tragédia

Öt éve ígérgeti a kormány a megoldást, egy halász nem tudta kivárni a kártalanítást

Idén öt éve, hogy a kormány a halállomány védelmére hivatkozva megtiltotta a kereskedelmi célú halászatot, miközben a minisztérium legutóbbi adatai szerint a horgászok 55-ször annyit halat fogtak, mint a halászok az utolsó évben. A kártalanítást évek óta ígérgeti a kormány, de egy szegedi halászon már semmi sem segíthet: önkezével vetett véget az életének. 

“Árad a Tisza, megszakad a szívem. Ilyenkor, amikor emelkedett a víz, ilyenkor mentünk a folyóra. Ezeket a varsákat tettem le, majd szinte 24 órában figyeltem. Ha nem így teszek, az áradó folyó miatt sosem találom meg őket, és a benne lévő értékes halak is odavesznek” – így fogadta az Átlátszót kunszentmártoni tanyáján Czakó Ferenc.

A negyvenes évei közepén járó kétgyerekes férfi 20 év halászat után tette le a varsát, miután a kormány 2016-ban betiltotta a kereskedelmi halászatot. Azzal érveltek, hogy “a koncepcionális váltás elsősorban halállomány megújulni képes természetes erőforrásként előtérbe helyezett értékében és védelmében, valamint rekreációs tevékenységként a horgászat ‒ halászattal szembeni ‒ előnyben részesítésében jelentkezett”. Magyarul, hogy a horgászokkal jobban járnak a halak.

Az adatok azonban egészen mást mutatnak.

A NÉBIH és az egykori Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint ugyanis a halászok 2012-2015 között összesen fele annyit halat sem fogtak, mint a horgászok csak 2017-ben.

A Magyarország természetes vizeinek hasznosítása című 2013-as évről szóló minisztériumi dokumentum már akkor rámutatott, “A természetes vizekről és víztározókról jelentett halfogásból 4270 tonnát (66%) tett ki a horgászok zsákmánya, azaz a fogás harmada került ki halászzsákmányként.” Vagyis nehéz a halászokra fogni, hogy miattuk lehetett kevés a hal. 2015 után maradt ugyan némi halászat a sorok között, a minisztériumi dokumentumok szerint “Az ökológiai célú, szelektív halászattal kifogott hal 1,19%-kal, a rekreációs halászok zsákmánya pedig mindössze 0,49%-kal képviseltette magát a 2016. évi fogásokban”.

“Apám is halász volt, iskolába menet mindig megnéztem a folyót. Évekig küzdöttem, mire bekerültem a halászati szövetkezetbe, oda felvétel szó szerint csak kihalásos alapon volt. Halásztam télen, halásztam nyáron, ez volt az életem.”

„Apám többször megszólt, amikor kimentem a jeges folyóra, de mindig azt bizonygattam: aki nem kockáztat, nem is nyer. Akkor még nyertem. A kormány halászellenes döntésével szemben viszont vesztettem, egyik napról a másikra lettem munkanélküli”

– magyarázza, miközben egy kis áztatott kukoricát dob a kétszáz négyzetméteres halnevelőben forrongó pontyoknak.

Nem csak ő, az országban közel 200 halász vesztette el megélhetését egyik napról a másikra. A legtöbb halász a Tiszán és mellékfolyóin dolgozott, 2016-ban az utcára is vonultak a kártalanítás miatt. Ugyanis az eszközeik a kormány döntése miatt értéktelen lettek: hálót, varsát senki sem akart már venni. A megélhetésük is veszélybe került.

“Az öregek már nem tudtak váltani, én voltam azóta fafeldolgozó, most a méhészettel próbálkozom, a májusi hidegek miatt kevés sikerrel. Szülőkhöz kellett visszaköltözni, másképp nem megy. A 2016-os tüntetés után tárgyalni hívott minket a kormány, összeírtuk az igényeket, ami most visszaosztva alig több mint 5 millió forint volt fejenként. Persze nem egyformán kértük volna, mert voltak pár varsás hobbi halászok is, akik azóta máshol boldogulnak. De én két halászati szövetkezetnek is tagja voltam, két helyen dolgoztam” – folytatta.

A halász etetés közben azt mondja, csak a folyami halnak van jó íze. Erre kontrázok, hogy a Szeged melletti halastavon kiváló halat kapni, majd bólint: igaz, szikes talajon tényleg finom a hal. “A csárdák, éttermek versenyeztek a folyami halért. Volt, hogy mindent a parton eladtunk. Persze a halászat nem olyan egyszerű, mint sokan képzelik. A varsába csak akkor megy be a hal, ha árad a folyó. Nyugodt, tiszta víznél elkerülni, nem hülye az. Akkor sem megy bele, ha más már betévedt. Nyári napokon nem volt ritka, hogy 100 varsával 5 kiló keszeget fogtam. Egyedül dolgoztam végig, el lehet képzelni, egy ladikba mennyi hal fér akkor, ha mindenhol fogás van.”

A tüntetés után a halászok többször voltak az akkori földművelésügyi, majd Agrárminisztériumban. Tavaly írtunk arról, hogy hiába ígérte meg többször tévékamerák előtt Lázár János, hogy rendezik a halászok sorsát, ez nem történt meg.

Semmi nem lett Lázár ígéreteiből, 3 év alatt sem kártalanították a munka nélkül maradt halászokat

A halállomány védelmére hivatkozva tiltotta meg a jogalkotó 2016-ban a kereskedelmi célú halászatot, miközben az adatok azt mutatják, hogy 2013 óta a horgászok jóval több halat fogtak ki az élővizekből, mint a hivatásos halászok.

Idén februárban az RTL Híradó kérdezte Gulyás Gergelyt a kártalanítástról, akkor a kormányinfón azt mondta: ha korábban ilyen ígéretet tett a kormány, akkor az nem helyes, ha nem történt meg.

“A riport után voltam Gulyás Gergelynél. Azt mondta, lesz kártalanítás. Vagyis pontosítok, nem kártalanítás, hanem kompenzáció. Mindegy hogy nevezik, csak történjen valami. Azt is mondták Budapesten, nézzük a Magyar Közlönyt, ott jönnek majd a részletek. Egy ideig néztem, de nem benne semmi nekünk való” – mondta nem kis keserűséggel a hangjában Czakó.

Márpedig júniust írunk, és kormány nem kapkodja el az ötödik éve húzódó ügy megoldását. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a feburári riport után háromszor kérdezte a kormányt, a saját döntéseivel lehetetlen helyzetbe hozott halászokkal mi lesz, azt a választ kapta: “Kérdésére hivatkozással – hasonlóan a K/9522. és K/9523. számú írásbeli kérdéseire írt válaszomhoz – arról tudom tájékoztatni, hogy a kompenzációval összefüggésben a kormányzati egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.”

“Árad a Tisza, láttam.

A szegedi halászati szövetkezet a múlt héten tartotta utolsó gyűlését, egyik tagunk ott volt. Rendezték a végelszámolást. Hazajött, majd végigbiciklizett a folyó mentén. Ő is látta, hogy árad a Tisza. Másnap holtan találták, végzett saját magával.

Szerintem nem tudta feldolgozni, hogy ennek így lett vége. Őt már nem érinti, ha a kormány be is tartja a szavát” – búcsúzott a halász.

A halászok ötödik éve várnak, lassan elévül az ügyük, ha bíróságra akarnak menni. Ezt eddig azért nem tették, mert mindig elhitték: amit ígér nekik a kormány, azt be is tartja.

 

Segesvári Csaba

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as, vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot!

Fotó: Czakó Ferenc áztatott kukoricát dob a kétszáz négyzetméteres halnevelőben forrongó pontyoknak. A szerző felvétele.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás