Médiafoglalás

Három kulcsember távozik a Fidesz-győzelem után a Délmagyarországtól

Egy lapszerkesztőt, a belpolitikai rovatvezetőt és egy főmunkatársat küldtek el – formálisan közös megegyezéssel – hétfőn a kormánypárti szócsővé züllesztett Délmagyarországtól, további két munkatárs pedig felmondott. Úgy tudjuk, mindezt átszervezéssel magyarázták, az elküldött újságíróknak titoktartási nyilatkozatot is alá kellett írniuk.

Több ember is távozik hétfői döntés szerint a kormányközeli szócső Délmagyarországtól – tudta meg az Átlátszó. Információink szerint egymás után hívták be a munkatársakat, mindenkivel elbeszélgettek.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan közös megegyezést ajánlottak a munkatársaknak. Így váltak meg a belpolitikai és közéleti közös rovatvezetőtől, egy főmunkatárstól és egy lapszerkesztőtől is. Emellett egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak velük. Úgy tudjuk, rajtuk kívül önként állt fel két korrektor is.

Hogy miért pont az újabb Fidesz győzelem utánra időzítették a változást, nem tudni.

A Délmagyarország 2017-ben került a NER kezébe, akkor azonnal menesztették a kiadóigazgató-főszerkesztőt és egy közeli munkatársát. Őket követte két újságíró. A lapról megírtuk, egyre kevesebb az előfizetője, februárban pedig új főszerkesztő is érkezett: a hvg.hu cikke szerint Andy Vajna emberét leváltották, és helyére Pósa Árpád került. Bonfiert Gábor – a Fidesz-közeli szegedma.hu egykori tulajdonosa – maradt a Lapcom Zrt.-n belül, a kiadó-igazgatói széket kapta meg.

Információink szerint most átszervezéssel magyarázták a lépést (ténylegesen: leépítést), azzal, hogy a Mediaworkshöz hasonló rendszerben fog a lap tovább működni. Ez már csak azért is izgalmas, a Népszava – a megyei lapok beszántásáról szóló – írását épp központi tartalomként igyekezett tagadni a Mediaworks.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás