Hódmezővásárhely

Újabb feljelentést buktak Márki-Zay Péter ellenlábasai Hódmezővásárhelyen

Aligha találni Magyarországon olyan politikust, akit annyiszor jelentettek fel, mint Hódmezővásárhely polgármesterét. Márki-Zay Péter – illetve formálisan az “ismeretlen tettes” – ellen a Göbl-levél, majd egy 170 millió beruházás miatt is a rendőrséghez fordultak. Ezt mindig címlapon hozza a kormánysajtó. Azt már nem említik, hogy mi lett ezekkel az ügyekkel. Mi utánajártunk: újabb ügyet szüntettek meg nemrég bűncselekmény hiánya miatt.

170 milliós visszaélés ügyében nyomoznak, Márki-Zay Pétert is érintheti, Márki-Zayt is érinti a hódmezővásárhelyi strand felújítása miatt indult nyomozás, Halmozza a pereit Márki-Zay Péter – csak néhány találat a Google-ban, a Márki-Zay Péter és a víztisztító szókapcsolatra keresünk. Ezekből úgy tűnik, hogy valami simlisséget követett el Hódmezővásárhely polgármestere.

A víztisztító ügye tavaly decemberi. A december 17-i rendkívüli közgyűlésen kérte a Fidesz frakcióvezetője, Hegedűs Zoltán, hogy szakértő vizsgálja meg, miért vállalt szerintük fedezet nélküli kötelezettséget Márki-Zay a strand víztisztítójának 170 milliós felújítására. Hegedűs a jegyzőkönyv szerint azt mondta akkor,

“a gond az, hogy a polgármester közbeszerzést írt ki, és aláírt egy szerződést 170 millió forintról, amire nem volt fedezete. Fedezet nélküli kötelezettségvállalás, az egyik legsúlyosabb költségvetési kihágás, minek nevezzem”

Az ügy a kormánypárti sajtóban folytatódott, Hegedűs ott súlyos, gazdasági visszaélésről beszélt a szerződés kapcsán, és bejelentette, kivizsgálják az ügyet, ha úgy látják feljelentést tesznek. A vizsgálatot viszont Tényi István, az ország feljelentője nem várta meg. Ennyi is elég volt a kormány sajtónak, hogy megírják, nyomoznak.

Annak, ellenére, hogy Márki-Zay még tavaly elmondta,

“a szóban forgó kút szerepel az önkormányzat könyveiben, hiszen a kialakítását 2016-ban az önkormányzat finanszírozta, üzemelni azonban nem tud a most szükséges kiegészítő berendezés nélkül, ezért is javasolná a sorok közötti átcsoportosítást”

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy feljelentették Márki-Zayt. 2018 őszén került ki a világhálóra egy levél, amit Lázár János sajtósa, Göbl Vilmos írt. Ebben az állt, “sajnos több visszajelzés alapján fennáll a veszélye annak, hogy az olvasók, nézők, hallgatók a pozitív témák alapján úgy érzik, megy, működik a város”, majd azt javasolta a fideszes képviselőknek, gyűjtsék a negatívumokat, amelyekkel a sajtóban tudnak majd csatákat indítani.

A levél miatt Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakcióvezetője döntött a feljelentés mellett, miközben azt állította,

“a városban kialakuló diktatúra újabb állomása az, hogy a polgármester magánlevelezéseket töret fel”

Erről a feljelentésről megírtuk, hogy az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmény gyanúja miatt indult nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya 2019. február 1-jén megszüntette.

A feljelentéssorozat messze nem ért véget. A hódmezővásárhelyi Fidesz a szocialista Nagy Ernő lányának lakásvásárlása kapcsán is a rendőrséghez fordult, miután kiderült: a képviselő rokona a kormánypárti képviselők által megszavazott kedvezménnyel akart egy önkormányzati bérleményt megvásárolni. A téma az RTL Házon kívül műsorába is bekerült. A kormánypárti képviselők azt állították,

“a helyi rendelettel ellentétesen hosszabbították meg bérleti jogviszonyát, majd négy nappal később összesen 40 százalék kedvezménnyel vásárolta meg az ingatlant, anélkül hogy az ehhez szükséges közgyűlési döntés megszületett volna”

Márki-Zay a fideszes sajtótájékoztatón arra emlékeztette a képviselőket, ők írták alá a bérleti szerződést, még 2017-ben. Valamint, hogy az általunk emlegetett közgyűlési döntés nem is létezett. Azt is mondta, a tavalyi időközi választást követően felállt városvezetés csak a korábban értékesítésre kijelölt ingatlanok adásvételét fejezi be, az akkor meghozott szabályok szerint. Nagy Ernő lánya ez alapján volt jogosult arra, hogy bentlakóként kedvezménnyel vásárolja meg az ingatlant.

Három feljelentés, egy ügy már lezárult. Az Átlátszó a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult, hogy mi lett a többi üggyel. Azt írták,

“a víztisztító berendezés kapcsán, a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárást a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette”

A lakásvásárlás ügyében nyomoznak, de gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás