Médiafoglalás

Sokmilliárdos adósságtömeget görgetnek a kormányzati médiaalapítványba tömörült cégek

Összesítettük, hogy a kormányzati KESMA-tagok milyen évet zártak 2018-ban. A jobboldali médiatömörülés mintegy 62,3 milliárd forint bevételt és 2,4 milliárd forintos eredményt ért el. Miközben a cégek beszámolóiban feltüntetett hitelek 30 milliárd forint fölé nőttek – ezek zömét a Mészáros-féle MKB adta, de megjelenik a hitelezők között a TV2-őt felvásárló Vida József-féle Takarékbank Zrt., és a Matolcsy-rokonság csődtömege, az NHB is.

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség – ezzel a címmel reagált közleményben Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány a jobboldali óriás médiumot érintő sajtóhírekre. Februárban saját céljaikról pedig azt írták, “a progresszív gyökerű hírhamisítás, dezinformálás, a politikai korrektség elleni fellépés, a nemzeti-polgári oldal megerősítése, hogy a valódi konzervatív-keresztény gondolat ugyanolyan érvényességgel lehessen jelen a közéletben, mint a balliberális. Az Alapítvány tulajdonában lévő eszközpark pedig e korszaképítő célt fogja szolgálni, a haza üdvére, a köz szolgálatában – és egyesült erővel.”

Hogy mennyire sikerül “a progresszív gyökerű hírhamisítás, dezinformálás, a politikai korrektség elleni fellépés”, kérdéses, csak a napokban jó pár pert vesztek el a KESMA tulajdonban álló propaganda lapok – hiába állították például a kampányban, hogy Ujhelyi István korrupt pénzből újíttatta fel szegedi házát, ez nem állta meg a helyét a bíróság előtt.

Mindezt irgatmatlan pénzből: a KESMA 2018-as évében 18 vállalkozást vizsgáltunk, többségük még tavaly az alapítvány tulajdonába került.

Összesítettük a KESMA-tagok eredményét, eszerint a kormánymédia tagjai több mint 62 milliárd forint bevételt értek el, az összesített eredmény mintegy 2,45 milliárd forint.

 

A Mediaworks a legnagyobb cég a portfolióban

Ha jobban belenézünk a tagok napokban kötelezően közzétett beszámolóikba, akkor az látszik, a legnagyobb a csapatban a Mediaworks. Csak itt több, mint hatvan médiatermék, print kiadványok, a nyomdai és terjesztési szolgáltatás szerepel a médiaportfólióban.

A Mediaworks 2018-ban 27,7 milliárd forint bevételt és 3,4 milliárd forint nyereséget ért el. A sor végét a Hír TV Zrt. zárja, vagyis a legrosszabb eredményt ők hozták. 2,1 milliárd forint bevétel mellett 965 millió forint veszteséget hoztak össze.

 

Veszélyes mértékben eladósodott cégek

Talán nem is a csoport eredményessége a legérdekesebb mutató. Azt eddig is tudtuk, hogy a Mediaworks az Opus Press Zrt.-n keresztül nagy adósságot görget. A G7 tavaly megírta, hogy az Opus médiaportfóliója mögött több tízmilliárd forintos, bonyolult szerkezetű adósságtömeg van, amely csak az állami hirdetésdömpinggel ellensúlyozható.

A legfrissebb beszámoló szerint a Mediaworksnek mintegy 6,5 milliárd forintos tartozása van. Ebből hosszú lejáratú hitel 4,6 milliárd, rövid lejáratú pedig 1,2 milliárd, kapcsolt válllakozástól kapott kölcsön 731 millió forint. Magának az Opus Press-nek is volt tartozása, még 2016-ban bocsátottak ki 6,4 milliárd forintnyi forintkötvényt, melynek a visszavásárlási ideje idén áprilisban volt.

Az origo.hu-t üzemeltető New Wave Media Group Kft.-nek rövid és hosszútávú hitele van, összesen 3,7 milliárd forint értékben. Nagy adós még a tavaly ősszel a Mediaworks-ön átfutattott Inform Média Kft.

Ezt korábban az a Heinrich Pecina érdekeltsége volt, akire az osztrák belpolitikai válságban az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache hivatkozott, hogy az üzletembert közbenjárhatna az oroszoknál, segítve neki lapot venni. A cég tavaly ősszel beolvadt a Media Development Management Kft.-be, majd a Mediaworks könyveiben is feltűnt rövid időre – 2,9 milliárd forintos értéken -, végül a KESMA-é lett.

A jogelődnek 2017-ben nem volt tartozása, a KESMA-tagsággal viszont érkezett a csoportba négy, 7,4 milliárd forint erejéig eladósodott cég. Nagy adós még az AVALUE Befektetési Kft., a Délmagyarország, a Bors és a Kisalföld tulajdonosa is.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara Hitelbiztosítéki Nyilvántartása szerint Mészáros Lőrinc-féle MKB Zrt. jelzáloga terheli a Lapcom Zrt.-t, annak tulajdonosát az AVALUE Befektetési Kft-t, a Mediaworks Zrt.-t, az origo.hu tulajdonosát a New Wave Media Group Kft.-t, az Észak-Magyarországot, Hajdú Bihari Naplót, Kelet-Magyarországot kiadó céget is. A Takarékbank Zrt. a Media Development Management Kft.-t hitelezte.

Az NHB Növekedési Hitel Bank jelzálogát jegyezték be az origo.hu tulajdonos a New Wave Media Group Kft-ra. Az NHB Szemerey Tamás, a jegybankelnök Matolcsy György rokonának bankja volt. Tavasszal vonta vissza engedélyét az MNB.

Arról, hogy veszélyes lehet ez a fajta eladósodás, tavaly januárban írtunk:

Veszélyesen eladósodott a nemzeti tőkésosztály, bankcsődöket hozhat egy kormányváltás

Akár bankcsőd-hullámot is okozhatna egy kormányváltás, vagy ha bármilyen egyéb okból elzárnák az úgynevezett nemzeti nagytőkések közpénzes bevételeit. Oligarcháink veszélyesen ki lettek tömve kereskedelmi és állami banki hitelekkel. Márpedig ha elapad a bevétel, akadozni fog a törlesztés is.

Akkori cikkünk szerint az oligarchák veszélyesen ki lettek tömve kereskedelmi és állami banki hitelekkel. Márpedig ha elapad a bevétel, akadozni fog a törlesztés is – pedig az NHB akkor még, úgy tűnt, lábon áll. Az Átlátszó akkor 129 milliárd forintnyi politikailag kockázatos bankhitelt számolt össze, de szakértők szerint ez a szám jóval magasabb is lehet. Különösen aggodalmasnak ítélték pénzemberek az olyan politikai indíttatású üzletek finanszírozását, mint például a médiabefektetés.

A KESMA-tagok beszámolóiból az látszik, hogy a csoport ugyan nyereséges, de csak keresztfinanszírozással, vagyis a jobban teljesítők ellensúlyozzák a többi felület veszteségét. A KESMA-ról legutóbb a Népszava írta, hogy összevonásokban gondolkozhatnak, ám ezt az összes felületen egy központilag kiadott jegyzetben tagadták.

Segesvári Csaba

Megosztás