leányfalu

A volt jobbikos strandigazgató elküldését szabták az állami támogatás feltételéül Leányfalunak

Feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen Filó András, a Leányfalu Termálfürdő – közös megegyezéssel – elküldött ügyvezető igazgatója, aki azt állítja, hogy Hadházy Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a termálfürdő felújítására kért több százmillió forintos állami támogatás feltételéül szabta a menesztését, politikai okokból. A volt jobbikos Filó szerint az állami támogatást a leányfalui polgármester a helyi kötődésű Gulyás Gergelynél, a Miniszterelnökséget vezető miniszternél járta ki.

Filó András 2018 szeptemberében lett a Pest megyei nagyközségben működő Leányfalu Termálfürdő Kft. műszaki igazgatója, majd 2019 februárjától ügyvezetője. Állítása szerint megfelelően vezette a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú strandot.

Az önkormányzat egyik legnagyobb bevételi forrást biztosító cége a termálfürdő, mely 240 millió forintos nettó árbevétel mellett közel 20 millió forintos adózás előtti eredményt ért el 2018-ban. A közel ötven éve épült strand állaga ugyanakkor egyre romlik, korábban csak részleges felújítások történtek.

A fürdő felújítására Leányfalu 2017-ben már ígéretet kapott állami támogatásra, a Dunakanyar kiemelt turisztikai térségbe tartozó településeként 250 millió forint értékben. A kormány ezen felül a tavalyi év végén további 391,5 millió forintos rendkívüli, vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a termálfürdő és környezete fejlesztésére.

Az elküldött ügyvezető szerint a leányfalui polgármester anyagi segítséget kért a Termálfürdő fejlesztésére a helyi kötődésű Gulyás Gergelytől egy tavalyi egyházi rendezvényen, „aki ettől nem zárkózott el, de a szolgálati utat betartandó Hadházy Sándorhoz, a Fidesz országgyűlési képviselőjéhez irányította. Hadházy Sándor közölte a polgármesterrel, hogy addig nem támogatja a fejlesztéseket a fürdőben, ameddig „a Fidesz ellensége” (ez hangzott el) vezeti azt.” – állítja Filó.

Az állítással kapcsolatban megkerestük a Miniszterelnökséget, többek közt azt kérdezve, hogy Gulyás Gergely részt vett-e a támogatás egyeztetésében, és volt-e abban szerepe, hogy a település, ahol a családja lakik, megkapja a pénzt. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda az alábbi választ küldte:

“A fejlesztési támogatásról hozott döntésnél azt tartottuk szem előtt, hogy Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője leányfalusi gyökerekkel rendelkezik, ehhez képest csak másodlagos szempontként vettük figyelembe, hogy a Dunakanyar legnépszerűbb strandfürdője fejlesztésének indokoltsága önmagában is megalapozottá tette a döntést.”

Filó környezetében ugyanakkor ragaszkodnak az eredeti verzióhoz. A leányfalui református templom hálaadó istentiszteletén november elején valóban részt vett, sőt beszédet is mondott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Filó szerint Adorján András polgármester Hadházy Sándor feltételét a későbbiekben a Termálfürdő felügyelő bizottságának ülésén, valamint egy informális találkozón is ismertette.

A Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. és Leányfalu Nagyközség Önkormányzata között 2019. december 16-án kötött támogatási szerződés (PDF) 15. pontja kimondja, hogy 2024 márciusáig a fürdő vezetőjének legalább 5 éves tapasztalattal vagy felsőfokú fürdővezetői képesítéssel rendelkező személynek kell lennie.

Ez jelen pillanatban dr. Filó András esetében nem áll fenn, de 2024-ig abszolválható lenne. Ennek ellenére formálisan közös megegyezéssel, de Filó feljelentése szerint valójában ultimátumszerűen megszűnt az ügyvezető határozott idejű szerződése. Végkielégítésként bruttó 8 millió forintot fizettek ki számára, ami megegyezik a 2020. december 31-ig szóló fizetésével, és ezzel egyidőben pályázatot írtak ki a fürdőigazgatói tisztségre.

Megkerestük Leányfalu polgármesterét, elsősorban azt tudakolva, megfelelnek-e valóságnak a Filó András által megfogalmazott vádak, azaz, hogy akkor kap támogatást a termálfürdő, ha ő nem lesz igazgató, illetve, hogy mi is volt valójában a baj Filó Andrással.

A tavaly októberben megválasztott Adorján András részletes válaszlevélben (PDF) írta le a település és a fürdő helyzetét, majd kitért az állami támogatásokra is, de a kérdéseinkre csak szűkszavúan válaszolt:

„Az új faluvezetés olyan ügyvezetőt szeretne a fürdő élére nyílt pályáztatás útján találni, aki szükséges fürdővezetési képesítéssel vagy legalább 5 éves fürdőüzemeltetési tapasztalatokkal rendelkezik. Mivel Filó András úr ezek egyikével sem rendelkezik, így közös megegyezéssel távozott az ügyvezetői székből. Filó András távozásának tehát nem politikai, hanem szakmai okai voltak. Filó Andrásnak az egyeztetések során az ez év december 31-ig szóló munkaszerződésének közös megegyezéssel történő felbontását ajánlottam, amit ő elfogadott” – írta levelében, majd hozzátette, máris többen jelentkeztek a meghirdetett állásra.

Mi lehet a baj Filóval?

A korábban kisgazdapárti (1998-2002) majd jobbikos (2010-2014) szentendrei önkormányzati képviselő akár a szélsőséges megnyilvánulásai miatt is támadható lehetne. Nem különösebben zavarta például, hogy náci karlendítéssel üdvözölték az általa szervezett IV. Magyar Bálon megjelent fiatalok. Pár évvel korábban pedig azért jelentette fel Kertész Péter író, mert a gyanú szerint ő plakátolta ki a szentendrei Jobbik Városház téri irodáját zsidó közösséget gúnyoló karikatúrákkal, és szélsőséges szövegekkel.

Az 56 éves jogász és mérnök végzettségű Filó vezette a Váci Hulladékgazdálkodási Kft.-t, előtte pedig a Pest Megyei Kéményseprő Vállalatot is. Alapító tagja volt a Magyar Gárdának, valamint turul szobrot állított, amit Szentendre városa először ellenzett, majd három évvel később újra avatta azt:

Szentendrén egy három éve felavatott Turul szobrot avattak újra

Május 24-én felavattak egy szobrot Szentendrén. Nem lenne ennek hírértéke, ha a szobrot nem avatták volna fel már egyszer – ezelőtt 3 éve. Kicsit hibrid az alkotás: turult formáz, a talapzatán pedig első világháborús hősöknek állít emléket. Így lehetett rá közpénz szerezni.

A Jobbik 2012-ben kizárta soraiból Filót, de nem a fent említett esetek miatt, hanem azért, mert önkormányzati képviselőként megszavazta, hogy a félig-meddig csődben lévő Szentendrére külsős alpolgármestert nevezzenek ki. Azóta függetlenként próbál boldogulni.

Hogy Hadházy Sándor valóban akart-e, és ha igen, miért akart keresztbe tenni Filónak, nem tudjuk, mert bár több kérdést is intéztünk a Pest megyei 3. számú körzet fideszes országgyűlési képviselőjéhez, egyelőre nem reagált.

Zimre Zsuzsa

Címlapfotó: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a leányfalui református templom hálaadó istentiszteletén 2019. november 3-án. Facebook / Gulyás Gergely

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás