Kerepes

A Fidesztől a DK-hoz igazolhat az önkormányzati képviselő, feszült a hangulat Kerepesen

Méltatlansági eljárás, fideszes belharc, egymás után távozó dolgozók, bizottsági tagok. A Pest megyei kisváros egyszerűen nem talál magára, amióta Franka Tibor volt polgármester 14 év után otthagyta a települést, és nem is indult a tavalyi választáson. Sokan azt mondják, ő sem volt igazán jó polgármester, de most még rosszabb a helyzet. Hogy kinek van igaza, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy egy fideszes képviselő egészen a DK-ig menekülhet párttársaitól, miközben egyre többen panaszkodnak a városvezetés stílusára.

Támogatási kampány

A 2019-es önkormányzati választáson Gyuricza László (Fidesz-KDNP) meggyőző fölénnyel (1503 szavazattal) nyerte a polgármesteri székért vívott csatát, és pártja a testületben is többséget szerzett.

Az ügyek azonban kissé döcögősen mennek, nincs mindenben egyetértés a polgármester és a testület között, sőt. Úgy tűnik, már a második képviselőjét akarja „kilőni” a kerepesi városvezető. Az első Springer Friedrich független képviselő volt, a második párttársa, Megyesi Alexandra.

Méltatlannak találták

Springer Friedrich Horst kétségtelenül a legaktívabb kerepesi képviselő lassan már 15 éve. Mindent kidumál, mindennek utánanéz, mindennek elmondja a hátterét, a nagy nyilvánosság előtt is. Vélhetően ennek következménye lett az, hogy a kerepesi képviselő-testület 2020. július 25-i zárt ülésén hozott határozatában kimondta Springer Friedrich méltatlanságát.

Springer Friedrich 11 éve hozta létre a Kerepesi Német Önkormányzatot, ezáltal már a testületben is részt vett, tanácskozási joggal. A Német Önkormányzat sok mindent letett az asztalra: bevezették a német oktatást az iskolában és az óvodában, több mint tíz tábort szerveztek belföldön és külföldön egyaránt.

A független képviselő ellen felhozott vádak igen sokrétűek. A vádak között szerepel például az, hogy kettős identitással él, ahogy az is, hogy egy korábban a nevén lévő céget kényszertöröltek. Megvádolták azzal is, hogy a Kerepes Rádióban műsort vezet, és hogy állítólag több mint egymillió forint köztartozása van a cégei miatt, valamint azzal, hogy Springer, mint német-magyar kettős állampolgár, nem járhat német rendszámú autóval. A lista nem teljes, de ezek talán a legfontosabbak.

Springer Friedrich szerint a vádak nem felelnek meg a valóságnak. A képviselő  valóban nevet változtatott, amikor kiköltözött Németországba, majd visszaköltözött Magyarországra, de korántsem él kettős identitással: eredeti nevét elmondása szerint már sehol nem használja. A független képviselőnek 30 éve van német rendszámú autója, épp ezekben a hetekben hosszabbították meg németországi engedélyét.

Springernek magánszemélyként a NAV által kiadott nullás igazolása is van, sőt, mint kiderült, nemhogy adótartozása lenne, de járulékokban bőven túlfizetése van, több, mint félmillió forint.

Valóban létezett egy Kerepes Rádió (97,1mHz), amit 2011-ben kisközösségi rádióként ismert el az NMHH. A rádió azonban 2014-ben elvesztette a frekvenciát, tehát nem létezik, így Springernek nincs is hol műsort vezetnie. Amire a vádat alapozták az volt, hogy a Facebookon szerepelt Springer neve alatt a Kerepes Rádió, és ezzel – vádlói szerint -, megtévesztette a hallgatókat.

Mindezek ellenére a képviselők nagy része zárt ülésen megszavazta a „méltatlanságról és összeférhetetlenségről” szóló határozatot.

Springer szerint a képviselők egyfelől nem is voltak tisztában azzal, mi a különbség a két fogalom között, másfelől az összeférhetetlenség egy viszonylag fix pontra alapul, tehát nem olyan könnyű felhasználni azt valaki ellen.

– A törvény ugyanis pontosan meghatározza, mi az, ami összeférhetetlen. Amiket a képviselők felhoztak, egyik sem az, például nem lehetnék gyárigazgató, befolyással bíró újságíró, stb. A méltatlanságot sem értelmezték jól. Azt állították, hogy a közbizalmat sérti, amit én csinálok. Ezzel a mondattal, ha ez így igaz lenne, akkor Magyarországon bárki, bármilyen képviselő-testületből felállíthatna csak azért, mert bírál egy döntést, egy határozatot – mutatott rá Springer.

A méltatlanságát kimondó 105/2020-as határozat ellen Springer bírósághoz fordult, amely 2020. szeptember 8-án tárgyalás nélkül meghozott ítéletével megsemmisítette, és a határozat visszavonására kötelezte a testületet. A polgármester fellebbezett, majd a Kúria november 5-i ítéletével helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, mellyel szemben fellebbezésnek helye már nincs.

Megkerestük Gyuricza Lászlót, Kerepes polgármesterét, hogy reagáljon a bíróság ítéletére, de a polgármester nem válaszolt kérdéseinkre.

Ugyanakkor Farkas Domonkos alpolgármester a Szervusz, Kerepes nevű lap novemberi számában azt mondta, tiszteletben tartják a bíróság döntését, de örülnek annak, hogy a testület hozott egy egyhangú döntést, amelyben kifejezték: “Springer úr tevékenysége (…) méltatlan és elfogadhatatlan”.

Belharc a Fideszben

Megyesi Alexandra (akkor még fideszes) képviselő nem szavazta meg Springer összeférhetetlenségét és méltatlanságát kimondó határozatot. Mint mondta, azért, mert úgy gondolta, hogy nem állnak meg a Springer ellen felhozott vádak.

– Egy képviselővel szemben nem a többi képviselőnek a kötelessége eldönteni, hogy méltó-e rá, hanem egy független bíróság dolga. Azt gondolom sokkal inkább méltatlannak, hogy egy társunkról, akivel együtt kellene dolgoznunk, és politikai ellenfelekké váltunk, hirtelen kitaláljuk, hogy méltatlan valami miatt. Számomra megfoghatatlan, hogy ezt mi alapján találják ki. És ráadásul, amikor felhozták ezeket a vádakat, akkor én mindhárom vádpontra azt mondtam, hogy egyik sem fog jogilag megállni. Hogy a többiek miért hitték, hogy ezek megalapozottak, azt nem tudom, de én sem jogilag, sem emberileg nem gondoltam, hogy ez jó lenne” – mondta az Átlátszónak Megyesi Alexandra, aki hamarosan maga is célkeresztbe került.

Megyesiről ugyanis azt állította Farkas Domonkos alpolgármester a már említett interjúban, hogy fel akarja számolni a város kulturális intézményét, hogy helyette cégszerűen működjön a kultúra Kerepesen, amelynek ő lenne a vezetője.

Forrás: Szervusz, Kerepes

„Én ilyet nem akartam – szögezte le az Átlátszónak Megyesi. – Azt mondtam, a rendezvényeket lehet profitorientálttá tenni, nem a kultúrát. És azt is mondtam, hogy Kerepesnek, akárcsak Kistarcsának, lehetne szervezni populáris rendezvényeket, amelyek lehetnek profitorientáltak, amiből a város bevételt tud teremteni, mint a Böllérfesztivál Kistarcsán, vagy az ottani sportrendezvények, fesztiválok. A Hungaroring itt van a szomszédunkban, ezt kihasználva, akár egy sörfesztivált is lehetne szervezni a futam idején, amikor turisták vannak itt, és ezeket lehetne profitorientálttá tenni. Ezt valahogy félremagyarázták – vázolta a helyzetet Megyesi.

Hozzátette, ő nem lehet egy ilyen intézmény vezetője, hiszen nincs meg a megfelelő végzettsége, és a képviselőségével is összeférhetetlen lenne.

Az alpolgármester – aki egyben a kerepesi Fidesz elnöke is – azonban a bizottsági elnöki tisztség felszámolását azzal magyarázta, hogy Megyesi fel akarja számolni a kultúrházat. Mint mondta: „ebbe mi nem mentünk bele, megszüntettük (Megyesi) elnöki szerepét, és a bizottságát beolvasztottuk a többibe, sőt, kizártuk a frakcióból”.

– Na, ez nettó hazugság, egy mondatban három – mondta az Átlátszónak Megyesi. – Ami a bizottságokat illeti: a 2020. április 30-i előterjesztésben tisztán olvasható, hogy költségcsökkentés miatt szüntettek meg több bizottságot a hozzánk közeli városok mintájára.

Igaz, két legyet ütöttek egy csapásra.

Ugyanis pont azokat a bizottságokat szüntették meg, amely vagy ellenzéki vagy független vagy nekik nem tetsző fideszes vezetése alatt állt. Illetve, amelyeknek ellenzéki tagjai is vannak.

– Az sem igaz, hogy kizártak a frakcióból – hangsúlyozta Megyesi Alexandra, aki állítja, ő 2020. május 12-én levélben írta meg, hogy kilép a kerepesi Fidesz képviselőcsoportból. Megyesi szerint akkor Farkas Domonkos megkérte arra, hogy egyelőre ezt ne hozza nyilvánosságra, majd most úgy adják elő, mintha a párt zárta volna ki őt.

– Farkas akkor még nagyon szerette volna, ha én visszatalálnék a Fidesz frakcióhoz, azt javasolta, ezt a témát jegeljük egyelőre, hátha sikerül a polgármester úrral közös nevezőre jutni – magyarázta Megyesi. – Most olyan döntéssorozatok voltak a testületben, ami után én ezt elképzelhetetlennek láttam az idő múlásával. Nagyon sok mindennel nem tudtam egyetérteni abból, amit a vezetés, a polgármester úr csinál Kerepesen, semmiképpen nem szerettem volna visszatérni ebbe a frakcióba – hangsúlyozta Megyesi.

Mindenki elmenekült a kulturális életből

Farkas Domonkos azt is nyilatkozta, hogy Hajdú Zsófia Csengével, a Forrás művelődési ház nyáron lemondott vezetőjével tiszteletlenül beszélt, és miatta mondott fel. Megyesi szerint viszont semmi ilyen nem történt.

– Nem láttam, mi szerepel Hajdú Zsófia Csenge felmondásában, de ha jól tudom, akkor közös megegyezéssel ment el, nem miattam. Sokkal inkább a polgármester miatt – vélte Megyesi.

A képviselő szerint ennek az az előzménye, hogy Gyuricza László polgármester bement a művelődési házba, ahol “talált” egy olyan helyiséget, amit bérbe adtak az elmúlt években kerepesi lakosoknak. Egy dohos pincehelyiségről van szó, aminek nagyon alacsony volt a bérleti díja, és ezért a polgármester azzal gyanúsította meg az intézményvezetőt, hogy mutyi van a dologban. Ezt a dohos, kialakítatlan pincehelyiséget adta bérbe a művelődési ház vezetője egy együttesnek, Szerekován János operaénekesnek, vagyis olyan embereknek, akik aktív tagjai a város kulturális életének. A képviselő szerint ezek után adta be a felmondását az intézményvezető.

Megkerestük Hajdú Zsófia Csengét is az ügyben, aki az Átlátszónak elmondta, Megyesi Alexandrával szakmailag és emberileg nem voltak egy hullámhosszon, de az utolsó csepp a pohárban, ami miatt ő ott hagyta Kerepest az volt, hogy Gyuricza László polgármester tiszteletlen hangnemet ütött meg, és szakmai ügybe szólt bele.

Szerekován János pedig Facebook oldalán tette helyre a helyi Fidesz elnököt. Mint írja, ő sem a képviselőasszony miatt mondott le.

Log into Facebook

null

„Ezúton szeretném cáfolni Farkas Domonkos alpolgármester, a helyi Fidesz elnök szavait, melyet a helyi újságban, a Szervusz, Kerepes c. havilapban adott interjúban nyilatkozott, miszerint én és két másik prominens személyiség Megyesi Alexandra képviselőasszony miatt hagytuk volna ott a kulturális bizottságot illetve a Művelődési Ház vezetését. Valójában Megyesi képviselőasszony kinevezése  a városvezetés kezdeményezése volt. Szakmai és emberi rátermettségéről, hatásköréről és eredményeiről a delegáló párt kezeskedett.”

Ugyanakkor hozzátette: “a tettrekész szakemberek félreállása és félreállítása jómagam és a közművelődési intézmény vezetőjének távozásával nem ért véget, hiszen valamennyi szakember távozásra kényszerült a kulturális intézményből, ide értve a könyvtárat is.

Csúsztatásnak érzem tehát, hogy fél év távlatában a város vezetése egy személyre hárítja a felelősséget.”

Szerekovan János az Átlátszónak azt is mondta, a jelenlegi vezetés 10 év munkáját nullázta le öt hónap alatt.

Farkas Domonkos erre adott válaszában azt írta, Megyesi Alexandra tiszteletlen volt többször is nyilvánosan. Szerekovántól elnézést kért, és hangsúlyozta: „elismerem a felelősségemet abban, hogy Megyesi Alexandra bejutott a kerepesi Képviselő-testületbe, sajnálom, hogy így meg tudott vezetni minket”.

Székely Tibor, Kerepes díszpolgára, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke – aki szintén a Megyesi Alexandra vezette bizottság tagja volt – az Átlátszónak azt mondta, azért mondott le bizottsági tagságáról, mert egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy ilyen szinten részt vegyen a város életében, valamint az is, hogy nem tudott egyetérteni Megyesi Alexandra koncepciójával sem. A végső pont azonban az volt, hogy a városvezetés engedte elmenni a városban mindenki által elismert Hajdú Zsódia Csengét, a Forrás művelődési ház vezetőjét.”

A Demokratikus Koalícióval is tárgyal

Itt tegyük hozzá, látszólag Megyesi Alexandra népszerű a kerepesi lakosok körében (egyéni választókerületében a szavazatok 44%-t szerezte meg tavaly). Egy két héttel ezelőtt egy utcafórumon, amit a lakosok kérésére azért hívtak össze, hogy a csatorna kiépítésének lehetőségeiről tárgyaljanak, a képviselőasszony hívására nagyjából 100 ember gyűlt össze, és nemcsak a fejlesztésben érdekeltek. Úgy tudjuk, a fórumon részt vevők igencsak felháborodottan adtak hangot annak, hogy csalódtak az egy éve megválasztott városvezetésben, azt remélve, hogy a volt fideszes képviselőasszony segíteni tud nekik.

Lakossági fórum Megyesi Alexandrával

Ennél sokkal súlyosabb vád ellene a saját frakciója részéről, hogy „Megyesi képviselőasszony aktába gyűjtötte azoknak a zárt kerteknek a helyrajzi számait, amelyeket felvásárolna, és később átminősíttetné belterületté a testülettel”.

– Szerintem Farkas Domonkos ott csúszott el az információban, hogy a körzetemben csatornázni szeretnénk, és szükségünk van adatokra, hogy egy utcában mennyi a zárt kert, mennyi a lakóépület, és erről kértem egy statisztikát, hogy el tudjuk osztani a költségeket. Ezt érthette és magyarázhatta félre a Fidesz elnöke – vélte Megyesi.

Arra pedig, hogy Turán építkezik, pedig korábban azt állította, hogy itt akar „gyökeret ereszteni”, a képviselő azt mondta, soha senkinek nem állította, hogy Kerepesen fog építkezni.

– 2017 óta van egy építési telkem Turán, ami nagyon lassan halad, és amit aztán majd szeretnék eladni, és abból továbblépni. A vagyonnyilatkozatomból kiderül, hogy nekem Turán van telkem, és a választások után három hónappal ikergyermekeknek adtam életet, nem költöztem. Azért költöztem el nyolc hónappal a választások után, mert kinőttük a házat, amiben addig laktunk, de mivel Kerepesen nem találtam megfelelőt, Gödöllő legelejére költöztem, nyolc percre Kerespestől”.

Újabban pedig már azzal is vádolják, hogy „Springer Friedrich-hel, és a Demokratikus Koalícióval szervezkedik…”

– Tárgyalok a Demokratikus Koalícióval is, de nem szervezkedek senkivel.

Kerepes érdekeit tartom szem előtt, és aki Kerepes érdekeiért cselekszik, tőlem aztán bármilyen színben pompázhat, én azzal együtt tudok dolgozni, ellentétben a jelenlegi vezetéssel, amely már viszont senkivel nem tud együtt dolgozni

– mutatott rá Megyesi.

Köztudott, hogy egy év alatt tíz ember hagyta el a kerepesi közszférát: a jegyző, egy aljegyző, a művelődési ház vezetője és két alkalmazottja, két közterület-felügyelő, és hárman az önkormányzati bizottságok három külső tagjai közül, köztük Szerekován János operaénekes is, aki kijelentette, hogy többé nem vesz részt a település kulturális életében. Többen közülük bevallották, azért mennek el, mert nem tudnak együtt dolgozni Gyuricza László polgármesterrel.

 

Bánhidi Emese

Nyitókép: Kerepes látképe. Forrás: Kerepes Város Facebook oldala

Megosztás