal vagy annak magyarországi leányvállalatával, fióktelepével, vagy más okból jár be rendszeresen a budapesti irodájukba, továbbá hogy ha van ilyen kapcsolat, az összefüggésben áll-e az ukrán elnök elleni minapi kirohanásával. A celebritás többszöri próbálkozásra sem vette fel nekünk a telefont, és e-mailben sem reagált a kérdéseinkre.

Bodoky Tamás

Címlapkép: Rákay Philip Süli Jánosnak kampányol 2022 márciusában (forrás: Rákay Philip/Facebook)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás