Zajártalom

Egy Mészáros-cég és Hajdú Péter borzolják a miskolciak idegeit a sörfesztiválon

Nekünk is újdonság volt: Hajdú Péter tévés celeb egyik rendezvénycége Mészáros Lőrinc közelébe zsilipelt még tavaly. Minket, miskolciakat azonban inkább az izgat, meddig kell álmatlanul hánykolódunk az általuk szervezett szeptemberi sörfesztivál idején. A hivatalosságok válaszaiból kb. az derül ki: akár a végtelenségig. Gyakorlatilag semmilyen zajszint-korlátot nem támasztottak a Septemberfest Kft.-vel szemben. Most már legalább értjük, miért.

A Szigeten a legdrágább előadó koncertjén is kihúzzák a drótot a konnektorból este 11-kor a nagyszinpadon, mert csak addig kaptak engedélyt a szervezők. Miskolcon viszont nincs semmilyen szabályozás, a Miskolci Sörfesztivál szervezői hajnalig nyűhetik a szomszédban lakók idegrendszerét, ha éppen ehhez van kedvük.

Hét évvel ezelőtt kötött szerződést a miskolci önkormányzat a Septemberfest Kft.-vel meglehetősen kedvező feltételekkel – konkrétan ingyenes területhasználatot engedélyezve. Minden évben egy hétig lefoglalhatják a belvárosban található Népkert majdnem teljes területét, és ott egy vurstli, vidámpark és Dáridó jellegű rendezvény mixet működtetnek, természetesen belépti díj ellenében. A városnak nem is nagyon akarózott nyilvánosságra hozni az engedélyeztetés részleteit, azt csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság határozata nyomán tette meg.

Már az első rendezvényen kiderült, a szomszéd utcában lakóknak nem érdemes jegyet váltani, mert a késő éjszakáig tartó rendezvény annyira hangos, hogy az ágyukban fekve is úgy érezhetik magukat, mintha a színpad előtt csápolnának. A zaj legfeljebb a közelben lévő temetőt nem zavarja, de sokan a pár tucat méterre lévő kórházból, sőt a város távolabbi részeiről is jelezték éjszakai koncert-élményeiket. Volt, aki a telefon után kapott, de a rendőrség jelezte, szó sincs csendháborításról, engedéllyel folyik a rendezvény.

A környékben lakók nem akkreditált, de profi géppel zajmérést is végeztek a tavalyi sörfesztivál idején. Az eredmény 82,2 decibel a szomszéd utcában éjféltájt. Ezen az oldalon lehet összevetni mi, mit jelent decibelben: a 70 az „idegesítő” a 80 a „kellemetlen”, például a teherforgalom zaja.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a környékbeli lakók érdeklődésére azt jelezte, csak ipari eredetű zaj esetében tudnak méricskélni, alkalmi rendezvénnyel (vendéglátóiparral?) kapcsolatos panaszok esetében nem.

Tavaly megcsillant a remény, hogy megszűnik a sokakat zavaró zajforrás.

„Lejárt a szerződésünk, és egészen egyszerűen nem hosszabbították meg velünk. Öt évvel ezelőtt megálmodtuk ezt a fesztivált, ez volt a célunk, hogy Magyarország legnagyobb sörfesztiválja legyen, ami a miskolci közönségnek köszönhetően meg is valósult”, mondta Hajdú Péter a Blikknek.

Miskolc önkormányzata valóban nem hosszabbította meg szerződését Hajdú Péter cégével, nyilatkozta az önkormányzat.

Aztán mindenki visszavonulót fújt, és jött a bejelentés, hogy ismét lesz Sörfeszt. Vajh, mi történhetett? – a háttérben találgatnak a miskolciak azóta is.

Mi most alighanem megfejtettük a titkot: a Septemberfestbe 2017 júliusában új tulajdonos érkezett, az Event-Immo Kft. Ez a cég számos, az egyszerűség kedvéért Mészáros-portfolióba sorolt ingatlan, elsősorban szállodák üzemeltetője. Bár a tulajdonosok között nem szerepel Mészáros, ellenben két „intézője” igen: közvetlenül Schmidl Péter, közvetve pedig Csík Zoltán. Schmidl egyébként magánszemélyként régóta, a 2012-es alapítástól fogva tag a Septemberfestben, akárcsak Hajdú Péter tévés celeb.

