Érd

Érd polgármesterét négyszázötvenezer forintra bírságolták a kampánylevelei miatt

Két határozatban is eltiltották a jogsértéstől T. Mészáros Andrást a fejléces kampánylevelek miatt. A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a pártvezető polgármesterként, közpénz felhasználásával sértette meg az egyik legfontosabb választójogi alapelvet. Egy nappal az elmarasztaló döntés és az EP-választás után T. Mészáros nyilvánosságra hozta a számlát, amellyel azt akarja bizonyítani, hogy nem közpénzből fizette az első választóknak postázott leveleket.

T. Mészáros András érdi fidesz-vezér és polgármester a Fidesszel fizettetett ki 412 ezer forintot a 2709 érdi első választónak küldött kampánylevelért. A városi címerrel-fejléccel ellátott, de a Fidesz támogatására buzdító iromány az év legnagyobb politikai botrányát robbantotta ki Érden – éppen az EP-választás kampányfinisében. T. Mészáros hétfőn délután hozta nyilvánosságra a számlát. A poszt szöveges részében élesen bírálta a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) a döntés miatt, és bejelentette, él a jogorvoslati lehetőségével.

Az eddig megjelent híreket némileg árnyalja az a tény, hogy T. Mészárosról az NVB kétszer is kimondta, hogy megsértette a választási jog egyik legfontosabb alapelvét a 2019-es EP-választás napján. Az egyik döntésben pedig közel félmillió forintra bírságolták a megyei jogú városok egyik leggazdagabb polgármesterét.

A Nemzeti Választási Bizottság az MSZP és a DK indítványa alapján, másodfokon hozta meg a T. Mészárost elmarasztaló döntéseket.

Az NVB szerint T. Mészáros pártpolitikusi nyilatkozatát a jogellenesség szintjéig összemosta közhatalmi megbízatásával. A bizottság utalt arra, hogy a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria gyakorlatában többször kiemelte a politikusi, közhatalmi megnyilatkozásokat kísérő formai elemek fontosságát, és jelen ügyben Érd és polgármesteri hivatala jelképei “olyan hangsúlyosan voltak alkalmazva, amely alappal kelthette a címzettekben azt az érzetet, hogy a polgármester az önkormányzat hivatalos álláspontját jeleníti meg” írta a Demokratikus Koalíció által indított ügy lezáró határozatában az NVB.

Annyira súlyos a jogsértés, hogy bírságot kell kiszabni

A szocialisták által indított eljárásban az NVB nagyjából hasonló okból állapította meg, hogy T. Mészáros megsértette a törvényeket, ám a határozat megfogalmazása élesebb.

Azt írja a bizottság, hogy T. Mészáros visszaélt a közhatalommal a levél kiküldésekor. A fideszes polgármester által elkövetett jogsértést pedig olyan súlyosnak értékelte, hogy szükséges tartotta a 450 ezer forintos bírság kiszabását.

A helyi politika iránt érdeklődő érdi polgárban pedig különös érzéseket okozva rezonálhat a bizottság azon kijelentése, amellyel kifejti, mit ért pontosan a közhatalmi visszaélés alatt:  “a város szellemi tulajdonát képező látványelemek nem kerülhettek gondatlanságból a kampánylevélre”. T. Mészáros tavaly azzal keltett feltűnést, amikor megtiltotta egy érdi civil szervezetnek, hogy érdinek nevezze magát, tehát érdi szimbólumot használjon. (A történet fejleményeiről itt is olvashat.)

“A jogsértés helyi viszonylatban nagy számú választópolgárt (érdi elsőválasztók) érintett. Emellett nem merült fel érdemi ellenbizonyíték azzal az állítással szemben, hogy az egyenként 152 Ft-ba kerülő postai küldemény előállítása és kézbesítése nem önkormányzati infrastruktúra és közpénz felhasználásával történt” – írta a Nemzeti Választási Bizottság.

T. Mészáros nem tudja, hogy nincsenek egyéni jelöltek az EP-választáson?

A DK-s ügyben a Nemzeti Választási Bizottság a levél szövegének egyik elgondolkodtató baklövésére hívta fel a figyelmet. T. Mészáros vagy nem olvasta a nevében az első választóknak kiküldött levelet, vagy nincs tisztában az EP-választás alapvető szabályaival.

Az NVB ezt írja: “a levél tartalma alapján polgármesterként az Európai Parlament tagjai választásának fontosságára hívja fel az elsőválasztók figyelmét, és a FIDESZ-KDNP jelöltjeinek támogatására hív fel (megjegyzendő, hogy ezen a választáson erre csak a listára leadott szavazattal van mód).” Vagyis nincsenek a Fidesznek jelöltjei, a szavazólapon a Fidesz-KDNP mint pártszövetség szerepel az EP-választáson.

T. Mészáros azt írja a számlát nyilvánosságra hozó posztjában, hogy a baloldali pártok bizonyíthatóan hazug állításait érdemi vizsgálat nélkül elfogadva hozott politikai döntést a választás napján az ellenzéki többségű Nemzeti Választási Bizottság.

A számlát azért hozta nyilvánosságra, hogy bizonyítsa: nem közpénzből fizették a leveleket, hanem a Fidesz helyi szervezete állította ki a számlát. Az Átlátszó beszámolt róla, hogy május 22-án délután T. Mészáros azt nyilatkozta, hogy “saját maga állta” a számlát, ugyanaznap az érdi városvezetés szócsövének tekintett erdmost.hu-nak pedig azt mondta: “nem közpénzből fizettük ezt”.

Kis Zoltán

Fotó: T. Mészáros András/Facebook

Megosztás