verőce

Kivágták az árnyékot adó fákat a verőcei zöld óvoda udvarán

A verőcei református óvoda kertjében három hatalmas diófa és egy termő birs áll. Vagyis állt, mert a nyári szünetben kivágták őket. Betegek voltak, vagy sem, nem tudni. Az igazgató szabadságát tölti, a polgármestert pedig nem értesítették, hogy kivágást terveznének. A gyerekek mindenesetre rosszul jártak. 

A Géza Fejedelem Református Óvoda ráadásul a zöld óvoda címet is megkapta, amit Szanyó István, iskolaigazgató büszkén hirdet: “Óvodánk évek óta a Zöld Óvoda cím büszke tulajdonosa. Iskolánk is pályázik a Zöld Iskola kitüntető címre. Tagintézményeink elnyerték a Madárbarát Óvoda, Madárbarát Iskola címet.”

A fák kivágását sok szülő felháborodással vette tudomásul. Tajti Gábor, aki egyrészt apuka az intézményben, másodszor is faápolóként is dolgozik, még korábban felajánlotta, hogy jóval piaci ár alatt megnézi és meggyógyítja a fákat, amennyiben szükséges. “Én maximum egy ágat vágtam volna le. Van olyan gyermekem, aki még négy évig fog oda járni.” – mondta ő, utalva arra, hogy már emiatt sem hagyná, hogy a veszélyes fákra másszanak a gyerekek, vagy alatta mászkáljanak.

Az igazgató, Szanyó István jelenleg szabadságon van,nem sikerült elérnünk, de az iskolatitkár azt közölte, hogy lesznek új fák, és a régiek korhadtak voltak. Arról, hogy ezt honnan gondolja, azt mondta, kertészmérnök a végzettsége.

Ennek némiképp ellentmond a helyi éppen nyugdíjba vonuló református lelkész, Márkus Gábor, aki azt mondta, hogy a “fák nagyon megnőttek”- jelentsen ez bármit is. Tájékoztatása szerint és valamiféle tető fog az óvoda udvarára kerülni, és a fű helyett gumipadlót raknak majd le, mert az jobb a gyerekek lábának. Azzal indokolta, hogy esős időben nagy a sár, és a szülők nem örülnek, ha koszos a gyerek az óvodai nap végén.

Jelenleg az udvar felét nem lehet használni, az ágak eltakarítása folyamatban van, de amúgy se lenne sok értelme a tűző napon játszani a gyerekeknek.

Ahhoz képest, hogy az iskola törekszik a zöld címre, információink szerint egy tavaly kidőlt díszfát azóta se pótoltak, valamint azt a hatalmas fenyőt sem, amely egy vihar áldozata lett.

Meglepő módon, Grauszmann György polgármester sem tudott a kivágásról, annak ellenére, hogy a óvoda területe Verőce Község Önkormányzat tulajdona. A fenntartó azonban  a Verőcei Református Egyházközség. “Az önkormányzat felé a Református Egyházközség nem jelezte szándékát és így nem volt tudomásunk a fák kivágásáról.“ – írta, valamint azt ígérte, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztatni fogja a lakosságot.

Zimre Zsuzsa

Címlapfotó: Verőce hivatalos oldala / Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: nincsenek pénzéhes tulajdonosaink és befolyásos hirdetőink, nem politikusok fizetik a számláinkat. Olvasóink hozzájárulása teszi lehetővé, hogy bármilyen témáról cikket írhassunk. Ha fontosnak tartod a hatalomellenőrző újságírást, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás