göd

Bezáratná a gödi Gátőrházat a város vezetése, a helyiek közül sokan tiltakoznak

Hatósági okokra hivatkozva záratna be egy népszerű vendéglátó- és közösségi helyet a gödi jegyző. Az ügy nagy visszhangot keltett, a Gátőrház ugyanis nemcsak egyik vonzó célpontja a Gödre kirándulóknak, de számos jó kezdeményezés elindítója és támogatója is a városban. Az önkormányzati választások időszakában itt korteskedett a Gödi Összefogás is, most viszont a győztes momentumos polgármester a jegyzőre mutogat. A Samsung zaja ellen viszont nem tesz a városvezetés lépéseket.

Három évvel ezelőtt kezdett működni Felsőgödön a Gátőrház, s hamarosan a Duna-part egyik kedvelt helyszínévé vált, ahová még Budapestről is érkeznek vendégek. A Vízügyi Igazgatóság egykori gátőrházát csinosították ki a bérlők, akik vendéglátóhelyként üzemeltetik a létesítményt. Az épület lapos tetős része éttermi teraszként működik, innen hangulatos kilátás nyílik a Dunára.

Hétvégenként a teraszon zenés bulik zajlanak, de a ház sok más programot is szervez, vagy éppen helyszínt biztosít különböző események számára. Filmklub, kézműves foglalkozás, jótékonysági célú adománygyűjtés, karácsonyi vásár: íme, néhány program abból, ami a Gátőrháznak köszönhetően valósult meg az elmúlt években.

“Emberséget, közösséget, értéket képviseltek! Ezért óriási szeretettel szurkolunk, hogy maradhassatok.”üzente például az egyik gödi adománygyűjtő alapítvány, megköszönve a gátőrházasoktól kapott eddigi támogatást.

A ház nyitottságára jellemző, hogy helyszínt biztosított az őszi önkormányzati választáson induló Gödi Összefogás jelöltjei számára is, akiket más vendéglátóhelyek nem láttak szívesen. A gödi választópolgárok itt viszont találkozhattak és beszélgethettek azokkal a politikusokkal, köztük a momentumos Balogh Csaba polgármester-jelölttel, akik aztán októberben megnyerték a helyi önkormányzati választást.

A hála nem politikai kategória

Februárban a gödi jegyző értesítette a bérlőket, hogy az esti zajos rendezvények miatt a szomszédok feljelentést tettek. S mivel emiatt  hatósági intézkedésekre is sor került, a jegyző a bezáratásról döntött.

A Gátőrház rajongói azonban petíciót indítottak a hely megmentése érdekében. „Nem lesz hol tartanunk a bohóckodós, kosárfonós, társasjátékos, festegetős-műhelyezős, kerékpárverseny célba-érkezős, hanglemez cserélgetős, szerelmesen egymásra találós vagy csak egymással foglalkozós összejöveteleket. ”írták közösségi oldalukon a gátőrházasok, akik az önkormányzat legutóbbi testületi ülésére is bevitték a több mint ezer aláírást tartalmazó petíciót.

Balogh Csaba polgármester az önkormányzati ülés lezárása után engedte meg, hogy a Gátőrház képviselői elmondhassák kéréseiket. Ők részben azzal érveltek a további működés engedélyezése mellett, hogy jóval több helyi lakos ragaszkodik a Gátőrház megmaradásához, mint ahányan a bezáratást szeretnék elérni. A polgármester viszont azt hangsúlyozta, hogy sem neki, sem az önkormányzatnak nincs beleszólása a hatósági ügyekbe.

A városvezető a Facebook-oldalán is kifejtette, hogy bár magánszemélyként értékeli, hogy a Gátőrház vezetősége helyet biztosított a Gödi Összefogás jelöltjei bemutatkozására, polgármesterként nem írhatja felül a hatósági döntést. Azt is hozzátette, hogy száz aláírást ő is kapott az elégedetlen szomszédoktól, akik a hely bezárását kérték.

„100 lakos nyugalma pedig ilyen helyzetben fontosabb, mint egy vállalkozás tulajdonosának az érdeke. Bízom benne, hogy a Gátőrház helyére egy hasonló, de szabályosan működő intézmény fog kerülni. Úgy azok is elégedettek lehetnek, akik a Gátőrház petícióját írták alá” – olvasható a bejegyzésben.

A város jegyzője, Szinay József szerint a nyitvatartási idők be nem tartása, a túl zajos működés és „a rendőrség által is bizonyított drogproblémák” miatt kényszerült arra, hogy bezárassa a helyet. Döntését, mint mondta, nem befolyásolta, hogy hány aláírást gyűjtöttek a működést támogatók, de annak sincs hatósági relevanciája, hogy a Gátőrház ellen hányan tiltakoznak.

Viszont a Kormányhivatalhoz lehet fellebbezést benyújtani, s majd a hatóság mondja ki a végső döntést. Hozzátette, hogy több éve vannak panaszok a Gátőrház zajos működése miatt.

A Városfejlesztési Bizottság tavaly júniusi ülésén viszont, ahová meghívták a panaszt tevő szomszédokat és a Gátőrház működtetőit is, mind a jegyző, mind az építésügyi hatóság ügyintézője másként nyilatkozott. A jegyzőkönyv szerint csak 2019 elején érkeztek panaszok, de a rendőrség a nyitvatartást rendben lévőnek találta és csendháborítást is csak egyszer tapasztalt.

A jegyző akkor még úgy vélte, hogy „a Dunaparti környezet hangosabb”, mint a Gátőrház zenéje. Az előző polgármester, Markó József (Fidesz-KDNP) viszont úgy fogalmazott, hogy „a romkocsma jelleg a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén nem méltó Gödhöz.” A bizottság ekkor „kompromisszumként” este 9-ig tartó zeneszolgáltatásra tett javaslatot, ezt azonban a Gátőrház működtetői nem fogadták el.

3 decibel, azaz egy hangtalan szusszanás hibázott

A mostani eljárás során végül az önkormányzat zajmérést végeztetett, s eszerint a hangerő 3 decibellel – azaz kb. egy halk levegővétel “hangerejével”– meghaladta az engedélyezett mértéket (hogy milyen zaj mennyi decibel hanggal jár, például itt ellenőrizheti, spoiler: 10 alatt mérhetetlen, 30 decibel a suttogás hangja).

A Gátőrház által végzett szakértői mérések szerint viszont a zajszint a jogszabályokban előírtnál nem volt magasabb még ennyivel sem. Ugyanakkor a rendőri ellenőrzések is megszaporodtak az elmúlt hónapokban, s a rendőrség a nyitvatartási idő be nem tartása miatt többször intézkedett, „drogfogyasztás gyanúja miatt” pedig néhány személyt előállított a vendégek közül.

A bezárás ellen tiltakozók és a ház működtetői azonban úgy látják: néhány lakó panaszai miatt akarják őket elüldözni. A hatóságok eddig még bírságot sem szabtak ki rájuk, ezért is tartják túlzottnak és nem megalapozottnak a hely bezárásáról szóló döntést, mely ellen fellebbezést nyújtottak be. Hangsúlyozzák, hogy a velük szomszédos Duna Csárdában és a szintén közeli Duna-parti Nyaralóházakban is rendszeresek nyáron a hangos zenés rendezvények. Ezeknek a helyeknek a működését mégsem akarja betiltani senki, s ezekben nincsenek rendszeres rendőri razziák sem.

A különböző gödi Facebook-csoportokban valóban sokan említik a többi Duna-parti vendéglátóhely hangos, nyári hétvégeken a Gátőrházénál sokszor jóval hangosabb zenés estjeit. Ezek ügyében azonban viszont nem történik hatósági intézkedés.

Nem csoda, hogy sokan találgatják, vajon kinek fáj a foga a vendéglőre.

Még kevésbé izgatja a jegyzőt és a hatóságokat az a zajterhelés, ami város más pontjain keseríti meg a lakók életét. A gödi Samsung akkumulátorgyára miatti panaszokról az Átlátszóban is többször beszámoltunk. A gyár zajos működése miatti lakossági bejelentéseket azonban nemcsak nem vizsgálta a jegyző, de hatósági intézkedést sem szorgalmazott; nem is került sor egyszer sem ilyenre.

Tovább falaznak a hatóságok a Samsung gödi gyárának, a környezeti hatásokat nem is vizsgálják

Hiába tettek bejelentéseket a gödi lakosok a városba telepített akkumulátorgyár zajos működése miatt, az építkezést engedélyező Pest Megyei Kormányhivatal nem vizsgálja a zaj okát. A hatóságok szerint csak akkor kell majd ellenőrző vizsgálatokat végezniük, ha befejeződik a gigagyár bővítése. Ez azonban még hosszú évekig eltarthat. [featuredbox text=

Vagyis úgy tűnik, míg egy Duna-parti vendéglátóhely esetében fontos szempont a lakók nyugalmának biztosítása, egy multicég esetében már korántsem olyan lényeges a Gödön élők nyugalmáról való gondoskodás.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: Gátőrház/Facebook

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás