Pécs

Letiltotta a KESMA-lap a cikket a díjnyertes zenekarról, mert az énekes akciózott ellenük

A fideszes kötődésű sajtóholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) egyik lapja, a Dunántúli Napló az utolsó pillanatban vett ki egy cikket a másnapi újságból, miután kiderült, hogy a zenekar énekese – aki egyébként a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistája – tüntetett a lap ellen.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Nívódíjat adományozott a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetég a pécsi Boja zenekarnak tíz éves színvonalas kultúra közvetítő, zenei alkotó tevékenységéért január végén a Magyar Kultúra Napján. Ennek apropóján került volna be a Baranya megyei napilapba egy riport az együttesről.

A politikától mentes, magyar népzenét népszerűsítő Boja tagjai szívesen válaszoltak is a kulturális rovat vezetőjének kérdéseire, le is egyeztették a kész cikket – ami aztán mégsem jelent meg. Ennek pedig elvileg az az oka, hogy az együttes tagjainak névsorában egy olyan is szerepelt, aki vélhetően „feketelistás”.

– A Dunántúli Napló megkereste a Boja zenekart, hogy a díjról és a zenekarról írnának. Megkaptak minden adatot, telefonos interjú után e-mailben egyeztettünk. Elkészült az anyag, március 5-re tűzték ki a megjelenést. Másnap reggel telefonon közölték, hogy nem fog menni, nem jön le a cikk. Indoklásuk szerint „a zenekar frontembere részt vett a DN elleni tüntetésen, trágárul üvöltözött és a szerkesztőség előtti járdára festett. Ugye nem gondoljátok, hogy a magunk ellensége vagyunk?” – mesélték az Átlátszónak az együttes tagjai.

Az ominózus eset, pontosabban a járdafestés – amiről a videó is készült – még 2018-ban történt, amikor az összes megyei lapban megjelent egy Horthy Miklóst dicsőítő cikk. Ez ellen tiltakozott több ismert pécsi közéleti szereplő, akik első körben június közepén felfestették a lap szerkesztősége elé az útra, hogy „Vitéz Dunántúli Szégyen és Gyalázat”.

Amikor ezt a feliratot eltávolították onnan, újabb és újabb üzenetek kerültek a Dunántúli Napló bejárata elé, amelyek szerint a szégyen nem lemosható.

A lap állítása szerint térfigyelő kamera is rögzítette az eseményeket. Így nyilván – a hely- és személyismerettel rendelkező szerkesztőség – hamar beazonosította a résztvevőket, akiknek a nevét ezek szerint gondosan meg is őrizték.

Most ugyanis, amint kiderült, hogy név szerint kik alkotják a zenekart, és ott felbukkant az akcióban részt vevő passzivista is, törölni kellett a teljes anyagot a megjelenés előtt álló lapból.

Felkerestük a Dunántúli Napló főszerkesztőjét, Fülöp Zoltán, hogy kommentálja az eseményeket:

– miért maradt ki a cikk lapból,
– honnan tudták, hogy az együttes egyik tagja ott volt a tiltakozó akciókon,
– a Boja zenekar tevékenysége pártpolitikától mentes, miért mosta össze a szerkesztőség a két eseményt?

Cikkünk megjelenéséig a főszerkesztő nem reagált.

Katus Eszter

Fotó: Egy tüntetésen „méregtelenített” helyi lapok hevernek a pécsi városháza előtt/archív fotó/szerző: Schell Bence

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás