vidéki lapszemle

A nagyatádi önkormányzat feje fölött döntött az állam, már nem a városé a Haladás Sportkomplexum

Atádhír.hu: Ormai István: még a véleményünket sem kérték ki a nagyatádi víztározóról

A város határában épülő, 12 hektáron elterülő víztározót kiemelt állami beruházásnak minősítette a kormány. A ténnyel az önkormányzat is csak akkor szembesült, amikor már engedélyt kapott a beruházás. Nagyatád polgármestere a napokban megtartott testületi ülésen elmondta, még a véleményünket sem kérték ki a beruházással kapcsolatban. Az építési engedélyt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Igazgatósága adta ki a Claessens Groupnak. Ennek a beruházásnak a nagyságrendje egyértelműen és jelentősen befolyásolja Nagyatád és környéke vízhálózatát. Várhatóan jövőre már működni fog, mi pedig a gyakorlati tapasztalatokra várunk. Figyelemmel fogjuk kísérni a működését, és azt is, hogy annak milyen következményei lesznek. Kiemelten a Rinya patakra, a csónakázótóra és a Göröndi halastavakra idézte Ormai István szavait az Atádhír.

Nyugat.hu: Az állam kifizette azt a 66,5 millió forintot, amivel a Haladás sportkomplexum tartozott Szombathelynek

Tavaly télen jelentették be, hogy az állam átveszi a Haladás Sportkomplexum működtetését a szombathelyi önkormányzattól, sőt, a tulajdont is viszi. A város azért kényszerült erre a lépésre, mert nem volt pénze az üzemeltetésére. A döntés értelmében február 28-ig kellett volna lebonyolítani az átadást, de ezt pénzügyi elszámolási viták akadályozták. Most kiderült, hogy egy 66,5 milliós adósság állt a háttérben. Ebből az összegből 45 millió forint tagi kölcsön, amit az önkormányzat korábban adott a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft.-nek. A cég ezen kívül tartozott még 15 millió 718 ezer forint építményadóval és 5 millió 856 ezer forint iparűzési adóval. Az állami tulajdonú Nemzeti Sportközpontok ezt most kifizette a szombathelyi önkormányzatnak, így lezárulhat az átadás.

SzabadPécs.hu: Beszánthatják Szekszárdon a 30 éves önkormányzati hetilapot, helyette havonta megjelenő magazint indítottak, és hírportálon is gondolkodnak

Szekszárdi Napló néven jelent meg új, ingyenesen terjesztett nyomtatott önkormányzati magazin a városban. A tolnai megyeszékhely fideszes polgármestere beköszönőjében azt írta, eljárt a 30 éve megjelenő nyomtatott hetilap felett az idő, illetve, hogy az önkormányzat városi hírportál indításán gondolkodik. A gond csupán az ezzel, hogy elképzelésekről ugyan lehetett hallani, de konkrét döntés és felhatalmazás nem előzte meg ezt a mai napot, miközben már elmúlt annak a különleges jogrendnek az időszaka, amelyben a polgármesterek, persze elviekben csak a COVID-járvánnyal összefüggésben egyedül is döntéseket hozhattak a bizottságok és a képviselő-testület helyett nyilatkoznak a pécsi portál Bomba Gábor szekszárdi képviselő.

Szegeder.hu: Közel 3 milliárd forint adóssága van a szegedi kórházaknak, nem jutnak pénzhez az egészségügyi beszállítók

Július végére 46 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a magyar kórházak a háttérintézményeikkel együtt, az adósságállomány növekedése egy hónap alatt 4,6 milliárd forint volt a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A kincstári adatok mellett nyilvánosságra került az is, hogy mely kórházaknak van a legnagyobb adóssága. Jelenleg a legnagyobb tartozás a Pécsi Tudományegyetem intézményeiben van, 3,5 milliárd forint, őket követi a Debreceni Egyetem 2,9, majd a Szegedi Tudományegyetem 2,8 milliárd forintos adóssága  olvasható a szegedi lapi cikkében.

Kecsup.hu: Aludhat-e ittasan a főtéren egy önkormányzati képviselő?

A napokban zajlott a Hírös Hét nevű fesztivál a Kecskeméten. Valaki kiszúrta, hogy az egyik koncerten egy kormánypárti önkormányzati képviselő a közönség előtt, egy borosüveget szorongatva aludt az egyik székben. A lap nem nevezte meg a képviselőt, ugyanakkor megkérdezte olvasóit, szerintük ez elfogadható dolog-e. 317-en arra szavaztak, hogy nem, egy városatyában legyen tartás, és ne mutatkozzon részegen nyilvános eseményen. 146 válaszoló szerint viszont ő is csak ember, így aludhat egy nyilvános eseményen illuminált állapotban.

Nyitókép: Ormai István polgármester beszél egy testületi ülésen Nagyatádon. Forrás: Youtube/NagyatadiVTV

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás