Szombathely

Üveggyöngyért adja ki a város a koncerthelyszínt a baráti vállalkozónak Szombathelyen

Mindössze nettó 30 ezer forintot fizet alkalmanként egy Fidesz közeli vállalkozó egy több száz embert befogadni képes koncert helyszínért Szombathelyen.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Január közepén írtunk a szombathelyi Savaria mozi büféjének bérlőjéről. A büfé üzemeltetését 2004-ben pályázati úton nyerte el a Café 5 Kft., akkor 10 évre pályáztak, közben a jogi lehetőségeket kihasználva előbb 1+1, majd 3 évre hosszabbították meg az üzemeltetést.

A cég ahhoz a Hetényi Norberthez köthető, aki jó kapcsolatot ápol a Fidesz helyi vezetésével.

Tíz évre pályáztak, mégis 15 éve üzemelteti egy Fidesz-közeli cég a szombathelyi mozi büféjét

Potom pénzt, havi alig netto 370 ezer forintot fizet a bérlő a városi ingatlanért. A cég ugyan veszteséges és adóvégrehajtás alatt áll, de az egyik tulajdonosa lelkes Fidesz-drukker. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A büfé többfunkciós vendéglátó, hétköznaponként kávézó és mozis rágcsák árusítója, hétvégente pedig koncerthelyszínné változik.

A szombathelyi mozi komoly látogató számmal bír, évente 70-80 ezer néző fordul meg. A büfében 1000-1500 forintért lehet popcornt vagy üdítős menüt venni, a kávézó felkapott belvárosi hely, a koncertekre pedig több száz látogató szokott érkezni.

Az üzletet a Café 5 Kft. nyomott áron veszi bérbe 2014-től 366.800,- Ft/hó + ÁFÁ-t fizet ki egy önkormányzati cégnek, a szombathelyi kulturális életet összefogó Agorának.

Ahogy azt korábban is írtuk, mindezek ellenére a Café 5 Kft. 2017-ben az Opten adatai szerint 14 millió forintos veszteséget termelt. A cég bevétele csupán nettó 21 millió forint volt.

Pedig úgy néz ki, az Agora mindent megpróbál annak érdekében, hogy a cég anyagi helyzete rendeződjön.

Egy birtokunkba került, 2019 januárjától májusig terjedő időszakot lefedő szerződés szerint a Café 5 Kft. mindössze 30 ezer forint + Áfát fizet ki alkalmanként bérleti díjként a hétvégi koncertekre. A szerződés szerint 299 főt engedhetnek be a mozi aulájába, ami ha az átlag 2500 forintos belépővel számolunk, akkor 747 ezer 500 forintos belépőt jelent. Ehhez még nem számoltuk hozzá azt, amit a közönség kifizet a pultnál az italra.

A tavaszi menetrendben 13 előadó szerepel. Többek között olyan kortárs magyar zenészek, mint a Vad Fruttik, a Bëlga, a Kiscsillag, a 30Y vagy éppen Bye Alex.

A koncertek miatt az önkormányzati érdekeltségű mozinak egészen biztosan van bevételkiesése. A zenei program este fél 10-10 körül kezdődik, az utolsó mozielőadásokat így már nem lehet megtartani. Péntek, szombat este pedig főműsorideje lenne a mozinak is. Egy nagyjából 100-300 embert jelent, ami 1000 forintos jeggyel számolva 100 és 300 ezer forintot jelent alkalmanként.

Az Agora tehát 30 ezer forintért cserébe 100-300 ezer forinttól esik el.

De van itt még egy kérdés, ez pedig az, hogy miért egy vállalkozónak enged bizniszt az önkormányzati cég, és miért nem ő maga szervezi meg a könnyűzenei koncerteket Szombathelynek. Fel is tettük a kérdést írásban az önkormányzatnak és az Agórának is, várjuk a választ.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: a Cinema Café bejárata. A szerző felvétele

Megosztás