lakájmédia

Propagandamédia: az ellenzéki adóemelés rossz, de a fideszes természetesen indokolt

Nincs könnyű helyzetben a kormánypárti sajtó, ha adóemelésről van szó. A fideszes többségű Kecskeméten iparűzési adót és lakbért is emeltek, de a lakájmédia és a fideszes képviselők szerint ez indokolt. Az ellenzéki vezetésű Szegeden viszont a KDNP szerint érvágás az évi 1000 forintos lakbéremelés, és Szentesen is nekiugrottak a polgármesternek az adóváltozások miatt.

“A rászorultaknak minden fillér számít, és nagy érvágás a drágulás” – ezt mondta a legutóbbi szegedi közgyűlésen Haág Zalán KNDP-s képviselő, amikor az ellenzéki többségű testület a az önkormányzati bérlakások bérletidíj-emeléséről döntött.

A kormánypárti KESMA-tag Délmagyarország tudósításából az nem derül, hogy mennyivel emelkedtek a díjak, de a cikkben megszólaltatott KDNP-s képviselő azt állítja, hogy a díjemelés valójában a bizottsági alelnökökre, elnökökre, tanácsnokokra megy el.

Az önkormányzati szeged.hu írása szerint “az elkövetkező öt évben évente 4,5 százalékkal emelkedhetnek az önkormányzati lakóingatlanok, köztük a szociális bérlakások bérleti díjai”. Ez a lap szerint azt jelenti, hogy miközben egy átlagos nagyságú szociális bérlakásért jelenleg 25 ezer forintot kell fizetni, ez emelkedik 1000 forinttal évente, azaz öt év alatt 30 ezerre.

Hasonlóan felháborodott a Délmagyarország azon, hogy a szintén ellenzéki többségű Szentesen is adóemeléssel indult az új képviselőtestület munkája. Azt írták, “erős kezdéssel nyitott a város nemrég felállt képviselő-testülete: a kommunális és az építményadót, valamint a közterület-használati díjat is megemelte az önkormányzat.”

Ebből a cikkből legalább kiderül, hogy a kommunális adó az eddigi éves 6000 forintról 8400 forintra, az építményadó mértéke pedig négyzetméterenként 600 forintról maximum 790 forintra emelkedett, és a két adónemnél összesen hetvenötmillió forint többletbevétel várható. A kormánypárti ezatuti.blogstar.hu viszont már úgy tálalta az emelést, hogy “nyilván össze kell dobni a pénzt a baloldali költekezésre.”

De nem mindenhol ilyen vérmesek az adóemelés hallatán a kormánypárti képviselők és az őket teljes mellszélességgel kiszolgáló lakájmédia munkatársai.

A fideszes Szemereyné Pataki Klaudia által vezetett Kecskeméten is adót emeltek: a városban 1,6 százalékról 1,8 százalékra nő az iparűzési adó, és 10-25 százalék között emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai. A szintén KESMA-tag baon.hu az adóemelésről úgy tudósított, hogy az adó 1,6 százalék, ami a megyei jogú városok között – a győrivel együtt – a legalacsonyabb volt eddig. Most azért emelknek, hogy az így beszedett, mintegy 1 milliárdos többletből utakat építsenek. Az ellenzéki Király József szerint viszont kormányzati forrás kellene az útépítésre, nem adóemelés – azaz a szerep fordított.

A lakbérek is nőnek. Erről az önkormányzati hiros.hu azt írta, a szociális alapú lakások esetében kisebb, míg a költségalapúaknál nagyobb arányú lesz az emelés. Az emelésből 52 millió forint bevételre számítanak, és a portál szerint 500 szociális bérlakás felújítására lenne szükség. Egy-egy lakásra vetítve pedig az emelés átlagos összege 1360 forint lesz, az alacsony komfort fokozatúak esetében pedig még ennél is alacsonyabb.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Haág Zalán a szegedi közgyűlésben (forrás: szeged.hu)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás