dorog

Harmincnégy fát vágnak ki Dorogon, a nyárfapamacs az új ellenség 

2019 júniusában Kosbor fesztivált rendeztek Dorogon, a hatalmas fákkal övezett Otthon téren. Két napra rá megindult a fakivágás az érintett területen, mert a város EU-s forrásból egy 400 méteres futókört és fitnesz parkot alakít ki az érintett területen. Az önkormányzat állítja: “környezetterhelő fáktól” szabadulnak csak meg.

A közbeszerzést  a SIFLAT Mérnöki Szolgáltató, Ingatlanhasznosító és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság nyerte el, amely nettó 49 millió 679 ezer 535 forintért vállalta a kivitelezést. A cég 2015 óta rendszeresen nyer munkát az önkormányzattól. A mostani projekt teljes költsége  71,4 millió, melyből bruttó 52 milliót fedez a pályázat. A fennmaradó összeget az önkormányzat pótolja. 

A fák kivágása sok dorogit felzaklatott, így a város gyorsan közölte, hogy kizárólag akácfákat, és a “környezetet terhelő” kanadai nyárfákat vágnak ki a területen. A felújítás során pedig új padokat és egy 200 méteres futókört alakítanak ki.

Azt, hogy a nyárfa hogyan terheli a környezetet, nem tudom, vélhetően a szálló pamacsok borították ki a döntéshozókat, amiről sokan azt feltételezik, allergiát okoznak, bár ezt a szakorvosok rendszeresen cáfolják. Mindenesetre nem csak Dorogon, hanem Budapesten is utálják a kanadai nyárfákat, így a fővárosban 2025-ig ki kell vágni mindet. 

A fáknak léteznek hím és női egyedei, és csak utóbbiak rendelkeznek repítőszőrű terméssel, ami zavarhatja az embereket, ám az egészségre semmilyen hatással nincs.

“Ezek a fehér repítőszőrők egyáltalán nem okoznak allergiás tüneteket. Ha a mikroszkóp alá helyezünk egy ilyen szálat, akkor tulajdonképpen nem mást látunk, mint egy levegővel teli, üres csövet” – nyilatkozta még 2017-ben Zoom.hu-nak dr. Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Intézet munkacsoport vezetője.

Az építkezés miatt az Otthon parkban található 202 fa közül 28-at vágtak ki, ezeken a hivatal tájékoztatása szerint nem találtak madárfészkeket. Hat darabot pedig július közepén, a költési időszak végén vágnak ki.

Az önkormányzat 2019 őszén az ígéretek szerint fákat és cserjéket telepít, szám szerint 92 darabot, de, hogy pontosan milyen fákat és cserjéket ültetnek, arról nem lehet nyilvános adatot találni. A polgármesteri hivatalban pedig kedd délben sajnos senki nem tartózkodott, aki a felújítással kapcsolatban információval rendelkezett volna.  Dorogon már egyébként létezik futópálya, a Buzánszky Jenő Stadion futóköre 06:00-20:30-ig között használható ingyenesen

Zimre Zsuzsa

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás