tata

Eldőlt: az Öreg-tó partján épít ötcsillagos hotelt a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon

Kedd délelőtt a Facebookon jelentették be, hogy Tatán épül meg az Avalon új, 120 szobás, ötcsillagos szállodája. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget. Ugyanakkor az ellenzéki képviselőket és több újságírót nem engedtek be a sajtótájékoztatóra, és a képviselő-testület már csak részkérdésekben dönthet. A lakosság a járvány miatt nem tiltakozhatott, a szálloda megépítése elleni petíciót azonban így is több mint négyezren írták alá. 

Ahogy arról az Átlátszó februárban beszámolt, Tatát és az Öreg-tó partját nézte ki újabb szállodája egyik lehetséges helyszíneként az Avalon Park Kft., amely a Hell cégcsoport tagjaként korábban Miskolctapolcán hozott létre egy hasonló turisztikai beruházást. A miskolctapolcai 5 hektáros, természetvédelmi területen létrehozott Avalon Park nemcsak wellness-szállodát, de több éttermet, játszóparkot és gokart-pályát is kínál a „természetközeli élményre” vágyó, évi 150-200 ezer vendégének. Az exkluzív turista-komplexum fideszes körökben is igen népszerű, itt töltötte például a legutóbbi szilveszterestéjét Kósa Lajos.

Az Avalon és a Hell cégcsoport azonban mégsem olyan népszerű.

Egy másik miskolci beruházásuk, a főtérre tervezett grandiózus Avalon Business Center ugyanis élénk tiltakozást váltott ki sokak körében. Ahogy arról az Átlátszó is többször beszámolt, környezetvédők és miskolci lakosok tiltakoztak a történelmi belváros látványát tönkretevő építkezés ellen. A Business Center tervére végül műemlékvédelmi szempontból mondott nemet a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára.

Mégsem épül ufópláza Miskolcon, rájár a rúd a Hell-csoportra

Járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos beszerzés Dorog Iskola utcára vonatkozó adatok Dorog Iskola utcára vonatkozó adatok BDPST Zrt. – Budapest név használta Pesti Srácok – Budapest név használati engedélye 2020-05-04-i Dudálós Tüntetés NGM – támogatások NGM – szerződések NFM – támogatások Miniszterelnökség – szerződések Külügyminisztérium – támogatások

15 milliárdos beruházás

Tatán sem mindenki örül a beruházás hírének, azonban megakadályozni már aligha lesz mód.

Május 26-án ugyanis az Avalon Center Kft. bejelentette, döntött a három versenyben maradt helyszín: Balatonföldvár, Zamárdi és Tata között, és a következő prémium szállodáját Tata városában, az Öreg-tó partján szándékozik felépíteni. A választást a cég azzal indokolta, hogy Tata különleges történelmi múltjával, magas esztétikai és környezeti értékeivel, egyedülálló természeti adottságaival méltó helyszíne egy magas hozzáadott értékű beruházásnak.

A cég a szálloda jellemzőivel kapcsolatban a következő paramétereket említette: az Avalon Lake Tata szálloda várhatóan ötcsillagos besorolású lesz 120 szobával, stílusában Tata építészeti örökségéhez illeszkedve. Az Avalon a természetes és épített környezeti adottságok maximális figyelembe vételét ígéri.

A beruházó szerint az Öreg-tó továbbra is körbejárható marad, a szálloda magassága maximálisan nem éri el a 19 métert, a parkolás mélygarázsban valósul majd meg, illetve az épület semmilyen perspektívából sem takarja majd ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét. Az Avalon által bemutatott látványterveken ugyanakkor elég jó látható a luxusszálló monumentalitása.

A beruházó ígéretet tett arra is, hogy a hotel melletti játszóteret is felújítják, az egykori erdei tornapályát átalakítják és modernizálják, a szabadstrand területét pedig kommunális helyiségekkel szerelik fel. A projekt részeként felújított lóistálló műemlék épületét, amely étteremként funkcionál majd (a wellness részleghez hasonlóan) minden tatai számára látogathatóvá teszik – legalábbis az ígéret szerint.

A több mint 15 milliárd forint összértékű beruházás emellett legalább 120 munkahelyet teremt, és évi 100 milliós összadóbevételt jelent Tata városának – hangzott el a május 26-i sajtótájékoztatón.

A szálloda látványterve. Forrás: Avalon

Az Avalon bejelentésének körülményei ugyanakkor sokat elmondanak arról, hogy vajon a szálloda építésének ellenzői mennyi teret kaptak véleményük elmondására. A keddi sajtótájékoztatón ugyanis megszűrték a vendégeket: nemcsak több országos médiumot zártak ki onnan, de még Tata ellenzéki képviselői sem vehettek azon részt. Hogy az utóbbiak miért nem voltak szívesen látott résztvevők a helyszínen, azt Tata fideszes polgármesterének az eseményen elhangzott szavai kellően megvilágítják: Michl József polgármester szerint az ellenzék tagjai központi utasításra folytatnak hecckampányt és a város érdekei ellen dolgoznak.

Nem tiltakozhattak a koronavírus miatt

Míg a fideszes városvezetés támogatja a szállodaépítést, Tata ellenzéki képviselői  egyértelműen ellenzik azt. A képviselők egy felhívást is közzétettek, amelyben a tó településképi védelmére és a város természeti erőforrásainak megőrzésére szólítanak fel. Az Index május elején arról írt, hogy a kérdés még a helyi Fideszt is megoszthatja.

Miközben az Avalon által szervezett sajtótájékoztatóra be sem engedték az ellenzéki képviselőket, ők nyilvános vitát kezdeményeztek a szállodaépítésről. A képviselők vitairatukban számos érvet felsorakoztatnak amellett, hogy Tata természeti és műemléki értékeit jelentős mértékben veszélyezteti a tó partján építendő szálloda.

https://www.facebook.com/dr.popovics.judit/posts/263971374966266

Eszerint a hotelhez vezető utat Natura 2000-es természetvédelmi területen és a Ramsari egyezmény által is védett területen építenék meg, ami szerintük fakivágásokkal járna. Maga az építkezés is környezetkárosító lesz, hiszen a tatai tó mellett másfél évig munkagépek és szállító járművek százai fognak dübörögni. A vitairat azt is hangsúlyozza, hogy a beruházás ősrégészeti lelőhelyet és hidrológai kuriózumnak számító mésztufa sziklákat is veszélyeztet. „A kastély, a vár, a Cseke-tó, a vágóhíd, az angolpark olyan történelmi, építészeti, természeti egységet képez, melyet a beruházás jóvátehetelenül megbontana” – állítják az ellenzéki képviselők. Szerintük a luxusszálló anyagi haszna is bizonytalan: számításaik szerint a szálloda révén várható többletadó-bevétel nem éri el a város költségvetésének 0,2%-át sem.

A lakosság egy része szintén tiltakozik a beruházás ellen, a szálloda megépítése elleni petíciót több mint négyezren írták alá. A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben azonban nem lehetett tüntetést szervezni, és az ellenzéki képviselők által kezdeményezett népszavazást sem lehetett megtartani. Michl József polgármester pedig a járvány miatt elrendelt különleges jogrend miatt egy személyben dönthet a beruházás támogatásáról.

Ugyanakkor Michl és a cég képviselője szerint sor kerül majd még lakossági fórumra az ügyben. Ezen azonban már csak a város Szabályozási tervének módosításához lehet majd hozzászólni.  A szálloda-építéshez ugyanis módosítani kell a terület beépítési arányain, s erről a képviselő-testületnek kell határozatot hoznia. A luxusszálló megépítéséről viszont már megszületett a döntés, azaz a beruházás mindenképpen megvalósul.

 

Bodnár Zsuzsa – Katus Eszter

Fotó: Facebook/Avalon

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás