Hódmezővásárhely

Nyoma sincs a tavalyi kampányban mostanra ígért hódmezővásárhelyi templomnak

Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot – állította tavaly az időközi polgármester-választás kampányában Németh László esperes-plébános, miközben a Fidesz-jelölt mellett tette le voksát. A templomügyben viszont az azóta eltelt 18 hónapban semmi sem történt, a püspökség pedig hallgat.

“Ott lesz, ahol a füvet nyírják!”

“Nem, ott, ahol a romos kollégium áll” – hódmezővásárhelyi asszonyoktól kértünk segítséget, hogy megtaláljuk a város legújabb templomát. Azt, amit a korábbi hírek szerint napokon belül felszentelnek. De nem találtunk, pedig a tavalyi időközi polgármester-választásban aduászként dobta be a Fideszt támogató helyi pap.

„A második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot” – jelentette ki 2018 januárjában Németh László plébános a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás kampányában.

Azt, hogy templom épülhet a városban, az önkormányzati portál is beharangozta, ők Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök sajtótájékoztatójára hivatkozva azt írták, hogy a 400 millió forintból épülő templom kiviteli tervei hamarosan elkészülnek, ezt követően kezdődhet el a kivitelezés.

Az akkor még a Fidesz színeiben dolgozó alpolgármester, polgármester-jelölt Hegedűs Zoltán azt mondta, 2016-ban aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy katolikus templom épüljön a Kertvárosban. A templomépítés érdekében még Almási István polgármester fordult az egyházmegyéhez, amely kedvezően fogadta a kezdeményezést, így 2019 szeptemberében megtörténhet a templom felszentelése is – ígérték ekkoriban.

A kampány hajrában Hegedűs a püspökkel fotózkodott a templom látványterve előtt, erről a Délmagyarország is beszámolt. Azt is írták, hogy az iskola melletti, évek óta kihasználatlan kollégium egy részét elbontják, a megmaradó részt pedig beépítik a templomba.

Több, mint 18 hónapja jelentették be a templomot, azóta viszont csönd van. Nem véletlenül: a területen semmi sem történt.

A bezárt kollégium most is úgy néz ki, mint másfél éve.  Kérdés, hogy mi lett a beharangozott pénzzel, de hiába kerestük az egyházmegyét, nem válaszoltak.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye más építkezései nem állnak. A szegedi, 9,3 milliárdról már 13,4 milliárd forintra drágult stadion halad, ezt is a kormánykedvenc Market Zrt. építi. A közbeszerzési értesítő szerint ez egyházmegye templomot épít 112 millió forintért Derekegyházon, 126 millióért pedig Pusztaszeren, valamint 92 millióért a Békés megyei Tarhoson. A közbeszerzési adatbázis szerint a hódmezővásárhelyire viszont még közbeszerzést sem írtak ki.

Segesvári Csaba

Címlapkép: a templom hűlt helye (a szerző felvétele)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás