pomáz

Családjának adja bérbe az önkormányzati cég ügyvezetője a pomázi kastély konyháját

Az üzlet akkor jó, ha nekünk fial. Jól látja ezt egy rutinos vendéglátós, aki remek szerződést kötött a pomázi önkormányzat tulajdonában álló céggel, majd átült a másik oldalra, és most ő a bérbeadó. 

Pomáz a Pilis kapuja – tartja a mondás. Az Észak-Pest megyei településen nincs túl sok látnivaló, ide nem érkeznek csőstül a turisták, mint a szomszédos Szentendrére. Ha mégis, akkor vagy kirándulni indulnak, vagy a Teleki-Wattay kastélyt keresik, ami néhány éve esett át teljes felújításon. Az 1773-ban, barokk stílusban épült kastélyban ma szálló és egy állami zeneiskola működik, illetve kedvelt és felkapott esküvői helyszín.

A Pomázi Zenekastély Nonprofit Kft. kezelésében álló épület ügyvezetője jelenleg Dikácz Péter, a cég 100 százalékos tulajdonosa pedig Pomáz város önkormányzata. A konyhát, ami az esküvőkhöz a cateringet biztosítja, a felújítás óta a Sapezok Kft. bérli: évente 7.560.000 forint bérleti díjat fizet a városnak, azaz havonta 630 ezer forintot.

Ez nem tűnik túl soknak a rendezvények számához viszonyítva, hozzátéve, hogy a Sapezok Kft. eredménykimutatásai szerint 2017-ben a nettó árbevételük 281,4 millió forint, 2018-ban pedig 302,4 millió forint volt. A jól prosperáló cég alapítói között van a már említett Dikácz Péter szentendrei vendéglátóipari szakember.

Dikácz 2015. április végén kivált a cégből, hogy új területen próbálja ki magát, és – már ugyanez év májusától – menedzselje a kastélyt. A cégben a helyére Dikácz Nikoletta került, aki Dikácz Péter gyerekeinek anyja.

A több vendéglátóipari egységet is üzemeltető cég jól járt a relatíve alacsony összegűnek mondható bérleti díjjal. Ráadásul a kastély, vagyis áttételesen Pomáz városa fizeti a kastély teljes rezsiköltségét, bár a 2019-es költségvetési tervezetben célul tűzték ki ennek csökkentését. Ez nem kevés pénz, az önkormányzat 2018-ban 11 millió forintot különített el erre.

“2019-as év legfontosabb feladata, pályázati forrásból a Kastély energetikai felújítása, korszerűsítése, a komfortfokozat növelése, melynek a megvalósulásával az Önkormányzat rezsitámogatása csökkenhet.” – írják.

A kastély 2019-es költségvetésének elfogadása során Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina, a város jegyzője azt közölte a képviselő-testületi ülésen egy ellenzéki képviselő hozzászólására reagálva, hogy az ügyvezető nem tudja, mennyi a kastély rezsiköltsége, mert a számlák az Önkormányzat nevére érkeznek, és átvett pénzeszközként kerülnek továbbszámlázásra a kastély részére. Az almérők beszerelése pedig “újabb milliós költségekkel járna”. A bevételek tervezésénél pedig számolnak az önkormányzati támogatással, mint írják, a “közvetett közüzemi támogatás biztosított a 2019-es évre is.”

Azért egymilliót mégis sikerült a zeneiskolára költeni, a város ugyanis bruttó 1.086.236 forint értékben kamerázta be a helyet, ahelyett, hogy egy életre rendezte volna almérők segítségével a rezsiügyet.

2019. január 23-án, a testületi ülésen Hardi Péter, egykori LMP-s képviselő javasolta, hogy a Sapezok bérleti díját emeljék fel 5 millió forinttal, de ezt a képviselők 2 igen (Hardi Péter -LMP, Andrásné Murányi Borbála (Pomázi Lokálpatrióták – Együtt-PM – DK – MSZP) és 7 nem (Fidesz) arányban leszavazták.

Valamint 7 igen és 2 nem arányban elfogadták a Zenekastély NKft. 2019-es üzleti tervét, melyben előzetesen  mindössze 367 ezer 600 Ft eredménnyel számolnak, 31.680.000 Ft bevétel mellett, melynek nagy részét minden bizonnyal a betervezett 18-25 esküvő adja. Mindez megfelel a fideszes polgármesternek Vicsi Lászlónak, aki elfogadta a Zenekastély 2019-re vonatkozó üzleti terveit.

Ennek fényében nehezen érthető, miért is éri meg az önkormányzatnak, hogy egy jól menő vállalkozást támogasson, miközben a város bevétele mindössze évi 367 ezer 600 forinttal nő.

Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a szerző felvétele

Frissítés 2019.10.01.

Cikkünk megjelenése után Fehér Zoltán, a Sapezok Kft. ügyvezetője levélben reagált az általunk leírtakra. Fehér állítása szerint Dikácz Péter ügyvezetősége alatt több mint 50%-kal emelte a bérleti díjat a családtagja cégének, Dikácz Nikoletta pedig a Sapezok Kft-ben valóban résztulajdonos, de semmilyen tisztséget nem tölt be a vállalkozásban, és ennek megfelelően semmilyen díjazásban nem részesül. Az ügyvezető azt is közölte az Átlátszóval, hogy a cég 2018-as 304 millió forintos bevételéből 27 millió származott a kastélyból, emiatt az éves bérleti díjuk 7,56 millió forint volt, amihez hozzá kell még számolni az általuk Pomáznak befizetett 538 ezer forint iparűzési adót is.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás