orosz-ukrán háború

Térdre, Kijiv! A 78. légideszant ezred katonájának hívójele Jalta volt

A hangszóróból dübörgő felszólítás visszhangzik a főtéren. A kijivi Majdan huszonéve volt már tüntetések, tiltakozások, forradalmak és – a Janukovics-rezsim által elkövetett – mészárlás színtere. Pénteken, az egyházi szertartás után, itt búcsúztatták Olekszandra (Sura) Rjazancevát.

A 78. légideszant ezred katonájának hívójele Jalta volt. A Krím-félszigeten született, 2014-ben, a terület megszállásakor hazautazott, az oroszok elfogták, napokig fogva tartották. 2022-ben a területvédelmi erőknél jelentkezett aznap, február 24-én, amikor Oroszország elindította átfogó támadását Ukrajna ellen.

A kijivi Majdan huszonéve volt már tüntetések, tiltakozások, forradalmak és – a Janukovics-rezsim által elkövetett – mészárlás színtere.

A háború mostani szakasza előtt Jalta stylistként dolgozott, Volodimir Zelenszkijt is ő öltöztette állítólag, amikor a mostani elnök még színész volt.

Jalta júniusban, szívelégtelenségben halt meg a kórházban.

A család, a rokonság, a bajtársak és a közeli barátok a Szent Mihály székesegyház félhomályában tartott, ortodox szertartáson búcsúznak a katonától. Innen koporsóját katonai tiszteletadással a Majdanra viszik.

Amikor a katonák kilépnek a templomból, a székesegyház udvarán mindenki letérdel. Ukrajnában a katonatemetéseknek ez a menete.

A Majdanon száznál talán valamivel többen várják Jalta búcsúztatóját.

Térdre, Kijiv.

A zöld pólós férfi felszólítására a várakozók letérdelnek. De a forgalom csak annyi időre torpan meg, amíg a rendőrök lezárják az utat.

Dsc 0306

A Majdanon ismét leveszik Jalta koporsójának fedelét.

Kijiv egyszerre él a háborúban és a háborútól nagyon távol, sietősen, az éjféli kijárási tilalomig.

Egyesével mennek oda, szinte mindenki visz virágot, sokan a koporsó mellé térdelnek.

Az egyenruhás bal lába sérült, mankóval érkezik. Csak úgy tud a jobb lábára térdelni, ha a balt kinyújtja előre. Más zenére elmondott rappal búcsúzik.

 

Még sokan várják, hogy a koporsóhoz léphessenek, amikor megszólal a légiriadó. Nem láttam, hogy bárki is lement volna az aluljáróba.

Makai József (Kijiv)

Fotók: a szerző felvételei. A riport a Szabad Média pályázat támogatásával készült.

Megosztás