adatvizualizáció

Háború Európa éléskamrájában: 10 éve nem látott magasságokban a kukorica ára

Ukrajna a világ negyedik legnagyobb kukorica exportőre, az EU első számú beszállítója, épp ezért az ukrán-orosz konfliktus jelentős hatással van a kukorica világpiaci árára, ami az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta, kevesebb mint két hét alatt közel 14%-kal emelkedtett. A kukorica árának emelkedése nagy eséllyel fejthet ki dominóhatást, és az édesítőszerektől kezdve, a hústermékeken keresztül, a bioüzemanyagok árára is közvetlen hatással lehet, ami tovább erősítheti az inflációs nyomást. 

Az Egyesült Államok, Argentína és Brazília után Ukrajna a világ negyedik legnagyobb kukorica exportőre. A legtöbb becslés szerint tavaly a világ kukorica exportjának hozzávetőleg egyötödét Ukrajna biztosította. A 2020-2021-es üzleti évben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) becslései szerint Ukrajna közel 24 millió tonna kukoricát exportált. Az USDA várakozásai szerint a 2021-2022-es üzleti évben „történelmi rekordokat” döntött volna az ukrán kukoricatermelés, ezáltal vélhetőleg az export mennyisége is jelentősen nőtt volna.

Az Ukrajna elleni orosz támadás azonban alapjaiban döntötte meg a várakozásokat: az ukrán kikötők lezárásával időszakosan jelentősen megnehezült a kukorica kivitele, amelyet hagyományosan jórészt vízi utakon bonyolítanak le. Remény viszont látszik a logisztikai bonyodalmak megoldására, mivel az ukrán állami vasúti vállalat  nemrég jelentette be,  hogy kész sürgősen megszervezni az ukrán mezőgazdasági termékek vasúton keresztül történő exportját. A vállalat szerint a mezőgazdasági termékeket a szomszédos nyugati országokba (Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia) fogják vasúttal eljuttatni, ahonnan megpróbálják megszervezni a további vízi szállítást. 

Az ukrán vezetés azt ígérte, nyár közepéig még összesen 60 millió tonna gabonát fog exportálni. Ebből 33 millió tonna kukorica exportjára tett ígéretet. (A háború kezdetével bezárólag, Ukrajna eddig a 2021-2022-es üzleti évben összesen 19 millió tonna kukoricát exportált).  

Sokan azonban már azért aggódnak: a jövő évi termés is veszélybe kerülhet, amennyiben még egy hónapig folytatódnak a harcok Ukrajna területén, mivel a vetési időszak a következő hónap során esedékes. Hollósi Dávid, a Takarékbank és a Magyar Bankholding Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, az Agrárszektornak azt nyilatkozta: a sorkötelezettség, valamint egy esetleges üzemanyaghiány hosszabb távon Ukrajnában a termelést, az aratást is veszélyeztetheti. 

A kukorica ára már 10 éve nem látott magasságokba emelkedett, közel 14 százalékkal nőtt az orosz támadások kezdete óta. A  2008-as pénzügyi válság óta nem látott magasságokban van a búza ára is. Minderre válaszul Magyarország, aki maga is kukoricaexportőr, hétfőn azonnali hatállyal betiltott minden gabonaexportot.

Nem kukoricáznak egyelőre

Az ukrán kukoricaexportnak leginkább kitett ország Litvánia. 2020-ban összesen 180 ezer tonna kukoricát exportált Ukrajna Litvániába. Az litván kukoricaimport több mint 65 százalékát Ukrajna adta 2020-ban. (Hozzá kell azonban tenni, hogy az összes ukrán export elenyésző százaléka kerül csak Litvániába). Líbia, Tunézia és Hollandia is hasonló mértékben kitett az ukrán kukoricának: az összes importjuk közel felét az ukrán kukorica teszi ki, így ezekben az országokban különösen erős következményei lehetnek a termelési kimaradásoknak vagy a szállításban bekövetkező zavaroknak. 

A kukoricaexport területén Ukrajnának Kína a legnagyobb partnere: az ukrán export közel egyharmada Kínába irányul. 2020-ban Kína kukorica importjának felét szintén Ukrajna adta (azonban fontos megjegyezni, hogy Kína kevésbé kitett az ukrán exportnak, hiszen az ország csak elenyésző mértékben importál kukoricát, így ez a mennyiség csak a 2-3%-át jelenti Kína teljes kukorica-fogyasztásának). 

A kukorica világpiaci árának emelkedése azonban közvetetten az egész globális gazdaságra is hatással lehet. A kukorica annyi termék alapvető összetevőjét képezi, hogy az áremelkedés láncreakciót indíthat be a világgazdaságban, és közvetetten az átlagos fogyasztó pénztárcája is jelentősen megérezheti a következményeket. 

Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese a Politiconak elmondta: a kukorica egy fontos összetevője az állatok takarmányának, mivel rendkívül gazdag szénhidrátforrásként, a szójababból származó fehérjével kombinálva hatékony étrendet biztosít az állatok számára. Amerikában például a megtermelt kukorica közel felét takarmány-alapanyagként hasznosítják. Az ellátási zavarok az európai csirke- és sertésfarmokra is komoly hatással lehetnek. „Ez az a terület, ahol (…) a sebezhetőségek még összetettebbek lehetnek az EU ipara számára” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes hozzátéve, hogy az EU országai közül Spanyolország messze a legnagyobb kukoricaimportőr, ezért a spanyol húsipari termékek vannak a legjobban kitéve a kukoricaár-változásnak. 

A takarmányon kívül számos más terméknek is fontos összetevője a kukorica. Épp ezért a komoly szakirodalma alakult ki a kukorica-áremelkedés hatásvizsgálatának. A Visual Capitalist tetszetős ábrán prezentálta, hogy az amerikai ipar mire használja fel a kukoricát. Ebből az olvasó könnyen képet kaphat arról, hogy milyen szektorokat érinthet a kukorica világpiaci árának emelkedése. A kukoricát például előszeretettel használják etanolgyártásra, amely fontos összetevője a bioüzemanyagoknak. Az Egyesült Államokban megtermelt kukorica közel kétharmadát etanol és takarmány gyártásra használják fel. Ezen kívül a kukoricát édesítőszerek, keményítő és alkoholos italok (whisky) gyártása során is alkalmazzák. 

Szémann Tamás—Rédl Boglárka

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.</

Megosztás