gárdony

Törvénytelenül köthetett szerződést hatvan évre a gárdonyi önkormányzat egy veszteséges céggel

Nem túl stabil hátterű céggel kötött hatvan évre bérleti szerződést a gárdonyi önkormányzat egy part menti beruházáshoz. A végrehajtásokkal megterhelt Kft. veszteséges, de állítólag hitelből és befektetői hozzájárulásból igazi „Sport várost” hozna létre a gárdonyi szabadstrandon több száz millió forintból. A Fejér Megyei Főügyészség szerint a bérleti szerződés törvénytelen volt, és a székesfehérvári törvényszéken keresetet nyújtottak be a semmissé tétele érdekében. 

Támogatási kampány

A Surf Core kft. és Gárdony Város Önkormányzatának együttműködése 2016-ban kezdődött, ekkor döntött a Tóth István (Fidesz-KDNP) vezette gárdonyi képviselő-testület az agárdi szabadstrand 550 négyzetméteres területének bérbeadásáról a cég javára. A szerződés alapján a „használati díj” nettó 8,4 millió forint volt, amiért a cég 60 évre, azaz 2076-ig megkapta a földhasználati jogot a területre. A város vezetése még azt is vállalta, hogy az ingatlanon áthaladó földgázvezeték kiváltásának ára, 4,5 millió forint plusz áfa költség is az önkormányzatot terhelje.

A bérleti szerződés megkötése előtt nem írtak ki pályázatot a bérleti jogra, és az értékbecslés is elmaradt, így nincs hivatalos állásfoglalás arról, megfelel-e a piaci áraknak az önkormányzat által megszabott bérleti díj mértéke.

A Zöld Műhely Alapítvány és az Igazmondó Alapítvány által létrehozott Közérdekvédelmi Központ kérdésére 2017-ben Varga Gábor, a Surf Core Kft. ügyvezetője elmondta, évek óta működik az érintett szabad partszakasz egy részén a szörfiskolájuk. Az önkormányzatot azért keresték meg, hogy létrehozhassanak ott egy “Sport várost”. Meg akarták vásárolni az ingatlant, de az önkormányzat csak a használatba egyezett bele. Az ügyvezető hangsúlyozta, ha csak 15 évre kapták volna meg a területet, nem lennének hajlandók beruházni, ugyanis a beruházás összköltsége mintegy 300-400 millió forint lesz, ami számításaik szerint 10-15 év alatt fog megtérülni.

A Jávor Benedekhez és Juhász Péterhez köthető alapítványok akkor arra is rámutattak, hogy a Surf Core Kft. korábbi pénzügyi teljesítménye rendkívül alacsony a tervezett beruházáshoz képest, legmagasabb éves nettó árbevétele 8 millió forint volt a 2017-et megelőző 5 évben, 2015-ben az egymillió forintot sem érte el. A 2016-os és 2015-ös évre vonatkozóan pedig mindössze 30 ezer forintos adózott eredményről tudott beszámolni.

Varga Gábor ezzel kapcsolatban elmondta,

„alapvetően hitelből tervezik a beruházás megvalósítását, de vannak partnereik is, akik jelezték, hogy befektetnének, tulajdonrészt vállalnának a projektben.”

A partnerek nevét ugyanakkor nem árulta el.

Magas kockázati besorolás

Az építkezést tervező 0 fős céget Ferenczi Alexandra és Varga Gábor 50-50 százalékos tulajdonrész mellett üzemelteti. A Kft.-t 2009-ben jegyezték be, székhelye jelenleg Budapesten, a XI. kerületben, egy székhelyszolgáltató irodában van. Sokáig alig pár millió forint forgalmat tudtak felmutatni, 2018-ban azonban változott a helyzet: a 138,4 millió forintos forgalom mellett 18 millió forintos adózott eredményt értek el.

A jelentős bevételnövekedés oka nagy valószínűséggel az, hogy ebben az évben három közbeszerzést is nyertek. Összesen 115 millió forint értékben kaptak megbízásokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség érdekeltségébe tartozó BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. pályázatain. 2019-ben viszont már a 11,9 millió forintos árbevétel mellé 58,8 millió forintos veszteséget is termelt a cég.

A cégadatbázis szerint a Surf Core kft.-nek számos esetben meggyűlt a baja a bürokráciával: 2014-ben és 2015-ben is felfüggesztették a cég adószámát, 2016-ban lefoglalták a vagyoni részesedésének egy részét, és számos végrehajtás is indult a cég ellen. Legutóbb, 2020 januárjában a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya rendelt el végrehajtást, ezt követően, 2020 májusban pedig a Székesfehérvári Járásbíróság is. Emellett azt is látni, hogy a Surf Core kft. ÁFA bevallást be nem nyújtó adózó. Ennek tudatában nem meglepő, hogy

az Opten kiemelten magas kockázati besorolással látta el a céget.

Vagyis továbbra is kérdés, hogy a szerződésben vállalt két szintes, 400 négyzetméter alapterületű sportkomplexum megépítését miből finanszírozzák. A Surf Core kft. tulajdonosainak ugyan voltak további cégekben is érdekeltségeik, de az Image Beauty kft., a Más-Kor Ingatlanforgalmazó kft, Ferenczi Aukciósház kft., Corenegy kft. kényszertörlés alatt van, a Color Team Invest kft., INSPEK 2009 Ingatlanforgalmazó kft, az Extrém Feszt Kulturális és Szolgáltató kft., Akkufresh Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató kft. pedig felszámolás alatt áll.

Varga Gábornak és Ferenczi Alexandrának jelenleg további egy cégben van még érdekeltsége, ez a Lakeside Holding Kft.. Ezt a céget 2019 december 13-án jegyezték be, ugyanarra a budapesti címre, mint a Surf Core Kft.-t. Két hónappal ezután a Lakeside már el nyert is egy közbeszerzést a Ráckeve Város Önkormányzatánál 6,1 millió forint értékben, majd idén januárban a Nemzeti Sportközpontok pályázatán nyert 24,5 millió forint értékben.

Mindez azonban aligha fedezi a többszáz milliós tervezett beruházást, így vélhetően marad a korábban említett hitel vagy a titokzatos befektetők, akikről továbbra sem tudni semmit. Mindez annak fényében is érdekes, hogy a várossal kötött megállapodás értelmében a Surf Core Kft.-nek lehetősége lesz a part menti épület eladására, vagyis fennáll annak a lehetősége, hogy végül más, jelenleg nem ismert érdekeltségeknél kössön ki a sportkomplexum.

Emailben kerestük Varga Gábort, hogy a részletek után érdeklődjünk, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Megsemmisítenék a szerződést

Igaz, még az sem biztos, hogy egyetlen kapavágásra is sor kerül a területen. A Fejér Megyei Főügyészség ugyanis 2020. december 29-én megállapította, hogy a

bérleti szerződés törvénytelen volt, és a székesfehérvári törvényszéken keresetet nyújtottak be a semmissé tétele érdekében.

Továbbá, a Fejér Megyei Kormányhivatal is jelezte, hogy szerintük is törvénysértő a szerződés, ezért felszólították a város vezetését, hogy lépjenek a törvényesség visszaállítása érdekében.

Forrás: Kunhalmi Ágnes képviselő Facebook oldala

 

Az önkormányzat viszont egyelőre hajthatatlan az ügyben. Január 6-án a város jegyzője, Jankovics Zoltánné a Kormányhivatal állásfoglalására úgy reagált: „átvizsgálva a törvényességi felhívás kifogásait, megállapítható, hogy az nem megalapozott és a Képviselő-testület határozata mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.”

Január 7-én pedig Tóth István gárdonyi polgármester a járvány helyzetből adódó korlátozások miatt elfogadta egy önmaga által benyújtott határozatot, amely kimondja:

„A Fejér Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja által FE/02/1237-1/2020 ügyiratszámon

Gárdony Város Képviselő-testületének 204/2020 számú határozatával szemben tett törvényességi felhívással nem értek egyet, ahhoz kapcsolódóan további intézkedést nem tartok szükségesnek.”

A végső szót a megyei ügyészség mondhatja ki az ügyben, ha beadott kereset nyomán a törvényszék megállapítja a szerződés törvénytelenségét, ami már megakadályozhatja az agárdi szabadstrand egy részének beépítését.

Gárdonyi Közlöny

Nyitókép: gárdonyi partszakasz. Forrás: Google maps. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás