vizsoly

Feloszlatta magát a vizsolyi testület, a polgármester feljelentést tett, a falu forrong

A képviselők úgy érezték, nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel, aki viszont állítja, ő nem zárkózott el soha az egyeztetéstől. Az időközi választás a veszélyhelyzet miatt egyelőre elmarad, az új időpontig viszont várhatóan tovább fokozódik a településen érezhető feszültség. A polgármester korábban több furcsa ügy miatt is a sajtó látóterébe került. 

Támogatási kampány

 

A Fidesz támogatásával választották meg tavaly az önkormányzati választásokon Vizsoly új polgármesterét, dr. Palotás Andrást. Nagy István agrárminiszter is megjelent a bemutatkozó gyűlésen a templomban. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője fontosnak tartotta kiemelni, hogy a jelölt nemcsak orvos, hanem közgazdász és jogász is egyben, tehát egy valóságos főnyeremény a közel ezer fős borsodi Vizsoly számára.

Egy év elteltével azonban ismét választások lesznek a faluban, mert a képviselő-testület lemondott augusztus végén.

„Döntésünknek pártpolitikához nincs köze, ezért is szeretnénk kinyilvánítani döntésünk pártpolitika-mentességét. Dr. Palotás András polgármester úrnak a képviselő-testülettel való együttműködési hajlandóságának teljes hiánya vezetett döntésünk meghozatalához. Mint indítványozó képviselők, továbbra is jó kapcsolatot szeretnénk tartani a kormánypártokkal, mint ahogy mindannyian korrekt kapcsolatot ápolunk Dr. Hörcsik Richárd választókerületi képviselőnkkel, akinek érdemeit mind Bihi Miklós (korábbi) polgármester úr, mind pedig Dr. Palotás András polgármester úr idején végbement fejlesztések tekintetében is szeretnénk kiemelni.”

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

„Dr. Palotás András polgármester úr iránti bizalomvesztés a polgármester úr részéről fennálló, a településen élőkkel, valamint a képviselő-testülettel szembeni együttműködési hajlandóságának teljes hiányából fakad” – írta a Facebookon Árváné Hornyák Mónika, Urbán Józsefné és dr. Szegedi Szabolcs, Vizsoly község Önkormányzatának lemondott képviselői.

Nemzetközi csaló?

Palotás doktor neve leginkább borászok körében volt eddig ismert Magyarországon. No, nem a bor minősége, hanem az alkalmazott módszerek miatt. A polgármester ugyanis zenével „segíti” a szőlő növekedését.

„Az AM-Tokaj Pincészet egy úttörő kezdeményezést indított útjára azzal, hogy a borászat egyik gyöngyszemét, az AMADEUST a világon egyedülállóan olyan szőlőből készítik, mely az év minden napján klasszikus zenére nevelkedhet. A kiváló minőségű, Michelin-csillagos éttermek által is kedvelt AMADEUS bor elnevezése is igen beszédes, mert fényt derít arra, hogy bécsi klasszikusok oszlopos tagjának, Wolfgang Amadeus Mozartnak a művei táplálják a szőlőszemeket. S ez a csodás klasszikus zene nemcsak a szőlőültetvényeken szól, hanem a borospincében is, ezzel segítve a minőségi borrá válás folyamatát” – írják a technikáról.

„A kutatások szerint a zeneszó, és különösen Mozart zenéje kedvezően hat a magzati intelligenciára és a tehenek tejhozamára is. Ennek jelentőségét felismerve az AM – Tokaj Pincészet megalkotta a világ első zenével nevelt borát. Szeretné megízlelni a zenével készült AMADEUS bort? Rendelését örömmel fogadjuk! prof. dr. Palotás András” – áll a cikk végén.

Hogy mennyire van hatása a zenének a szőlőre, azt az általunk megkérdezett borászok legalábbis kétségesnek tartják. De nem ez az egyetlen furcsaság a polgármester körül.

2005-ben például a Délmagyarország írt egy cikket „P. A: doktor nemzetközi csaló?” címmel. A cikk szerzője egy 30 ezer dolláros csalásról számolt be, ami a cikk szerint összefüggésbe hozható Palotással. A cikkben meggyanúsított orvos túlzónak tartotta az összeget, de elismerte, hogy nem arra használta fel a pénzt, amire adták.

De nemcsak a tisztázatlan felhasználású pénzek miatt vívta ki annak idején a főnökei haragját, hanem azzal is, hogy azt állította, megkapta az Európa legjobb fiatal neurológusa címet, ami nem volt igaz.

És más okok miatt is főhet a Palotás doktort támogatók feje. Az orvosi kamara vizsgálja, hogy tényleg a vizsolyi rendelő takarítónője adta-e be időnként a pácienseknek az injekciókat, és miért dolgoztak vizsolyi közmunkások heteken keresztül a körzeti orvos polgármester tokaji birtokán.

Ez utóbbit Palotás is elismeri egy Facebook bejegyzésben. „Kocsmán innen és túl hallani, hogy ingyen dolgoztattam embereket a saját szőlő-területemen. Mint bizonyára sokan tudják, az én ötletem volt, hogy a korábban a Tokaj-Hegyalja részét képező Vizsoly több száz éves borászati múltját élesszük fel újra. Ezt meg is tettem: kiváló oltványokat hozattam Ausztriából, és szőlész-borász szak-emberek irányítása mellett be is ültettük az erre a célra használható egyik legjobb területet a falu határában. Gyönyörűen fejlődnek a kis szőlő-tőkék, azonban legalább 5 évet kell még várni ahhoz, hogy élvezzük a gyümölcsét. Felajánlottam, hogy az én privát szőlészetemben megtermelt borok tizedét odaadom a falunak, hogy ne kelljen 5 évet várni, hanem már most elkezdhessük a Vizsoly-i pincészet kialakítását, a helyi borok marketingjét, a brand-építést.

Ennek fejében a képviselő-testület munkaerőt kölcsönzött a számomra: ez a testületi ülések jegyzőkönyvében is jól olvasható”

– írta a polgármester.

Urbán Józsefné, a felmondott testület tagja az Átlátszónak elmondta, saját kezűleg gyűjtötte a menetleveleket, amelyen nyomon követhető, hogy mennyibe került a falunak Palotás földjének takarítása és trágyázása. „Pedig annak idején még én is neki kampányoltam a választások idején” – emlékezik az asszony az egy évvel ezelőtti választásokra. „Egy fideszes orvosprofesszor lesz a polgármesterünk? Ez egészen varázslatosnak tűnt”.

Nyomoz a NAV

Dr. Palotás András azonban egész másképp látja a történéseket, szerinte lejárató kampány folyik ellene. A polgármestert emailben kerestük meg, hogy megtudjuk, miért romlott meg a viszonya a testülettel, valamint a korábbi cikkek kapcsán arra is rákérdeztünk, hol és mikor szerezte professzori címét (állítása szerint 2014-ben), mely Michelin csillagos éttermeknek szállít a pincészete, és hogy mikor dolgozott Kazahsztánban.

Palotás András először nem válaszolt a kérdéseinkre, később azonban mégis nyilatkozott az Átlátszónak – bár nem minden kérdésre adott választ, mert úgy véli, az üzleti ügyei és az önéletrajza nem kapcsolódnak az időközi választásokhoz.

Szerinte azért oszlatta fel magát a testület (gyávaságból, félelemből vagy bosszúból), mert ő feljelentést tett amiatt, hogy a testületi tagok 177 milliós hiányt hagytak hátra 5 év alatt. Más indokuk nem volt a feloszlatásra – véli a polgármester. Ezzel szemben ő több mint 200 milliós fejlesztést hozott a településre alig 10 hónapos polgármestersége során – tette hozzá.

Palotás ugyanakkor semmilyen részletet nem volt hajlandó elárulni a feljelentésről, pedig mindössze annyit kérdeztünk, hogy mikor és hol tette.

Ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődtünk, hogy tett-e bárki feljelentést azzal kapcsolatban, hogy Vizsolyban az előző testület (vagy ismeretlen tettes) közel 200 millió forintos kárt (hiányt) okozott a településnek. Ha igen, mikor és milyen eljárás indult.

Válaszában a rendőrség közölte, hogy az említett tárgykörben érkezett hozzájuk feljelentés, azonban azt hatáskör hiányában megküldték a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának.

Felkerestük ezután a NAV-ot, hogy megtudjuk, indult-e eljárás az ügyben, és ha igen, milyen címen. A NAV azonban közölte, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhat nyilvánosságra részleteket. Ismét írtunk nekik, tisztázva, hogy nem részleteket kérdeztünk, hanem olyan adatra kérdeztünk rá, amely közügyet érint, és nem sérti a nyomozás érdekeit. A NAV újra megtagadta a válaszadást.

Mivel minden érintett titokzatoskodik, így egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért és milyen eljárás keretében nyomoznak Vizsolyon.

Minden vádat tagad

Palotás András levelében utalt a személyét érintő vádaskodásokra is. Mint írta, „néhány parkoló-cetlin és gyorshajtás miatti fix bírságon túl soha semmilyen elmarasztalásban vagy büntetésben nem részesültem életem folyamán.”

Emellett beszámolt arról is, hogy Vizsolyt Bihi Miklós korábbi polgármester 2002-től vezette. „A testületben ciklusról-ciklusra többnyire ugyanazok az emberek töltöttek be tisztséget, akik a mostani testület feloszlatásáról is döntöttek. A tavaly októberi önkormányzati választások után olyan inkasszók, visszafizetési kötelezettségek, rendezetlen közüzemi és egyéb vállalkozói számlák érkeztek egyik a másik után, hogy rövid idő alatt körvonalazódott egy 170 millió forint feletti összeg, melyről szó sem volt a választások során. Mindez késedelmi kamatokkal és bírságokkal, behajtási és egyéb költségekkel együtt 220 millió forint környékére rúgott: ez egy óriási hiány ehhez a parányi településhez képest” – írta. Keletkezett mindez úgy, hogy pár éve százmilliós nagyságrendben történt adósságrendezés az önkormányzatnál:

a mostani hatalmas deficit tehát már nem az első, a képviselők azonban mégis ugyanazok

– közölte Palotás.

Hozzátette: „a képviselő-testület visszaválasztott tagjai ennek a hatalmas tartozáshalmaznak a tudatában mégis megszavaztak 2 millió forint jutalmat mintegy „köszönetként” a távozó és Vizsolyt ekkora bajba taszító polgármesternek.” Ezután részletezte, milyen egyéb szabálytalanságokat követett el tudomása szerint a korábbi testület, és hogy „ő az aggályos pénz-mozgások miatt” bejelentést tett a nyomozó-hatóságnál, illetve a Belügyminisztérium felé is jelezte a problémákat.

Minderről – és az őt érintő összes vádról – a Facebookon is beszámolt:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Szerinte az elmúlt egy év alatt semmilyen konstruktív javaslattal vagy indítvánnyal nem tudott élni a három felállt képviselő, mégis őt hibáztatják az elmaradt egyeztetések miatt. Palotás szerint ráadásul semmilyen egyeztetés nem maradt el: a 10 hónap alatt 12 alkalommal volt hivatalos testületi ülés, így lett volna bőven alkalom egyeztetni.

Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy bár a sajtóban az jelent meg, hogy Vizsoly településen a takarító adja be az injekciókat, ez nem igaz, hiszen „az említett hölgy több mint 20 éve segíti, ápolja a körzet betegeit, melyhez minden szükséges végzettséggel rendelkezik, köztiszteletnek és szeretetnek örvend.”

Sőt, a polgármester azt is megjegyezte, az injekciót ők vették meg a hölgynek, mert neki erre nem volt pénze, és az eset közel egy éve történt, „de csak most – a kampány során – kerül csak az ellenzéki média érdeklődésébe, amikor én is, és „ellenzéki” képviselőként a hölgy is indul a választásokon. Arról pedig végképp nem tudok, hogy az orvosi kamara bármit is vizsgálódna az ügy kapcsán” – szögezte le.

Választás elhalasztva

Az, hogy végül ki mellett dönt majd a település, egy jó darabig biztosan nem derül ki. A november 29-re kitűzött időközi választás ugyanis a koronavírus miatt elmarad. Az új időpontot a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell újra kitűznie a helyi választási bizottságnak.

Addig viszont várhatóan tovább forrnak az indulatok a közel ezer fős faluban. Egyes állítások szerint a polgármester indok nélkül küldött el dolgozókat a polgármesteri hivatalból, és szemet vetett a kőfejtőre is, amit természeti emlékhelyként tartanak számon. Csákány András, aki tavaly ősszel alulmaradt Palotással szemben, Facebook oldalán hangsúlyozta:

a támogatásokat nem Palotás hozta a településre, azokat a kormány már korábban megígérte a falunak.

De a hozzászólók között olyan is akadt, aki a lakosságnak elvileg kiosztott segélyt is számon kérte a polgármesteren.

Dr. Szegedi Szabolcs képviselő pedig azt vetette a polgármester szemére, hogy „a saját tiszteletdíját a maximumig emelte, míg ezzel szemben a képviselő-testület a sajátjáról évek óta lemond”. Hozzátette, azt sem tartja etikusnak, hogy Palotás saját orvosi vállalkozásának a praxisfinanszírozáson felül több millió forint további költségfinanszírozásra köt önmagával szerződést.

Megkérdeztük Hörcsik Richárd fideszes képviselőt, hogy az új választás során is támogatják-e korábbi jelöltjeit. A képviselő az írta, tudomása szerint Palotás függetlenként indul az időközi választáson.

Palotás azonban úgy tűnik, nehezen veszi tudomásul a fideszes hátszél elmaradását. Egy Facebook bejegyzésben a „Fidesz által támogatott függetlenként” ajánlja magát. Mint írja: „a megnövekedett érdeklődésre figyelemmel tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy az időközi polgármester-választáson független jelöltként, de politikai közösségem erkölcsi támogatásával indulok el.”

 

Pusztai László

Fotó: Üvdözöljük Vizsolyban! Forrás: A település Facebook odala

Megosztás