Kriza Ákos polgármester pedig továbbra is szaporán osztotta meg Facebook-bejegyzéseit, hogy mondjuk a fellépő Pataki Attilával parolázik.

A környéken élő lakók egy része az első év sokkja után minden évben a rendezvény idejére tervezi elutazását. Többen petíciót fogalmaztak meg, amit eljuttattak önkormányzati képviselőjük, Eperjesi Erika operaénekes részére. Ő megígérte, hogy próbál segíteni, de úgy tűnik, a hangerő kérdésében kevés a személyes varázsa.

A következő évben megismétlődött minden. A tiltakozás nyomán a rendezők az egyik évben egy hangszakértő segítségével a szomszédok jelenlétében nappal hangpróbát tartottak, és úgymond „belőtték” az esti maximális hangerőt, de ebből a panaszosok semmit nem érzékeltek az este folyamán. Volt aztán egy olyan kísérlet, hogy aki nagyon „fújta a tüzet”, az kapott ingyen belépőt, de aztán később már ilyen sem volt. A  panaszok nyomán néhány éve a városháza közleményben próbálta mentegetni magát:

„Minden, a rendezvénnyel kapcsolatos szabály betartása a rendezvényszervező, a rendezvény lebonyolításában közreműködő feladata, kötelessége és felelőssége is egyben, függetlenül attól, hogy erre bármely hatóság külön figyelemfelhívással élne – kezdte válaszát Koczák Szilvia városházi szóvivő 2017-ban. – A különböző engedélyek kiadásakor a városháza egyetlen esetben sem hívja fel külön a kérelmezők figyelmét valamennyi betartandó jogszabályra. Szabálysértés esetén ezek ismeretének hiánya nem mentesít a felelősségre vonás alól.”

Arról viszont nem esett szó, hogy kinek a feladata az ellenőrzés. Korábban volt „zajkommandó ” a városban, ami ilyen esetekben eldöntötte a vitákat, de ezt jó érzékkel megszüntették.

A lakók végül elunván a dolgot, saját méréseket végeztek, amiből kiderült, hogy volt olyan, hogy éjfél környékén a szomszédos utcákban 80 decibellelel dübörögtek a zenekarok. Az önkormányzat helyi rendelete szerint viszont a területen este 10 után maximum 40 decibel lehet a zaj, afelett jön a büntetés.

Pontosan fogalmazva:

„A város igazgatási területén csak olyan tevékenységek folytathatók, olyan létesítmények üzemeltethetők, építhetők, amelyek által okozott zajterhelés mértéke nem haladja meg a telek határán a jelen rendelettel előírt környezetvédelmi zónákra vonatkozó határértékeket”.

Próbálkoztak a lakók birtokvédelmet kérni, de hiába.

Az idén szerettek volna bejelentkezni ügyfélnek az engedélyezési eljárásba. Nem utasították el őket, hanem jelezték, még nem kezdődött el az eljárás, tehát ügyféli jogkört sem adhatnak, de azt nem közölték, hogy ha indul az engedélyezési eljárás, majd értesítik erről őket.

A lekoptató elutasítást egy újabb beadvány követte a sörfesztivál károsultak részéről, amelyben a panaszosok az összes, zajjal járó népkerti rendezvény engedélyezésére kértek ügyféli jogállást. Erre még nem jött válasz.

Időközben egy, a város jegyzőjétől érkező tájékoztatás szerint az általuk kiadott Sörfesztivál engedélyében nincsen szó semmilyen zaj korlátozásról, ergó meg sem lehet sérteni.  A város különböző területeire előirt maximális hangerő-értékek a Sörfesztiválra nem érvényesek, legalábbis a hivatal jogértelmezése szerint.

A hivatalos álláspontok tanulságosak. Itt elolvashatók:

 

Pusztai László – eszakhirnok.com

Fotó: Hajdú Péter rajongójával fotózkodik Lagzi Lajcsi koncertjén a 2015-ös Miskolci Sörfesztiválon. Forrás: sorfesztivalmiskolc.hu

Megosztás