környezetrombolás

Tisztítatlan termálvizet enged a távhőcég az élővizekbe Hódmezővásárhelyen

2018-ban a katasztrófavédelem megbüntette és szennyezéscsökkentésre kötelezte a hódmezővásárhelyi strandot, mert többféle káros anyagot tartalmazó szennyvizet engedett a Hódtó-Kis-tiszai csatornába. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint azonban a valódi szennyező a helyi távhőcég, ami tisztítatlanul engedi a fürdő melletti élővízbe a termálvizet.

“Itt volt a csatorna, de ne keresse, betemették, pontosabban levitték a föld alá, most ott folyik a termálvíz. Azelőtt erre gőzölgött télen a termálvíz, a szaga pedig bejárta az egész környéket” – mondta egy kerékpározó nő, amikor Hódmezővásárhelyen a strand közelében a Hódtó-Kis-tiszai-csatornát kerestem.

Valóban a föld alá került, de a kerítés és futópálya közötti csatornafedelek környékén most is érezhető a jellegzetes kénes termálvíz-szag. A csatornát azért próbáltam megtalálni, mert egy, az Átlátszónak eljuttatott több oldalas szakértői anyag szerint mérgező vizet vezet a Tiszába.

 

 

A birtokunkba került iratok szerint 2018-ban a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1,7 millió forint vízszennyezési bírságot szabott ki a hódmezővásárhelyi uszodára, és szennyezés-csökkentési ütemterv elkészítését írta elő a strandot üzemeltető Hód-Fürdő Kft. számára.

A katasztrófavédelem határozata szerint az önkormányzati tulajdonban álló fürdő 2017-ben naponta összesen átlagosan 1471 köbméter használt termálvizet bocsátott ki a Hódtó-Kistiszai-csatornába, amelybe ezzel a szennyvízzel ammónium, szulfid, fenol és bárium is határértéken felüli mennyiségben jutott – vagyis környezetszennyezés történt.

A fürdő 2019. január elején fellebbezést nyújtott be, és ennek nyomán a katasztrófavédelem az 1,7 milliós bírságot 970 ezer forintra mérsékelte. A hatóság ugyanis elfogadta azt az érvelést, hogy a 2017-ben 464 millió forint veszteséget termelő strand nehéz anyagi helyzetbe kerülne a közel 2 milliós bírság kifizetésével.

Névtelenséget kérő helyi forrásunk szerint a vízszennyezés a fürdő egyik önellenőrzési pontján jelenik meg, de valójában nem a strandról jön. Szerinte Hódmezővásárhelyen a távfűtésből származó és vissza nem sajtolt termálvízből évente 1 millió köbméter kerül a Hódtó-Kis-tiszai-csatornába. Ez egy kamerás csatornavizsgálat után derült ki, ahol a felvételen jól látszik, hogy a szennyező víz a strand mérési pontja előtt le bevezetve, továbbá vízminta-adatokkal is bizonyítható.

Részlet a fürdő szennyezés-csökkentési tervéből

Szakértő segítőnk azt is megjegyezte, hogy a távfűtést koordináló HVSZ ZRt. által elvileg kötelezően átadott gyógyvíz jelentős része valójában be sem kerül a gyógymedencékbe, pedig erre hatósági határozat  kötelezi mindkét felet.

A fürdő által a katasztrófavédelem utasítására készült szennyezés-csökkentési terv szerint a kültéri gyógymedencében alig van gyógyvíz. Oda ugyanis a B-107 kút vize kerül, pedig ennek a kútnak a vize „csak” szimpla termálvíz. Az energetikai célra felhasznált gyógyvíz túlnyomó része pedig közvetlenül, hulladékvízként kerül be az élővízfolyásba.

Miután a katasztrófavédelem a sarkára állt, és 2018-tól keményen foglalkozni kezdett a fürdővel, kiderült, hogy a szennyező víz a fürdő  kerítésen túlról, a geotermikus fűtési rendszerből közvetlenül jut a csatornába – majd, mivel így átfolyik a fürdő önellenőrzési pontján, úgy tűnhet, a fürdő a ludas a vízszennyezésben.

Pedig nem, de valószínűleg  a rendszer a kialakításának kezdete óta így működik. Az Átlátszónak névtelenül nyilatkozó szakértő azt is feltételezi, hogy évek óta szennyezik így a vizet a Mátyás utcai (B-1077) számú kútból, csak eddig ez valamiért nem tűnt fel senkinek.

A szakértő azt is mondta, hogy a HVSZ ZRt.-nek ugyan van engedélye lefűtött vizet a csatornába engedni, de a környzetvédelmi határértékeket be kell tartania.

Márpedig a mérési pontokon jelentkező vízből megállapították, hogy a szennyező kút vize kezdetek óta tele van rákkeltő fenollal. A katasztrófavédelem mérése a három mintavételi helyen 0,3-1,36 közötti mikrogramm/liter fenolt mutatott ki, miközben az anyag határértéke 0,1 mikrogramm/liter.

A szénhidrogén pedig legalább 2000 méter mélyről származik, máshonnan nem jöhet. Forrásunk szerint – annak ellenére, hogy a HVSZ ZRt.-től kérés ellenére sem kaptak hivatalos jegyzőkönyvet még a szakértők sem – kizárt, hogy a termálkúton kívülről érkezzen ennyi szennyezőanyag. 

A fürdő által a katasztrófavédelem utasítására készült szennyezés-csökkentési terv szerint az élővízszennyezés megszüntetéséhez a HÓD-FÜRDŐ Kft.-nek, a HVSZ Kft.-nek, és közös tulajdonosuknak, a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak együtt kell működnie. A dokumentum szerint a probléma megoldásához az alábbi dolgok szükségesek:

  • a gyógymedencék gyógyvíz-ellátásának korszerűsítése
  • a szűrő-öblítő vizek előtisztítása
  • a hőhasznosítás mértékének emelése
  • az önellenőrzési ponton végzett tevékenység módosítása
  • a B-1077 kút vizének előtisztítása

„Az előzőekben bemutatott fejlesztési programok a fürdővendégek egészségvédelme, a működés hatékonyabbá tétele, valamint környezetvédelmi szempontból egyaránt fontosak.” – fogalmaz a 2019. június végén készült szennyezés-csökkentési terv.

Részlet a szennyezés-csökkentési tervből

Még egy érdekes dokumentum jutott el az Átlászóhoz: egy 2015-ös önellenőrzési terv a strandtól, amiben az akkor felkért csongrádi mérnöki iroda kijelenti, hogy a korábban említett geotermikus fűtési rendszerből a víz a fürdő hőcserélőjébe kerül, onnan jut a medencékbe- ezért minden  felszíni vízszennyezés a fürdőt terheli. Csakhogy az idén a strand megbízásából végzett kameravizsgálat szerint a fűtési rendszerből be sem jut a víz a fürdő medencéibe.

Ráadásul forrásunk szerint a fürdő 1 GJ energiára vetítve körülbelül 4102 forint+áfát, azaz a négyszeresét fizeti ki a HVSZ ZRt. részére, mintha a fürdő a gyógymedencék elfolyó vizéből állítana elő hőszivattyúval hőenergiát. A fürdő beszámolója szerint a termálvízért 2018-ban 72,5 milliót fizettek a másik önkormányzati cégnek, a HVSZ ZRt.-nek.

A HVSZ ZRt. azt írta az Átlátszónak, „tárasaságunk a kiépített rendszerét vízjogi üzemeltetési engedélyekben rögzített feltételeknek megfelelően biztosítja. A társaság tulajdonában és üzemeltetésében lévő 1985. évben kialakított és üzembe állított B-1077 termálkút a vásárhelyi geotermikus rendszer része. A tárgyi termál kút hatályos hatósági vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezik és a társaság a kutat az engedélyi előírások szerint üzemelteti. Társaságunk a hatóság részére minden évben megküldi a szükséges vizsgálati ütemtervet, és az annak alapján, külső akkreditált laboratóriummal elvégeztetett laborvizsgálati eredményeket. A B-1077 kút vízének befogadója a vízügyi hatóság által engedélyezett és jóváhagyott Hódtó-Kis-Tiszai főcsatorna városi szakasza.”

Arra a kérdésre, hogy szerintük a kút szennyezi-e közvetlenül a csatornát, nem válaszoltak.

Segesvári Csaba

Címlapkép: a szerző felvétele

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás