mártély

“Mártélyon? Semmi!” – szórólapokon hergelik a helyieket a független polgármester ellen

Fél év alatt több szórólapon magyarázta el a Fidesz Mártélyon, hogy szerintük miért kellene a településen 60,5 százalékkal megválasztott független polgármestert elzavarni. Csakhogy olyanokkal támadják a polgármestert, amely Putz Anita szerint nem igaz. A párt és Lázár János hallgat, miközben a helyiek szerint anno a falu támogatását ígérte az EP-kampányban.

Támogatási kampány

Késmárki Imre-féle szélmalom, iskolamúzeum, alkotóház, festők dombja, ahol közel húsz magyar festő kapott eddig emléktáblát – a Wikipédia szerint ezek Mártély nevezetességei. No, meg a közeli Holt-Tisza, ahol szerencsésebb években 100 méter hosszú homokfövenyen lehet pihenni. A mindössze 1300 lakosú Csongrád-Csanád megyei település idilli kis falu volt, az emberek dolgoznak, négy évente választanak, minden ment a maga medrében.

A falut 20 éven át a jobboldali kötődésű Balogh Jánosné vezette, őt 2014-ben a szintén jobboldali támogatással induló Borsos József Albert váltotta. 2019-ben viszont Borsos mögül kifarolt a Fidesz, pedig az addig regnáló polgármestert rendszeresen megszólaltatta a kormánybarát média – ha Márki-Zayt kellett éppen “méltatni”.

A tavalyi önkormányzati választáson így, bár Borsos indult, a megjelent választók 60,5 százaléka a szintén függetlenként induló Putz Anitát választotta. Mártély azóta többször is az országos hírekbe került, miután a vasalódeszkás-üggyel híressé vált hódmezővásárhelyi tankerületi vezető bezáratta a helyi iskolát – erről itt írtunk. Ahogy közadatigénylés után azt is bemutattuk, hogy a tankerület létszám-érvelése több helyen is ellentmondásos.

Nem választották újra a fideszes polgármestert, hirtelen bezárja a KLIK a kis létszámú iskolát

Közérdekű adatigénylést adtunk be a mártélyi iskolabezárás miatt az illetékes minisztériumhoz. Ebből nemcsak az derült ki, hogyan változott az iskola létszáma 2010 óta, hanem az is, hogy már évekkel ezelőtt bezárhatta volna a KLIK az iskolát – ha valóban a létszám lenne a probléma. Putz Anita, Mártély polgármestere Lázár Jánoshoz fordult segítségért.

A Fidesz a jelek szerint nem tudja elengedni Mártélyt, szórólapokon támadják a polgármestert, hol az iskolával, hol mással. A mártélyiak fél év alatt háromszor olvashatták el, hogy rosszul döntöttek, bezzeg, ha Fidesz lenne. A legutóbbi október elején került egy ilyen szórólap postaládába.

„Felszólítjuk, hogy mondjon le!”

“Ez a legutolsó, ettől bejött az agyam” – mutatja a Mártély valóság címmel ellátott irományt Rózsa János. A közel hetvenet taposó férfi láthatóan gyorsan felidegesíti magát a piros fekete szórólapon, amelyeken 14 környékbeli település mostanában kezdődött beruházását sorolták fel, mindegyik mellé írva, hogy “Mártélyon? Semmi”. “Ennek most nincs aláírása, de nincs kétségem, ki küldte. Korábban kettőt a Fidesz aláírásával küldtek” – folytatja Rózsa, majd előveszi a fekete-fehér lapokat.

Az egyiken a Fidesz az állítja, a település több pályázat is elbukott a jelenlegi vezetés miatt, a másikon pedig arról írnak, hogy nyolc hónap alatt Putz Anita miatt leépült Mártély. Ezt korábban a Fidesz-közeli promend.hu is lehozta.

“Az önkormányzatot fenyegető csődöt és a százmilliós bukásokat eltitkolta a falu előtt (…), Márki-Zay Péter embere (…), felszólítjuk, hogy mondjon le”

– áll a papíron, amelynek aláírója Révész Zoltán, a Fidesz MPSZ Mártélyi Szervezete nevében. Rózsa szerint érthetetlen, hogy most miért kapkod a Fidesz, a kampányban nem volt ekkora a tempó.

Pedig lett volna hol és kiről írni. A Google találatai szerint 2018. augusztus elseje és október 31. között a kormánypárti média megírta, hogy Borsos József szerint “Mártély is áldozata a vásárhelyi lefejezésnek” és “Márki-Zay Péter ölbe tett kézzel nézi a mártélyi holtág pusztulását”, a választási kampányban pedig arról írtak, “folytatná a polgármesteri munkát Mártélyon Borsos József”, “készen áll a következő öt évre Borsos József”.

Mindkettőben hangsúlyos helyen mondta Borsos, hogy “nagyon jó kapcsolatot építettünk ki az országgyűlési képviselőnkkel, Lázár Jánossal és a Magyarország Kormányával”. A promenad.hu a választás után azt írta Mártélyról, “a község ezúttal olyan polgármesterbe vetette bizalmát, aki nem a kormánypártok oldalán áll.”

Borsos szereplését azonban érdemes összehasonlítani Farkas Éva Erzsébet, a makói fideszes polgármester megjelenéseivel: ugyanezen lapok a kampányban két tucat alkalommal írtak a makói polgármesterről, vagyis őt nem hagyták magára. Legutóbb a kiszombori időközin mutattuk be, hogyan dolgozik a médiagőzhenger.

Addig tolta a kormánymédia a makói Fidesz alelnökét, míg megnyerte az időközi választást

Rendeletek előzetes hatásvizsgálata Bérlakások – XXII. került Megállni tilos – JAROKELO-BUDAPEST-00070336 Jogszabályok előzetes hatásvizsgálata Önkormányzati bérlakások – VI. kerület Jogszabályok előzetes hatásvizsgálata Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások KIM – támogatások KIM – szerződések Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NFM – támogatások

Csak egy ajánlat volt

“2019-ben februárjában Lázár János itt volt, kérdeztem tőle, ősszel kit támogatnak. Azt mondta, nem döntöttek, de, akit Mártély választ, azt támogatja. Függetlent választottunk, de azóta nem járt erre Lázár János. Az eredményt ismerjük, a szavazók 80 százaléka elment voksolni” – emlékszik vissza Rózsa János, aki szerint a Fidesz nem fogadja el a falu döntését. Az idős férfi szerint ezért jelentek meg a szórólapok.

Rózsa János mártélyi lakos szerint a Fidesz nem fogadja el a falu döntését.

 

“Nem kerül többe a hivatal működtetése, mint eddig, hitelünk továbbra sincs, működésünk stabil” – ezt már Putz Anita válaszolta az Átlátszó kérdésére, amikor a szórólapokkal szembesítettük. A polgármester szerint a Fidesz által elbukottnak ítélt pályázatok közül a belterületi utak felújítására beadott pályázat várólistára került, a művelődési ház felújítási pályázata még elbírálás alatt áll.

“Mini bölcsőde, két pályázatunk van bent, egy TOP-os meg egy BM-es. Több mint két éve várunk döntésre.

Nem tudom milyen 100 milliós bukásokról beszélnek, nem tudunk ilyet. Lehet hogy a 100 milliós belvízelvezetős pályázatra gondolnak, ami még elbírálás alatt áll”

– írta Putz Anita.

A polgármester szerint a Fidesz egyszer ajánlott neki “együttműködést”. “Egyik képviselő társam eljuttatott hozzám egy levelet, amelyben a vásárhelyi önkormányzatot, legfőképp Márki-Zay Péter polgármestert kellett volna erőteljes kritikával illetnem, erre azonban nem voltam hajlandó. Feltételemez, hogy a FIDESZ erre gondol. Egyéb ajánlat nem volt.”

De vissza a szórólapokra. Milyen fejlesztésekkel büszkélkednek? A földeáki tornacsarnokról a KESMA-tag szegedma.hu írt, eszerint Lázár János az alapkőletételnél azt mondta, “a kormány 2017-ben döntött arról, hogy a földeáki Návay Lajos Általános Iskola felújítása után az intézmény szomszédságában multifunkcionális sportcsarnokot épít, amely nemcsak a diákok kiszolgálására alkalmas, hanem közösségi térként is működhet.”

A Csanádalbertiben épülő mini-bölcsődéről már 2018-ban beszámolt a Délmagyarország, az építkezés idén kezdődött meg. A pitvarosi iskolára 2017-ben nyert pénzt a KLIK, az örömhír ma is elérhető a település honlapján, ahogy a nagyéri művelődési házról is három éve döntöttek.

Ez csak néhány példa, de a többi beruházás többségéről sem a 2019 őszén megválasztott testületek döntöttek. Még a frissnek számító Magyar Falu programról is 2019. júliusában határozott a kormány.

Vagyis a szórólapokon megjelent fejlesztésekről szóló döntések többsége már jóval a tavalyi önkormányzati választások előtt megszületett, arra legfeljebb a kormánynak volt hatása.

Márpedig, ha az elvesztett választásra a meglévő központi pályázatok akadályozása a válasz, az valóban nehéz helyzetbe hozza a nem kormánypárti településeket. (Erről beszélt Szerencs polgármestere is nemrég egy interjúban.)

Miért szórólapozik a Fidesz, mi ezzel a céljuk? – többek között ezt is kérdeztük a párttól. A Fidesz szervezeti keresője szerint Mártélyhoz a hódmezővásárhelyi és a makói választókerületi iroda van a legközelebb. Így írtunk a két irodának, valamint Lázár Jánosnak is.

Az október közepén elküldött kérdéseinkre egyetlen helyről sem kaptunk választ.

 

Segesvári Csaba

Fotó: A jelenlegi vezetést kritizáló szórólapok Mártélyon. A szerző felvétele. 

Megosztás