vidéki lapszemle

NER-cégeket sejtenek a balatonberényi gyermeküdülő vevői között, húzza az időt a DE Klinikai Központ

Debreciner.hu: Csak június végén árulja el a DE Klinikai Központ, hogy februárban milyen állapotok uralkodtak a debreceni kórházakban

Március 26-án adatigénylést nyújtott be a Debreceni Egyetemnek a lap, hogy megtudja, a kérelem napjával bezárólag hogyan alakultak a debreceni kórházak beteg- és elhunytszámai, milyen arányban voltak telítve a koronavírusos betegek ápolására felkészített ágyak, illetve hogy melyik nap mennyire volt magas az elhunytak között a regisztrált fertőzöttek száma. A válaszadás határidejét kétszer is meghosszabbították, legutóbb május 10-én újabb 45 nappal. A döntést a klinikai elnök azzal indokolta, hogy a kért adatok kiszolgáltatása többletfeladatot jelent a Klinikai Központ számára: „ilyen jellegű, intervallumú stb. személyes kérést figyelembe vevő kimutatást alapvetően nem állítunk össze” – írta Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke, majd azzal folytatta, nehézséget okoz számukra az is, hogy a távmunka miatt kevesebb dolgozó fér hozzá közvetlenül egyes rendszerekhez, ezért az adatok leválogatása, összeállítása időigényesebb.

SzabadPécs.hu: Meghosszabbítják a félévet az orvosin, de a hallgatók nem ezért aggódnak

A PTE több karán is újra bevezették a jelenléti oktatást és vizsgákat, de több száz külföldi és magyar hallgató írt alá egy, a kar vezetéséhez eljuttatott petíciót, amiben az intézkedés átgondolását kérték. A portálhoz eljuttatott levél szerint nem csak azzal volt problémája a hallgatóknak, hogy potenciális fertőzésgócok alakulhatnak ki a jelenléti vizsgák miatt, de azt sem helyeslik, hogy az online megtartott órákat jelenléti vizsgák követik. A levélírók arra is felhívták a figyelmet, hogy a PTE-ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) és dr. Nyitrai Miklós, dékán között hosszas levelezés bontakozott ki, amelynek hangnemével, illetve a rendelkezésről szóló teljes kommunikációval is voltak szerintük problémák.

Nyugat.hu: A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött

A volt balatonberényi gyermeküdülőt elektronikus árverésen hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A kikiáltási ár 528 millió forint, a licitlépcső egymillió forint, a határidők szorosak. A portál szerint erős a gyanú, hogy van rá vevőjelölt, és ez az oka a mostani gyors ügyintézésnek. Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő szerint a vagyonkezelő azzal is trükközik, hogy bár a gyermeküdülő két helyrajzi számon szerepel, egyiken maga az épület, másikon az üdülőhöz tartozó strand, csak az épület területét hirdették meg, a közvetlen balatoni hozzáférést biztosító strand területét nem. A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták.

Atádhír.hu: Lassan indul a vendégforgalom Nagyatádon

Egyelőre a szokásos május közepi forgalomnak talán a fele van a helyi szállásadók és vendéglátók szerint mutat rá a portál. Mindannyian abban bíznak, hogy a nyár jobb lesz, maradtak tartalékaik a vendégeknek. A lap hangsúlyozza, gyakorlatilag eltűnt idehaza a turizmus: a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 89 százalékkal esett vissza 2019 hasonló időszakához képest.

7300.hu: Őrizetben a komlói nagyvállalkozó

A portál információi szerint őrizetbe vettek egy helyi nagyvállalkozót költségvetési csalás gyanúja miatt Komlón. A hírt Polics József, Komló polgármestere (Fidesz-KDNP) is megerősítette a lapnak, amely azért kereste meg az önkormányzatot, mert a vállalkozóhoz köthető cég több helyi (uniós támogatottságú) beruházásban is érdekelt, így felmerült a kérdés, hogy mindez milyen kihatással lehet a jelenleg is futó projektekre. Erre Komló polgármestere egyelőre nem tudott válaszolni, csupán annyit közölt, hogy nincs tudomása arról, hogy önkormányzati beruházásokhoz kapcsolódóan bármiféle vizsgálat folyt volna a hivatalos szervek részéről.

 

Nyitókép: A volt balatonberényi gyermeküdülő. Forrás: Dr. Czeglédy Csaba/Facebook

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás